«МУДРІСТЬ ЦІЄЇ РОБОТИ СТАРА, ЯК САМ ЧАС»

З нагоди професійного свята Дня акушерки, яке ми святкували 5 травня, мусимо замислитися над роллю цих фахівців як у лікувальних закладах, так і в житті кожної родини.
Споконвіку жінки допомагали одна одній при пологах. Коли серед них виявлялася та, що більше за інших була схильна до цієї роботи, вона і ставала міською або сільською акушеркою, яка володіє мистецтвом зцілення відповідно до традицій і культури свого часу.
Зазирнувши в минуле, стає відомо, що, незважаючи на ефективність своєї діяльності, акушерки переслідувалися у всі історичні часи, особливо на заході. За час інквізиції і у «часи багать» акушерки ставали головною мішенню. Але вони відстояли свою століттями освячену сферу діяльності.
Акушерство живе сьогодні тільки з однієї причини: на цьому наполягають самі жінки, тобто, акушерство — це просто факт життя, закріплений потребами і бажаннями жінок, котрі народжують. В основі акушерства лежить максимальна турбота, увага і запобігливість. Цю професію жартома охрестили «невидимим мистецтвом», тому що акушерство не допускає прямого втручання, за винятком того, що необхідно для підтримки або відновлення гармонії. Основна робота акушерки полягає в тому, щоб зробити все можливе для фізичного розслаблення і духовного спокою майбутньої матері. Крім медичних навиків, її мистецтво полягає в умінні викликати довіру, створити енергетичний зв’язок з жінкою. Головним інструментом акушерки є її руки, якими вона «відчуває» і зціляє.
Завжди дбайлива і нескінченно терпляча вона чекає скільки потрібно. Акушерка ніколи не забуває спитати думку матері про її відчуття. До самого кінця вона повинна бути напоготові, а потім відступити, дати відбутися диву народження і благополучно зустріти нове життя.
На даний час у Новоград-Волинському міськрайТМО працює 71 акушерка. В місті — 39 акушерок та в сільській мережі — 32 акушерки. Всі вони професіонали своєї справи.
Що стосується кваліфікаційної підготовки, то:

  • вищу категорію мають 16 акушерок;

  • першу категорію мають 16 акушерок;

  • другу категорію мають 20 акушерок.


На первинному етапі медичну допомогу надають акушерки в сільських лікувально- профілактичних закладах. Другий етап допомоги — це допомога, що надається в Новоград-Волинському міськрайТМО, а саме в жіночій консультації, денному стаціонарі жіночої консультації, гінекологічному та пологовому відділеннях. Акушерки є першими помічниками лікаря. Що стосується акушерок амбулаторно-поліклінічної служби, то в їх обов’язки входить: проведення профілактичної роботи з попередження гінекологічних захворювань, контроль за перебігом вагітності у жінок, проведення санітарно-освітньої роботи серед жіночого населення на актуальні теми, проведення патронажів на дому.
Акушерки здійснюють величезний внесок в охорону здоров’я матерів і немовлят у всьому світі. Тому в день професійного свята бажаю всім родинного благополуччя. Нехай у ваших домівках панують добробут і злагода, мир і спокій, назавжди оселяться здоров’я і довголіття, успіх та радість.
Л.СУПРУНЧУК, старша акушерка жіночої консультації