«Енергодім»: можливість модернізувати будинок за підтримки держави

«Енергодім»: можливість модернізувати будинок за підтримки держави

Для керівників місцевих ОСББ у конференц-залі Будинку рад 1 жовтня була презентована програма Фонду енергоефективності «Енергодім». Лекторами виступили регіональний координатор ПРООН Оксана Краплич та регіональний консультант IFC у Житомирській області Оксана Рафальська. Участь у зустрічі також узяв перший заступник міського голови Сергій Колотов.
Фонд енергоефективності надає підтримку ОСББ для впровадження енергоефективних заходів шляхом надання грантів та запровадження комплексних технічних рішень. Діяльність фонду фінансується за рахунок коштів Держбюджету України, фінансової підтримки ЄС та уряду Німеччини. Програма Фонду енергоефективності реалізовується в співпраці з Міжнародною фінансовою корпорацією — IFC «Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» та «Програмою розвитку ООН» (ПРООН).
Завдяки програмі «Енергодім» в ОСББ з’являється можливість модернізувати свій будинок за підтримки держави. Програма фонду передбачає виплату трьома траншами.
Це означає, що ОСББ отримають компенсацію не лише на матеріали чи обладнання, а й відшкодування на роботи, послуги, що при реалізації утеплення будинків займають значну частину витрат. Особливістю програми є те, що фонд відшкодовує витрати на енергетичний аудит, розробку проектної документації, експертизу матеріалів, робіт, обладнання. Третій транш передбачає відшкодування на проведення енергетичної сертифікації та обстеження інженерних систем.
Програма передбачає фінансування в рамках двох сформованих пакетів. Розмір гранту становить 40% від вартості для пакета «легкий» та 50% для пакета «комплексний».
Які ж відмінності між двома пакетами? Пакет «легкий» передбачає, що серед обов’язкових для ОСББ заходів будуть встановлення лічильників, індивідуальних теплових пунктів, а також приладів погодного регулювання. Пакет «комплексний» передбачає, що обов’язковими заходами, крім тих, що враховані в пакеті «легкий», стануть комплексне утеплення стін, покрівлі, цоколя, підвалів. Перші триста заявок від ОСББ на участь у програмі отримають додатковий грант у розмірі 20%.
Унаслідок реалізації програми «Енергодім» очікується, що споживання енергетичних ресурсів у багатоквартирних будинках за пакетом «легкий» скоротиться на 20%, за пакетом «комплексний» — до 60%. Це означає, що платіжки за найдорожчу послугу теплопостачання можуть зменшитися для жителів таких будинків удвічі і більше разів.
Можливість подавати заявки до фонду в рамках програми «Енергодім» об’єднання співвласників багатоквартирних будинків отримали з 3 вересня цього року.
О.ОБУХ, головний спеціаліст відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради