ЧИ ЗБЕРЕЖЕНІ ПІЛЬГИ У 2009 РОЦІ?

Законом України «Про Державний Бюджет України на 2009 рік» передбачено, що пільги на житлово-комунальні послуги, проїзд, послуги зв’язку, на придбання твердого палива і скрапленого газу надаються тим самим пільговим категоріям громадян, які були передбачені Законом України «Про Державний Бюджет України на 2008 рік».
Крім того, Державний бюджет на 2009 рік доповнений двома новими пільговими категоріями громадян: судді у відставці, пенсіонери з числа спеціалістів із захисту рослин, відповідно до частини четвертої статті 20 Закону України «Про захист рослин». Цим пільговим категорія будуть надаватися 50% знижки на житлово-комунальні послуги, проїзд, послуги зв’язку, пільги на придбання твердого палива і скрапленого газу.
Для того, щоб стати на облік (зареєструватися вперше або зробити перерєстрацію місця проживання), пільговик повинен представити управлінню праці певний пакет документів, а саме:

  • довідку про зняття з обліку в базі Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги за попереднім місцем проживання;

  • довідку про склад сім’ї;

  • ксерокопію паспорта (1-2 сторінки і прописку);

  • ксерокопію ідентифікаційного коду;

  • ксерокопію пільгового посвідчення;


Знижки на оплату житлово-комунальних послуг надаються пільговику з дати звернення до підприємства-надавача послуг за умови, що пільговик зареєстрований в Єдиному Державному Автоматизованому Реєстрі осіб, які мають право на пільги.
Водночас повідомляємо, що до членів сім’ї пільговика при наданні пільг належать:

  • дружина (чоловік), їхні неповнолітні діти (до 18 років);

  • неодружені повнолітні діти, які визнані інвалідами з дитинства I та II групи або інвалідами I групи;
    особа, яка проживає разом з інвалідом війни I групи та доглядає за ним за умови, що інвалід війни не перебуває у шлюбі;

  • непрацездатні батьки; особа, яка знаходиться під опікою та піклуванням громадянина, який має право на пільги, та проживає разом з ним.


Хочу зауважити, що особи, які мають право на пільги, не завжди вчасно звертаються до управління праці та соціального захисту населення для оформлення відповідних документів та реєстрації в Єдиному Державному Автоматизованому Реєстрі (ЄДАРП), тому виникають розбіжності між кількістю пільговиків, зареєстрованих в управлінні та у підприємств-надавачів послуг.
Так як управління праці є головним розпорядником бюджетних коштів, і саме управління праці відшкодовує кошти підприємствам — надавачам, за надані послуги та в подальшому контролює їх використання, просимо всіх, хто ще не зареєструвався в управлінні як пільговик, негайно зареєструватися.
Ольга ГУДЗЬ, начальник відділу персоніфікованого обліку отримувачів пільг за їх видами