Хроніка 12/2020

НА ЖИТОМИРЩИНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ПЕРЕВЕДЕНІ В ПОСИЛЕНИЙ РЕЖИМ СЛУЖБИ
Із метою забезпечення належного реагування на повідомлення про події на території області, а також проведенням превентивних заходів для недопущення поширення вірусу COVID-19 поліція регіону з 14 березня перейшла в посилений варіант несення служби.
Про це та інші актуальні заходи повідомив начальник Головного управління Нацполіції в області Сергій Крупєй під час наради з особовим складом.
Так, до складу створеного при Житомирській облдержадміністрації Оперативного штабу щодо запобігання розповсюдженню коронавірусу ввійшли начальник Головного управління Нацполіції регіону та його заступники.
У цілодобовий режим роботи переведено Ситуаційний центр ГУНП. Проводяться рейди щодо дотримання встановлених обмежень функціонування розважальних закладів тощо.
Розроблено алгоритми дій поліцейських та взаємодії з іншими службами в разі ускладнення ситуації. Також вживаються заходи для повного забезпечення поліцейських засобами індивідуального захисту.
Безпосередньо в Радомишлі поліцейські забезпечують охорону громадського порядку поблизу лікарні, де залишаються ті, хто спілкувався з хворою, та місць проживання рідних жінки.
Моніторинг руху транспорту на в’їзд-виїзд із міста проводиться у звичному режимі (без додаткових постів).
Ситуація на території області контрольована. Поліцейські звертаються до жителів Полісся з проханням зберігати спокій, не породжувати паніку, не поширювати недостовірну інформацію, користуватися лише її перевіреними джерелами та обов’язково дотримуватись загальноприйнятих правил гігієни.
ВСТАНОВЛЮЮТЬ ОБСТАВИНИ ЗАГИБЕЛІ ЧОЛОВІКА В ДТП
Дорожньо-транспортна пригода, унаслідок якої загинув водій легковика, сталась увечері 13 березня на 247-му км автодороги «Київ — Чоп». Триває з’ясування всіх обставин події.
Попередньо встановлено, що близько 17:35 поблизу с.Дідовичів Новоград-Волинського району водій автомобіля «Volkswagen Golf», 40-річний житель Рівного, здійснив зіткнення з автомобілем «Mercedes Sprinter» під керуванням 47-річного жителя м.Дніпра, який зупинився перед пішохідним переходом.
Унаслідок ДТП водій легковика загинув на місці пригоди.
Усі обставини ДТП з’ясовуються в рамках розслідування кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України.
ДІЛЬНИЧНИЙ ЗАТРИМАВ ПІДОЗРЮВАНОГО В КРАДІЖЦІ
Увечері правоохоронець, ідучи вулицею Новограда, помітив відчинене вікно в одній із квартир та чоловіка, який ніс побутову техніку. Він завадив йому втекти та викликав слідчо-оперативну групу поліції. Підозрюваного в причетності до правопорушення затримали, викрадене майно вилучили. Розпочато досудове розслідування.
Поліцейський звернув увагу на чоловіка, якого раніше вже викривали в незаконному проникненні до чужого житла. Той переносив до своєї квартири телевізор та приставку до нього. Правоохоронець виявив, що в сусідньому помешканні відчинене вікно, а господарі відсутні. За таких обставин дільничний офіцер завадив чоловікові втекти та повідомив колег.
Надалі, повідомивши про подію господаря обікраденої квартири, у якій останнім часом ніхто не проживав, поліцейські з’ясували, що з помешкання зникли телевізор, DVD-програвач та TV-тюнер до супутникової антени. Загальна сума збитків склала понад 13 тисяч гривень. Як було встановлено, усе це викрав його 43-річний сусід. У чоловіка вилучили чуже майно та затримали його в порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України.
Законодавством крадіжка, поєднана з проникненням у житло, карається позбавленням волі на строк від 3 до 6 років.
ПОЛІЦІЯ ОГОЛОСИЛА ПІДОЗРУ ДВОМ ЖИТЕЛЯМ ЗВЯГЕЛЬЩИНИ
6 березня до реанімаційного відділення Житомирської обласної лікарні з травмами голови та грудної клітини потрапив 59-річний житель м.Новограда-Волинського. Поліцейські встановили, що тілесні ушкодження чоловікові завдали двоє жителів райцентру. 12 березня їм оголосили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення. Триває слідство.
За словами дружини травмованого, увечері 6 березня, повернувшись додому, вона застала свого чоловіка в тяжкому стані з видимими тілесними ушкодженнями. Його негайно доставили до обласної клінічної лікарні в м.Житомирі. Медики діагностували в 59-річного чоловіка черепно-мозкову травму, забої та гематоми голови і тулуба.
Відомості про подію було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст.121 (Умисне тяжке тілесне ушкодження) КК України. Поліцейські розпочали заходи щодо встановлення осіб, причетних до правопорушення.
З’ясували, що пізно увечері 5 березня 20-річний житель м. Новограда-Волинського за місцем свого проживання вживав спиртне разом із потерпілим та своїм 19-річним товаришем. Тоді між парубками та чоловіком виник конфлікт, у ході якого вони його побили. Молодики визнали свою провину. 12 березня слідчі повідомили їм про підозру в умисному нанесенні тяжких тілесних ушкоджень. Триває подальше досудове розслідування.
Обом молодикам може загрожувати від 7 до 10 років позбавлення волі.
У КОРОСТЕНІ РОЗПОЧАТО КРИМІНАЛЬНЕ ПРОВАДЖЕННЯ ЧЕРЕЗ ТРАВМУВАННЯ ПОЛІЦЕЙСЬКОГО
13 березня до Коростенського відділу поліції надійшло повідомлення про конфлікт у більярдному клубі райцентру. На місце події виїхали працівники групи реагування. Під час їх роботи в закладі агресивний відвідувач, неадекватно відреагувавши на зауваження, кинувся на поліцейського, завдавши йому травм. Нині чоловік затриманий.
Подія відбувалася близько 21:30. Попередньо встановлено, що 32-річний житель райцентру влаштував у розважальному закладі дебош, голосно та брутально ображаючи працівників клубу та провокуючи бійку.
Відтак вони звернулися до поліції з відповідним повідомленням. Працівники групи реагування місцевого відділу, які виїхали до закладу, зробили порушнику зауваження щодо припинення його зухвалих та цинічних дій. Однак той відреагував ще більш нецензурною лайкою та раптово завдав поліцейському декілька ударів в обличчя.
Чоловіка було затримано та доставлено до Коростенського відділу поліції.
За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст.345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.
30-річному старшому сержанту поліції надано медичну допомогу та попередньо діагностовано закриту черепно-мозкову травму та забої обличчя.
Санкція статті передбачає відповідальність у вигляді обмеження або позбавлення волі терміном до 5 років.
ПРОТЯГОМ ДОБИ НА ЗАЛІЗНИЧНИХ КОЛІЯХ ЖИТОМИРЩИНИ ЗАГИНУЛИ ДВОЄ ЛЮДЕЙ
Упродовж 11 березня до поліцейських відділень міст Бердичева та Малина надійшли повідомлення про загибель чоловіків на залізничних коліях. За обома фактами тривають досудові розслідування.
Так, близько 18 години на 30-му кілометрі залізничної дороги зі станції «Михайленки» в напрямку Козятина вантажний потяг здійснив наїзд на чоловіка, який, зі слів машиніста, сидів на залізничних коліях. Унаслідок зіткнення 40-річний бердичівлянин загинув на місці пригоди.
Того ж вечора, близько 20:45, у Малинському районі на 96-му кілометрі залізничної дороги поблизу станції «Пенізевичі» вантажний потяг скоїв наїзд на працівника сусідньої станції, у результаті чого останній загинув на місці події. За попередньою інформацією, чоловік ішов із роботи в напрямку райцентру. Нині відповідні служби перевіряють загиблого на стан сп’яніння.
Слідчі місцевих відділів розпочали досудові розслідування, у ході яких встановлюють усі причини та обставини подій у рамках розпочатих за ч.3 ст.276 (Порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного, водного чи повітряного транспорту) кримінальних проваджень.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ПРОКУРАТУРА СПІЛЬНО З СБУ ВИЯВИЛИ НА ТЕРИТОРІЇ СКЛАДУ МАЙЖЕ 100 КОЛОД ДУБА
Прокуратура Житомирської області, спільно із правоохоронними органами та місцевими органами влади, продовжують вживати заходи з протидії незаконному обігу нелегально здобутої деревини та протиправним порубкам лісу.
У п’ятницю, 13 березня, Бердичівською місцевою прокуратурою спільно зі співробітниками Бердичівського міськвідділу УСБУ в області та працівниками Любарської райдержадміністрації у ході проведення оперативних заходів на складі, обладнаному на території колишнього райдоруправління, що поблизу с.Старого Любара Любарського району, виявлено деревину та лісоматеріали невідомого походження.
Зокрема, виявлено немаркованих 88 колод дуба, 10 колод сосни, вантажний автомобіль із причепом, навантажені деревиною та підготовлені до перевезення, а також значну кількість дубових дощок (об’єм та вартість встановлюється).
Місцевий житель, який представився власником пилорами, не зміг пояснити походження лісоматеріалів та не надав відповідних підтверджувальних документів на деревину.
За встановленим фактом розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.246 КК України (Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу).
Досудове розслідування проводить Любарське відділення поліції. Процесуальне керівництво здійснює Бердичівська місцева прокуратура.
Тривають невідкладні слідчі дії, встановлюється походження лісоматеріалів, причетність до справи інших осіб.
Вирішується питання щодо накладення арешту на виявлену лісопродукцію та транспортний засіб.
Прес-служба прокуратури Житомирської області