Хроніка 18/2020

Хроніка 18/2020

ПРАЦІВНИКИ УПРАВЛІННЯ СТРАТЕГІЧНИХ РОЗСЛІДУВАНЬ ЖИТОМИРЩИНИ ВИКРИЛИ РОЗТРАТУ КОШТІВ ПІД ЧАС ЗАКУПІВЛІ АВТОМОБІЛЯ «ШВИДКОЇ»
23 квітня на підставі зібраних доказових матеріалів оголошено про підозру у вчиненні кримінальних діянь голові тендерного комітету однієї з селищних рад Романівського району та директору товариства. Встановлено причетність чоловіків до заволодіння бюджетними коштами в сумі понад 1,1 млн грн під час придбання автомобіля швидкої медичної допомоги.
У ході досудового розслідування встановлено, що товариство за умовами укладеного договору зобов’язувалося поставити селищній раді медичний автомобіль у комплектації з необхідним обладнанням. За цю послугу з місцевого бюджету було перераховано 1 мільйон 610 тисяч гривень.
Водночас проведена в рамках кримінального провадження автотоварознавча експертиза засвідчила, що ринкова вартість придбаного транспортного засобу становить 507 тис. грн. Окрім того, він не відповідає специфікації до договору, тендерній документації та вимогам ДСТУ.
Таким чином було скоєно розтрату грошових коштів у сумі 1 млн 103 тис. грн. Відтак 37-річному директорові підприємства оголошено про підозру в заволодінні чужим майном шляхом обману та використанні завідомо підроблених документів за ч.4 ст.190 (Шахрайство), ч.4 ст.358 (Підроблення документів… чи використання підроблених документів…) КК України.
При цьому голова тендерного комітету селищної ради, виступаючи від імені розпорядника бюджетних коштів, при проведенні процедури закупівлі, у порушення нормативних вимог, не вжив заходів до відміни процедури відкритих торгів та відхилення тендерної пропозиції вказаного товариства. 52-річному службовцю оголошено про підозру в діяннях, передбачених ч.4 ст.190 Шахрайство), ч.2 ст.367 (Службова недбалість) КК України.
Процесуальне керівництво здійснюється Новоград-Волинською місцевою прокуратурою.
Триває подальше встановлення всіх обставин.
Управління стратегічних розслідувань у Житомирській області

НА ЗВЯГЕЛЬЩИНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИКРИЛИ ЧОЛОВІКА В КРАДІЖЦІ ЛІСУ
До поліції надійшло повідомлення про спробу викрасти деревину в лісовому масиві неподалік райцентру. Розпочато досудове розслідування.
24 квітня до місцевого відділу поліції звернувся майстер лісу Новоград-Волинського лісгоспу. 57-річний звягельчанин повідомив, що затримав невідомого, який намагався викрасти дерева сосни.
На місце події прибула слідчо-оперативна група Новоград-Волинського відділу. Поліцейські встановили особу затриманого, він виявився 38-річним жителем району.
Триває досудове розслідування за ч.3 ст.15 (Замах на злочин), ч.1 ст.185 (Крадіжка) КК України. Законодавством таємне викрадення чужого майна карається штрафом від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 80 до 240 годин, або виправними роботами на строк до 2 років, або арештом на строк до 6 місяців, або позбавленням волі на строк до 3 років.
ОПЕРАТИВНИКИ ВИКРИЛИ СЕРІЙНОГО КРАДІЯ З АВТОМОБІЛІВ ТА ОСЕЛЬ
Поліцейські отримали докази причетності 23-річного жителя Бердичева до низки крадіжок з автомобілів та квартири в обласному центрі. Загалом нині відомо про близько десяти вчинених ним кримінальних правопорушень. Тривають досудові розслідування.
Наприкінці лютого 2020 року до поліції надійшло повідомлення про крадіжку з квартири 60-річної житомирянки. Поліцейські з’ясували, що зловмисник потрапив усередину, відтиснувши металопластикове вікно. Із помешкання було викрадено гроші та ювелірні вироби. Поліцейські вилучили низку речових доказів та розпочали заходи для встановлення причетних до правопорушення осіб у рамках розпочатого за ч.3 ст.185 (Крадіжка) КК кримінального провадження.
21 березня до Житомирського відділу поліції надійшли повідомлення від трьох жителів обласного центру про пошкодження їхніх автомобілів та викрадення майна. У всіх випадках транспортні засоби знаходилися на вулицях у нічний час. Зловмисник пошкодив бокове скло в задніх дверцятах та викрав із салонів цінні речі: туристичне обладнання, автомобільні аптечки, музичні колонки та магнітоли, а також документи. Ще одну, схожу за способом вчинення крадіжку з автомобіля було зафіксовано в ніч із 31 березня на 4 квітня.
В усіх випадках слідчі розпочали відповідні кримінальні провадження, а житомирські оперативники карного розшуку розпочали низку заходів для встановлення правопорушників.
У результаті поліцейські отримали докази причетності до всіх зазначених злодіянь 23-річного жителя м. Бердичева. Його розшукали, парубок визнав свою провину. Нині правоохоронці встановлюють місце знаходження майна потерпілих, яке підозрюваний встиг розпродати та розтратити.
Встановлено, що парубок вже неодноразово потрапляв у поле зору правоохоронців: раніше його було засуджено за майнові злочини. Окрім того, бердичівські колеги викрили його в ще двох крадіжках із транспортних засобів, шахрайстві та спробі квартирної крадіжки. Тривають досудові розслідування.
Відповідно до чинного законодавства, за такі правопорушення молодику може загрожувати від 3 до 6 років позбавлення волі.
ПОЛІЦІЯ РОЗСЛІДУЄ ОБСТАВИНИ СМЕРТІ 19-РІЧНОГО ЖИТЕЛЯ БЕРДИЧЕВА
24 квітня, близько 00:10, до Бердичівського відділу поліції надійшло повідомлення про те, що на залізничному вокзалі міста виявлено труп невідомого чоловіка. Поліція розпочала досудове розслідування.
На місце події прибула слідчо-оперативна група поліції, працівники якої з’ясували, що тіло хлопця знаходиться на даху вантажного потяга на одній із платформ вокзалу. Також було встановлено, що загиблим є 19-річний бердичівлянин. Попередньо, усі обставини події свідчили, що смерть парубка могла настати від термічних опіків, отриманих від ураження електрострумом великої напруги.
За цим фактом поліцейські розпочали кримінальне провадження. Триває з’ясування всіх причин та обставин події.
Правоохоронці закликають батьків роз’яснювати дітям про небезпеку, що несе високовольтна напруга. Нагадайте їм, що бажання зробити фото в екстремальних умовах (на дахах потягів, трамваїв та тролейбусів, на мостах, вежах, будівництві тощо) можуть обернутися трагедією. Зауважте, що обладнання високої напруги несе смертельну загрозу, навіть якщо людина безпосередньо не контактує з дротами та іншими струмоведучими частинами.
У ПУЛИНСЬКОМУ РАЙОНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗШУКАЛИ ЛІТНЬОГО МАНДРІВНИКА
Пошуки 67-річного жителя с.Бабичівки, який поїхав із дому на велосипеді і зник, тривали упродовж декількох днів. 23 квітня поліцейські виявили чоловіка на автошляху «Київ — Чоп» за декілька кілометрів від його села. Попри наміри мандрувати далі, поліцейські переконали селянина в необхідності повернутися додому і не залишати обійстя на період дії карантинних обмежень.
Уранці 22 квітня до Пулинського відділення поліції звернувся чоловік, який повідомив про безвісне зникнення свого 67-річного брата. За словами заявника, він приїхав до батьківського обійстя в с.Бабичівці, де під доглядом ще одного сина проживає і його старенька матір. Проте вдома застав лише господиню. Згодом з’ясувалося, що брат поїхав із дому велосипедом ще зо днів шість тому. Відтоді вісток про нього не було. Мобільного телефону чоловік теж не мав.
— Зважаючи, що в нашому районі проходить ділянка автодороги «Київ — Чоп», а зниклий — уже поважного віку і пересувався велосипедом, ми розуміли ризики і завданням було чимшвидше встановити його місцеперебування. Відтак ми здійснили низку заходів, необхідних для цього, — розповів начальник Пулинського ВП ГУНП Віктор Лисюк.
Розшуківці встановили коло осіб, з якими зазвичай спілкувався чоловік, поспілкувались із жителями навколишніх сіл і залишили орієнтування з прикметами розшукуваного в торговельних закладах району. З’ясували, що чоловіка бачили в сусідніх населених пунктах, але куди він поїхав далі, залишалось невідомим.
Про схожого за описом пенсіонера, який велосипедом рухався автодорогою «Київ — Чоп», поліцейським повідомили люди надвечір 23 квітня. Правоохоронці перевірили інформацію і справді зупинили розшукуваного чоловіка на трасі за декілька кілометрів від його села. Він зізнався, що залишив домівку в особистих справах, увесь цей час перебував у знайомих і намірів повернутись назад поки не мав. Однак у ході бесіди розшуківці таки переконали літнього мандрівника в недоцільності таких поїздок у період карантину і роз’яснили визначені обмеження щодо осіб віком від 60 років. Під супроводом поліцейських пенсіонер повернувся до свого обійстя.
Правоохоронці закликають громадян до виявлення високої самосвідомості. В особливий період у країні важливо не порушувати визначені карантинні обмеження, насамперед щоб зберегти власне здоров’я і не наражати на небезпеку інших. Дотримуйтесь належних правил самі та вимагайте цього від літніх батьків чи родичів. У разі необхідності, подбайте про їх першочергові потреби в харчуванні, придбанні ліків, сплаті комунальних послуг тощо.
«ТОЙОТА» ЗА ТИСЯЧУ ДОЛАРІВ ТА ЗАБЛОКОВАНА БАНКІВСЬКА КАРТКА — ПОЛІЦІЯ ЗАСТЕРІГАЄ ВІД ШАХРАЙСТВ
Протягом доби до поліції звернулися двоє жителів області із повідомленнями про ошуканства. Загалом їх втрати склали понад 35 тисяч гривень. Правоохоронці встановлюють причетних до кримінальних діянь осіб у рамках розпочатих розслідувань.
22 квітня до Андрушівського відділення поліції звернулася 59-річна жителька району. Жінка розповіла, що 20 квітня на одному із популярних сайтів прочитала оголошення про продаж автомобіля «Toyota» та вирішила його придбати. Через декілька годин заявниця зустрілася з продавцем та купила транспортний засіб. І лише вдома жінка помітила, що техпаспорт автомобіля підроблений. Мобільний номер продавця на той момент уже був вимкнений. Відтак жінка втратила понад 32 тисячі гривень, про що й заявила до поліції.
67-річний житомирянин минулої доби розповів поліцейським про розмову нібито з банківським працівником, після якої з його рахунка зникли 2,5 тисячі гривень. За словами пенсіонера, на його мобільний прийшло смс-повідомлення про блокування банківської картки. Коли чоловік зателефонував на номер адресата, незнайома жінка, яка назвалася працівником безпеки банку, затребувала конфіденційну інформацію. Чоловік, не запідозривши лихого, розповів особисті відомості.
Поліцейські за вказаними фактами розпочали досудові розслідування за ст.190 (Шахрайство) КК України. Слідчі відділків поліції з’ясовують усі обставини подій та осіб, причетних до них.
Водночас правоохоронці закликають жителів області бути уважними!
Уникайте покупок та продажів на Інтернет-ресурсах, що не надають вам гарантій отримання товару або коштів за нього.
Використовуйте післяоплату та перевіряйте якість товару.
При здійсненні будь-яких розрахункових операцій обов’язково перевіряйте їх справжність за допомогою банку або його оригінальних Інтернет-додатків.
Не надавайте конфіденційних даних вашої банківської картки стороннім особам.
Не повідомляйте незнайомцям паролі з смс-повідомлень, що приходять для підтвердження будь-яких банківських операцій.
НА ОЛЕВЩИНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАТРИМАЛИ КРАДІЯ ЛІСУ
У лісовому масиві неподалік с.Поясків правоохоронці зупинили вантажівку із сосновими колодами, водій якої не мав жодних документів на лісопродукцію. Встановлено, що чоловік вирішив привласнити вже заготовлену лісівниками деревину. Триває з’ясування обставин події.
Удень 22 квітня до поліції надійшло повідомлення від працівників місцевого лісгоспу про ймовірне викрадення деревини. На дорозі неподалік с.Поясків поліцейські разом із лісівниками зупинили автомобіль ЗІЛ-131, завантажений сосновими колодами об’ємом близько 15 куб.м. Водій автомобіля, 40-річний місцевий житель, жодних документів на вантаж не надав. Він пояснив, що «знайшов» колоди в одному з лісових кварталів та вирішив їх вивезти.
Відтак автомобіль із вантажем поліцейські вилучили. Попередня правова кваліфікація події — ст.185 (Крадіжка) КК України. За таке правопорушення передбачено покарання у вигляді штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк від 80 до 240 годин, або виправних робіт на строк до 2 років, або піврічного арешту чи позбавлення волі на строк до 3 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області