Новий туристичний маршрут — релакс-екскурсія «До старого млина»

Новий туристичний маршрут — релакс-екскурсія «До старого млина»

Спеціаліст із питань туризму відділу культури й туризму міської ради Юлія Петренко ініціювала створення в Новограді-Волинському нового екскурсійного маршруту. Він називається «До старого млина», розпочинається біля пішохідного мосту й проходить правим берегом річки Случі. Новоградці давно скучили за свіжими ідеями, тож релакс-екскурсія обіцяє стати цікавим ноу-хау туристичної галузі.


— Я дуже люблю з родиною здійснювати невеличкі походи, — розповіла «Звягелю» Юлія Петренко. — Під час одного з них мені спала на думку ідея: чому б не проводити саме такі екскурсії? Адже, щоб розповідати історію міста, не обов’язково водити людей вулицями. Переконана, що в поєднанні з приємною прогулянкою мальовничими берегами річки розповідь екскурсовода сприйматиметься краще.

У Новограді-Волинському туристам пропонують 8 тематичних екскурсій. Як розповіла екскурсовод, у центрі міста залишилося мало споруд, якими можна вразити. Релакс-екскурсія розроблена за маршрутом, де не їздять машини, немає шуму, пилу, і розрахована на людей, які хочуть відпочити.
Перша зупинка запланована навпроти фортеці кінця XVI століття. Далі маршрут проходить повз пам’ятку архітектури — будинок поміщика Бориса Мезенцева, де росте 300-річний дуб. Потім туристи побачать костел парафії Воздвиження Хреста Господнього, а також місце, де річка Смолка впадає в Случ. Останній пункт маршруту — старий млин ХІХ століття, навколо якого розгортаються мальовничі пейзажі. Туристам доведеться пройти в обидва боки 12 км, що займає 6 годин із відпочинком.
— Звісно, зовсім малих дітей великими групами я не поведу берегами, — каже екскурсовод. — Натомість групу старшокласників чи дорослих — цілком можна. Також це можуть бути родинні екскурсії вихідного дня. Дебют відбудеться, коли набереться група. Записуватися потрібно попередньо за тел.: 063 683 96 44.
Молодий спеціаліст Юлія Петренко мріє проводити екскурсії на більші відстані. Наприклад, лісництвами чи заповідниками. Самотужки зробити це важко — потрібен спеціаліст, котрий добре орієнтується на місцевості. Такі люди в нашому місті є, але оплатити подібні послуги за наявної структури профільного відділу неможливо.
Вихід Юлія вбачає в створенні туристично-інформаційного центру (ТІЦ). У багатьох містах успішно діють такі центри, що дають можливість розширити види послуг у туристичній сфері і заробляти на цьому. Новоград-Волинський давно мріє бути цікавим туристичним центром. Тим паче, маємо власний бренд — Лесю Українку. Тож настав час діяти.
Юлія КЛИМЧУК