Відбулися загальноміські акції до Дня пам’яті жертв голодоморів

Відбулися загальноміські акції до Дня пам’яті жертв голодоморів

23 листопада за Палацом культури імені Лесі Українки відбулася загальноміська акція «Запалимо свічку пам’яті» з нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів. У заході взяли участь керівництво Новограда-Волинського та небайдужі містяни, щоб у знак вшанування пам’яті жертв голодоморів, як і вся Україна, завмерти на хвилину в мовчанні та запалити вогник пам’яті.


У ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Утім, наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років, який визнаний на міждержавному рівні як геноцид українського народу. Голодомор був свідомою радянською політикою стосовно українського селянства, актом примусу й залякування, відповіддю на непокору й опір українців політиці насильницької колективізації.
«Голодомор 1932-1933 років, який забрав життя понад 7 мільйонів людей, — це страшна частина родинної історії майже кожного сучасного українця. Щохвилини від штучного голоду помирало 26 людей. Зникали не лише сім’ї, а й цілі села», — йдеться в повідомленні на сайті Музею Голодомору (https://holodomormuseum.org.ua).
У всіх населених пунктах на території України цього дня приспущено Державний Прапор та обмежено проведення заходів розважального характеру. О 16:00 українці запалили свічки пам’яті та приєдналися до загальнонаціональної хвилини мовчання.
Напередодні, 22 листопада, біля пам’ятного знака жертвам голодомору на військово-меморіальному кладовищі відбулася скорботна акція, організована учнями ліцею №4 та вищого професійного училища.
Із колосками пшениці та лампадками в руках керівництво міста, громадські активісти, школярі стали учасниками панахиди за загиблими.
Учасники скорботної акції схилили голови в глибокій жалобі за тими, кого було приречено на голодну смерть лише за те, що вони були українцями.
Олена ОБУХ, головний спеціаліст відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради