Хроніка 22/2020

Хроніка 22/2020

ЗАТРИМАЛИ ТРЬОХ ЧОЛОВІКІВ ІЗ БРАКОНЬЄРСЬКИМ СПОРЯДЖЕННЯМ ТА ЗБРОЄЮ
Поліцейські спільно з членами мисливського товариства перевіряли дотримання встановлених обмежень, у зв’язку з нерестом риби на водоймах та «режиму тиші» мисливцями. У результаті виявили трьох місцевих жителів із рибальськими сітками та рушницею.
Відпрацювання проводилося на території Пилиповицького лісництва. Рейдувальники помітили мікроавтобус «Volkswagen» та зупинили транспортний засіб для перевірки.
Усередині знаходилися троє жителів Новоград-Волинського району. Під час огляду автомобіля правоохоронці виявили в багажному відділенні надувний човен, рибальські сітки, а також мисливський карабін із п’ятьма набоями калібру 22 мм. Жодних документів на зброю ніхто з чоловіків не надав.
На місце події прибула слідчо-оперативна група поліції, працівники якої задокументували всі обставини.
Чоловіки заперечували свою причетність до браконьєрства. Один із них пояснив, що рушницю нібито знайшов у лісі. Усе приладдя та зброю правоохоронці вилучили та направили на експертне дослідження.
Триває встановлення всіх обставин у рамках розпочатого за ч.1 ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України досудового розслідування. Законодавством таке правопорушення карається позбавленням волі на строк від 3 до 7 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ВОГНЕБОРЦІ ЛІКВІДУВАЛИ ЗАГОРЯННЯ АВТОМОБІЛЯ ТА ТРАКТОРА
19 травня, о 19:50, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про загоряння трактора МТЗ-1221 у с.Наталівці Новоград-Волинського району. Про це рятувальників сповістив власник транспортного засобу. Спочатку чоловік намагався самотужки впоратись із полум’ям, проте його спроби виявилися марними.
По прибуттю чергового караулу вогнеборців до місця виклику горів відсік двигуна та кабіна трактора. Полум’я вже перекидалося на господарську будівлю, біля якої стояв транспортний засіб.
Силами бійців ДСНС о 20:02 пожежу локалізовано, а о 20:22 — ліквідовано. Вогонь устиг знищити відсік двигуна та пошкодити кабіну й колеса. Подальшого розповсюдження полум’я рятувальники не допустили.
Того ж дня вогнеборці загасили займання легкового автомобіля Land Rover у с.Дівочках Черняхівського району. Водій їхав на позашляховику до сусіднього населеного пункту і під час руху побачив дим із-під капота. Чоловік зупинив автівку на узбіччі, відкрив капот та дав доступ кисню, через що вогонь швидше розійшовся. Вогнеборці ліквідували пожежу піною. Вогнем знищено відсік двигуна та салон транспортного засобу.
Унаслідок обох надзвичайних подій загиблих та травмованих не виявлено. Причини загорянь встановлюють фахівці.
УДСНС України в Житомирській області

У ТРЬОХ РАЙОНАХ ОБЛАСТІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗКРИЛИ КРАДІЖКИ З МАГАЗИНІВ
22 травня поліцейські Коростишівського відділу, Пулинського та Романівського відділень викрили трьох підозрюваних у крадіжках із місцевих магазинів. У чоловіків вилучено товар та зібрано інші свідчення їх причетності до злочинів. Тривають розслідування.
У Пулинському районі жителька с.Нарцизівки повідомила до поліції про крадіжку з її магазину продуктів та алкоголю. На місці події правоохоронці з’ясували, що до приміщення злодії проникли через горище, пошкодивши там дошки. Оперативники встановили причетність до діяння двох парубків, одному з них 25 років, іншому — лише 16.
У Романові поліцейські викрили жителя с.Іваниці у причетності до нічної крадіжки з місцевого магазину. Його власник заявив про зникнення з каси близько тисячі гривень, а також харчових продуктів та засобів гігієни. Зламані металопластикові двері приміщення вказали на спосіб проникнення нічного візитера.
Упродовж дня поліцейські встановили його особу — 23-річний парубок уже притягувався до кримінальної відповідальності за подібні діяння.
37-річному жителю м. Коростишева також доведеться відповісти за крадіжку з магазину. Посеред білого дня він спокусився на вартісну галантерею, однак його особу швидко встановили оперативники.
За всіма фактами тривають досудові розслідування за ст.185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України. Підозрюваним загрожує покарання від штрафу до кількарічного ув’язнення.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВІДКРИЛИ ТРИ КРИМІНАЛЬНІ ПРОВАДЖЕННЯ ЧЕРЕЗ ІНТЕРНЕТ-ШАХРАЙСТВА
Одразу троє жителів Житомирщини цими днями потерпіли внаслідок нечесної торгівлі на відомому Інтернет-ресурсі. Поліцейські встановлюють особи продавців товарів та їх місцезнаходження, водночас застерігаючи інших від сумнівних віртуальних торгів.
27-річна жителька м. Радомишля мала намір придбати цуценя. Знайшла на сайті відповідне оголошення, обговорила з продавчинею всі важливі моменти і перерахувала на вказаний нею рахунок 4 тисячі гривень. Однак ні того дня, ні в інший отримати пуделя так і не змогла, а контактний телефон уже був вимкнений.
Житель с.Кочерева збирався купити комплект диванів за допомогою того ж віртуального сервісу. Однак і його чекало розчарування.
3,5 тисячі гривень він переказав, а от меблів так і не отримав.
У Чуднівському районі 24-річний хлопець заплатив, точніше, передав маршруткою 4,5 тисячі гривень за мобільний телефон, якого так і не дочекався. Оголошення про продаж гаджета потерпілий теж знайшов на відомому Інтернет-ресурсі.
За кожним із цих випадків поліцейські розпочали кримінальні провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Встановлюються причетні особи.
Купуючи товари через спеціалізовані сайти в Інтернет-мережі, намагайтесь уникати попередньої сплати за покупку і використовувати систему оплати після фактичного її прибуття.
ЗА ДОБУ ПОЛІЦІЯ ВИКРИЛА ЧОТИРЬОХ ПРИЧЕТНИХ ДО КРАДІЖОК ІЗ ДОМОВОЛОДІНЬ
До Брусилівського відділення поліції надійшла заява від 32-річної киянки, у якій жінка повідомила про крадіжку речей з її дачного будинку в с.Болячеві. Під час огляду місця події працівники слідчо-оперативної групи зафіксували пошкодження вхідних дверей, через які, вочевидь, і потрапив у приміщення злодій. Звідти було викрадено домашнє приладдя та інші господарські речі.
У результаті першочергових заходів поліції в причетності до крадіжки викрито 44-річного місцевого жителя. Чоловік скористався тривалою відсутністю власниці і виніс з її заміського будинку те, що могло становити якусь цінність. Свою провину він визнав, викрадені речі в нього вилучені.
Того ж дня до поліції звернулася літня жителька с.Лісівщини Коростенського району. Вона повідомила про виявлення пошкодженого вікна в її будинку і зникнення грошей зі схованки.
У вчиненні крадіжки дільничні офіцери обгрунтовано запідозрили 49-річного непрацюючого односельчанина заявниці. Частину викрадених коштів чоловік встиг витратити на власні потреби, іншу — вилучили правоохоронці.
Житель с.Лопатичів Олевського району заявив до поліції про викрадення з веранди його будинку велосипеда. Поліцейські виявили викрадений двоколісник у 45-річного місцевого жителя, якого обгрунтовано підозрюють у крадіжці з чужого житла.
Житомирські поліцейські в обласному центрі викрили 35-річного, раніше судимого, чоловіка у вчиненні у квітні щонайменше двох подібних правопорушень. Підозрюваний, пошкодивши дахи гаражів житомирян, викрав звідти інструменти, велосипед та інші господарські речі. Викрадене в нього вилучено. Правоохоронці перевіряють чоловіка на причетність до інших правопорушень в обласному центрі.
За всіма вказаними фактами розпочаті кримінальні провадження за ч.3 ст.185 (Крадіжка) КК України.
НА ЖИТОМИРЩИНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИБУХОТЕХНІКИ У 2020 РОЦІ ЗНЕШКОДИЛИ БЛИЗЬКО 70 НЕБЕЗПЕЧНИХ ПРЕДМЕТІВ
Із початку року працівники вибухотехнічної служби поліції Житомирської області залучалися до понад сотні тих чи інших випадків, пов’язаних із вибухонебезпечними ситуаціями чи подіями.
Поліцейські-вибухотехніки реагують на повідомлення про виявлення підозрілих, ймовірно, небезпечних речей у населених пунктах всієї області — і в публічних місцях, і в приватних домоволодіннях. До їх компетенції належить перевірка підозрілих предметів або інформації про їх знаходження, обстеження території та об’єктів, безпосереднє вилучення й знешкодження небезпечних речей, огляд місцевості, де стався вибух.
Як повідомив керівник вибухотехнічної служби ГУНП у Житомирській області Володимир Підкуйко, упродовж поточного року поліцейські вибухотехніки здійснили понад 100 виїздів на місця подій, пов’язаних із подібною загрозою. За їх участі відбулися близько 50 слідчих дій, майже половина з яких — за фактами незаконного поводження із вибуховими матеріалами.
Цьогоріч працівники ВТС двічі відповідно реагували на повідомлення про замінування тих чи інших об’єктів на Житомирщині.
Також із початку року за участі вибухотехніків поліції з незаконного обігу вилучено більше 80 одиниць боєприпасів або їх частин і майже 30 кг вибухових речовин. Знищено близько 70 предметів, що становили небезпеку для людей, і майже 50 кг таких речовин.
Нагадаємо, 11 травня з обійстя жителя Житомирського району поліція вилучила зброю та небезпечні боєприпаси. Також 21 квітня в Бердичеві поліцейські вилучили гранату в перехожого. У січні в обласному центрі на смітнику були виявлені дві реактивні протитанкові гранати «РПГ-26».
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ЛУГИНСЬКІ ПРАВООХОРОНЦІ ЗАТРИМАЛИ ВАНТАЖІВКУ З НЕЛЕГАЛЬНИМ ЛІСОМ
20 травня в Коростенському районі рейдова група з поліцейських та лісівників зупинила «Урал», на якому керманич перевозив лісоматеріали без відповідних документів. За попередньою інформацією, деревина була викрадена з Лугинського лісгоспу.
«Урал» поліцейські зупинили поблизу с.Клочок Коростенського району. За кермом автівки перебував 32-річний житель району. Під час перевірки з’ясувалося, що він перевозив півтора десятка колод дуба без необхідних документів на такий вантаж.
Поліцейські слідчо-оперативної групи вилучили автомобіль та вантаж, які доставили до Лугинського ВП ГУНП для з’ясування всіх обставин події.
Попередня правова кваліфікація події — ст.246 (Незаконна порубка лісу) Кримінального кодексу України. Законодавством за такі дії передбачено покарання як у вигляді штрафних санкцій, так і обмеження чи позбавлення волі строком до 3 років.
Відділ комунікації ГУПН у Житомирській області