Японська компанія «Toyota» і швейна фабрика «Леся» — спільна філософія розвитку

Японська компанія «Toyota» і швейна фабрика «Леся» — спільна філософія розвитку

Фабрика «Леся» продовжує покращувати свій імідж і впевнено рухається вперед. Нагадаємо, нещодавно колектив підприємства в особі власника Миколи Сиченка і директора Тетяни Кондратюк отримав почесну відзнаку Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України — за створення на фабриці нової лінії з пошиття захисних костюмів для медпрацівників, коли в державі виникла гостра потреба.
На цьому на «Лесі» не зупинилися — за прикладом провідних компаній світу тут активно впроваджують японську концепцію менеджменту кайдзен або філософію бережливого lean-виробництва («lean» — з англ. «пісний», «стрункий»). Заснована ця концепія на безперервному вдосконаленні й покликана мінімізувати втрати, зробити роботу максимально ефективною.

Уперше кайдзен застосувала відома японська компанія «Toyota» після Другої світової війни. Зустрівшись на ринку із конкуренцією західних автомобільних гігантів, «Toyota» тоді запозичила їх найкращі методи, щоб найефективніше організувати власне виробництво. До цього додали традиційне прагнення японців доводити кожну справу до досконалості. Ось чому японці не змінюють місце роботи в пошуках ідеальної, бо де завгодно можуть втілити свої мрії в реальність. Так і з’явилася філософія кайдзен.
Як розповіли на фабриці «Леся», кайдзен-підхід до роботи полягає в безперервному вдосконаленні виробничих процесів. Підвищення продуктивності та якості, що не вимагає фундаментальних змін, але має великий вплив на людську ментальність. Головними цілями ощадного виробництва є скорочення трудових витрат, виробничих і складських площ, термінів розробки та створення нової продукції, максимальна якість при мінімальній вартості.
— Якщо ми стоятимемо на одному місці, то жодних результатів у роботі не досягнемо, — розповіла кайдзен-директор фабрики Лілія Грабовська. — У цьому й полягає основна філософія нашої компанії: покращення, покращення, покращення. Спочатку наше керівництво зацікавилося продуктивним досвідом, упровадженим японським виробником «Toyota», що потім був успішно інтегрований в усьому світі. Потім «Леся» підключила до спільної роботи кайдзен-консультантів, котрі навчали нас ефективній роботі. Йдеться, зокрема, про організацію робочого місця: щоб у пошуках потрібних речей працівникам не доводилося робити зайвих рухів, аби було максимально зручно працювати.
На перший погляд, йдеться про дрібні моменти в роботі (скажімо, де має лежати той чи інший інструмент), проте в кайдзен не існує жодних дрібниць. Цехи на фабриці поділили на команди, обрали лідерів, придумали групам девізи та емблеми. Цікаво, що командними лідерами стали звичайні швачки, котрих обирали колеги. Колектив запалився новою філософією та енергійно взявся до роботи в нових умовах. Щоправда, у процес втрутився коронавірус, коли захворюваність у світі й, зокрема, на підприємстві заважають працювати. Проте командний дух і наполеглива робота на результат об’єднують. Тим паче, коли від цього залежить заробітна плата.
Lean-виробництво сьогодні — поширена практика на багатьох сучасних виробництвах. Це є проривний підхід до менеджменту і керування якістю, який забезпечує довготривалу конкурентоздатність без істотних капіталовкладень. Відправна точка ощадливого виробництва — цінність для споживача. Усе, що не додає цінності для нього, із точки зору ощадливого виробництва, класифікується як втрати, тож має бути усунене.
Звісно, на фабриці не обходиться без того, що комусь із працівників не підходить обраний колективом темп роботи і прагнення до максимальної результативності. Тому хтось йде, а хтось — залишається і заробляє. Нині середня заробітна плата швачок — близько 10 тисяч гривень. Таку зарплату в місті, погодьтеся, пропонують не на кожному підприємстві. Є й ті, хто більш активний, тому заробляє більше.
Компанія розвивається, збільшує обсяги виробництва та залишається стабільним місцевим роботодавцем. Якщо вас цікавить робота з гідним соціальним пакетом, можливістю розвиватися, бути ефективним, мати зарплату, вищу за середню в місті, — телефонуйте у відділ кадрів підприємства: (063) 480-88-48.
Юлія КЛИМЧУК