ВІД ГРОМАДСЬКИХ ІНІЦІАТИВ — ДО КРАЩОГО ЖИТТЯ

ВІД ГРОМАДСЬКИХ ІНІЦІАТИВ — ДО КРАЩОГО ЖИТТЯ

Наразі все популярнішою стає співпраця українських міст з різними міжнародними організаціями в плані впровадженя в життя новітніх технологій та вирішення актуальних муніципальних проблем. Серед лідерів у цьому — Новоград-Волинський. Наша наступна розмова з начальником відділу підтримки муніципальних ініціатив та інвестицій міської ради Іриною ГУДЗЬ:
— Ірино Леонідівно, відділ, що ви очолюєте, створений всього лише кілька років тому, і за цей час вже маєте багато гарних напрацювань. А що стало поштовхом, причиною створення такого відділу?
— Наш відділ дійсно працює лише з 2005 року. Раніше ми були спеціалістами відділу економіки міської ради і активно шукали щось інноваційне, нове, щоб запроваджувати в нашому місті нові сучасні технології в різних галузях. Так дізналися про те, що в нашій країні розпочинається запровадження програм сталого розвитку — ПРООН. Почали активно шукати шляхи такої співпраці і за якийсь час уже мали перші спільні проекти.
— Який із проектів став першим кроком до такої співпраці?
— Першим кроком стала п’ята школа — одна з найстаріших у нашому місті. Вона знаходиться практично в самому центрі, але приміщення закладу на той час не витримувало ніякої критики. Батьки неохоче віддавали діток в такі умови навчання, і серйозно поставало питання про доцільність діяльності такого закладу. Однак, завдяки цій програмі, нам вдалося практично оновити це приміщення при активній підтримці нового директора школи Л.А.Капчинської. Фінансовим донором проекту стала швейцарська агенція співробітництва і розвитку.
Ще одним з таких перших кроків став будинок по вулиці Івана Франка,32. Цьому двоповерховому будинку на 28 квартир виповнилося вже вісімдесят років. Багато його жителів тут народилися і прожили все своє життя, не маючи навіть елементарних зручностей — водогону, ванної кімнати, туалет був один — на вулиці. Варто зазначити, що цей пілотний проект став успішним ще й тому, що також був лідер — житель будинку, Любомир Малетич, який взяв на себе організацію, згуртував цю громаду, об’єднав навколо однієї спільної справи. Це була нелегка справа, адже в цьому домі мешкають переважно пенсіонери, люди невеликих статків, а потрібно було внести частину фінансування — близько 10%. Але все вдалося — тепер у будинку є всі зручності, поміняли вікна, зробили дах, поремонтували під’їзди. Нині це практично оновлене житло, і, що дуже важливо, його жителі надзвичайно здружилися.
— Вони створили власне об’єднання?
— Так, досі ці люди були в складі ЖЕКу, але тепер відділилися і створили власне ОСББ «Кедр». Вони були першими з невеликих будинків, хто пішов таким шляхом, і тепер тут прекрасний благоустрій, все охайно, чисто і доглянуто — відчувається рука справжнього господаря.
До речі, саме цей будинок (на рівні всієї України) взяли як ілюстрацію до нового проекту, який фінансуватиметься Євросоюзом і запускатиметься в малих містах України.
— Ірино Леонідівно, а на якому етапі нині йде впровадження цієї співпраці? Що вдалося за ці кілька років?
— Нині наше місто задіяне в одній з програм ПРООН — «Муніципальній програмі врядування та сталого розвитку». Не так просто це було зробити, адже доти в ній були лише обласні центри. Такі як Івано-Франківськ, Житомир, Рівне. Ми серйозно вивчали їх досвід, і на даний час ми разом з Івано-Франківськом — лідери цієї програми. У нас впроваджується найбільша кількість проектів, проводимо багато заходів у цьому плані, беремо активну участь у навчаннях. Загалом впровадили в життя 19 проектів.
— Які з них найвагоміші?
— Насамперед, хочу згадати відкриття діагностичного центру (ініціатором цього на той час виступила громадська організація — міська жіноча рада), молодіжного центру. Його можна по праву так назвати, бо діяльність цієї організації вийшла за межі роботи з людьми з обмеженими можливостями. Тепер тут збирається шкільна молодь на різноманітні тренінги, зустрічі, лекції.
До речі, стосовно освіти, то хочу нагадати, що серйозною проблемою закладів цієї галузі були плоскі дахи, які, як би їх не ремонтували, все одно щороку протікали. Потрібно було їх міняти на шатрові. І саме завдяки підтримці ПРООН, нам вдалося вирішити цю проблему у багатьох школах та садочках. Знову ж хочу пригадати п’яту школу, на відкритті якої був посол Норвегії разом з дружиною. Побачивши новий красивий фасад цього приміщення, нові сучасні вікна і старий дах, дружина посла запропонувала: пишіть проектну пропозицію, і ми вам допоможемо вирішити це питання. Саме завдяки їх підтримці вдалося закупити сучасні покрівельні матеріали. Очікуються кошти з міського бюджету на проведення покрівельних робіт.
— Чи зачіпали ці програми жителів приватного сектору?
— Так. Хоча це було дуже непросто — організувати кожного господаря, власника приватного будинку, але саме завдяки програмі нам вдалося провести водогін на вулицю Зарічну. Ще хотілося б згадати будівництво бювету по Рокоссовського, і виразити щиру вдячність В.П.Присяжному за те, що зміг організувати цілий квартал навколо такої гарної справи. Ця людина дійсно займає дуже активну громадську позицію, і добре було б, якби в нашому місті було більше таких ентузіастів.
Ще ми, завдяки програмі, провели реконструкцію приміщення музичної школи, ремонт ліфтів у деяких ОСББ. Виграли грант від посольства Японії, завдяки чому в міськрайТМО закупили новий сучасний цифровий аналізатор крові (вартість близько 400 тисяч гривень).
Завдяки наполегливості керівника ОСББ «Колорит» Анатолія Легенчука нам вдалося отримати для цього двору від Фонду Кличків та компанії «Кока-Кола» спортивний майданчик. Досі такі майданчики були встановлені лише в Києві. І ще одним таким успіхом стало облаштування джерела на березі річки Случ разом з торговою маркою «Бонаква» при підтримці ПРООН.
Також через сприяння ПРООН (було направлено рекомендаційного листа, де зазначалися наші напрацювання і успіхи) ми стали учасниками (всього в Україні відібрано лише чотири міста) проекту українсько-німецького співробітництва в програмі «Енергоефективність у будівлях. Україна.». Це дуже цікавий проект. І, головне, саме нині він на часі, коли весь світ починає відчувати подорожчання енергоносіїв. На сьогодні німецькі експерти відібрали чотири багатоповерхові житлові будинки в Новограді-Волинському, де втілюватимуться у життя новітні технології з енергозбереження.
(Продовження у наступному номері)
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА