Люди, яких евакуювали з палаючих сіл Житомирської області, вирішили повернутися назад та відбудовувати свої оселі

Люди, яких евакуювали з палаючих сіл Житомирської області, вирішили повернутися назад та відбудовувати свої оселі

Жителів сіл Овруцького району Житомирської області, будинки яких згоріли або зазнали пошкоджень унаслідок масштабної пожежі, евакуювали та відселили в сусіднє село. Однак люди вирішили повернутися до своїх осель та відбудовувати їх.


Про це розповів голова Житомирської облдержадміністрації Віталій Бунечко під час термінового онлайн-брифінгу стосовно масштабної пожежі.
«Дуже чутливим є питання стосовно людей, які були відселені з населених пунктів Житомирської області, що постраждали внаслідок пожежі. Я хочу вам повідомити, що, дійсно, у населених пунктах Личмани та Магдин Овруцького району, які були відселені після Чорнобильської катастрофи, близько 10 років тому зібралася громада, що на релігійній основі вирішила жити окремо від цивілізації. Вони фактично займалися землеробством, також основним видом їхньої діяльності було розведення худоби. Вони тихенько молилися Богу. І ось пожежа 16 квітня вимусила нас їх евакуювати.
16 числа, коли пожежа почала підходити до цих населених пунктів, ці люди в кількості 48 осіб були евакуйовані до населеного пункту Гладковичі, де вони були заселені в Будинок культури. Вони були забезпечені найнеобхіднішим, а саме: матрацами, подушками, ковдрами. Їм було надано харчування.
Після того, як пожежа в районі саме цих населених пунктів була локалізована, ці люди прийняли рішення, що вони повертаються назад у ці населені пункти. Наразі збирається допомога обласною державною адміністрацією, районною державною адміністрацією щодо їхнього запиту. Вони просять допомогти з теплим одягом, взуттям, із будівельними матеріалами, вони вирішили відновлювати свої оселі, які постраждали. І просять також допомогти з велосипедами, тому що основний вид транспорту, яким вони їздять по селах, — це велосипеди. Також просять допомогти з кормом для худоби. Тому звертаюся до всіх наших небайдужих громадян, щоб, хто може, допоміг. Робота координується районною державною адміністрацією Овруцького району та керівництвом ОТГ», — розповів Віталій Бунечко.
Він також наголосив, що людських жертв унаслідок пожежі немає.
Раніше голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко також повідомив, що внаслідок розповсюдження вогню серед лісових масивів знищено та пошкоджено 43 нежитлових і 38 житлових будинків (разом — 81 будівля) в Овруцькому районі. 18 квітня міністр інфраструктури України Владислав Криклій поінформував, що до гасіння масштабної лісової пожежі на півночі Житомирської області залучили потяг «Укрзалізниці».
16 квітня 2020 року на території 9 лісгоспів Житомирської області почалися лісові пожежі в результаті підпалу сільгоспугідь та випалення трави в домогосподарствах. За наявності поривчастого шквального вітру понад 30 м/с вогонь швидко розповсюджувався на великі площі лісів і на будинки. Зокрема, горіли ліси поблизу сіл в Овруцькому та Олевському районах.
За матеріалами Житомир.info