На пресконференції медики розповіли про боротьбу з COVID-19

На пресконференції медики розповіли про боротьбу з COVID-19

Керівники медичних закладів Новограда-Волинського 1 грудня зустрілися з журналістами, щоб розповісти про реалії лікування хворих на COVID-19 у місті.
Спікери: Василь Борис (генеральний директор КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО»), Світлана Сімак (заступник медичного директора КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги»), Тетяна Кардаш (директор КНП «Новоград-Волинське міськрайСМО»), Любомир Дутчак (начальник відділу з питань охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради).

ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ У СТАЦІОНАРІ
МіськрайТМО визначено опорною лікарнею першої хвилі прийому хворих на ковід. Наразі в наявності є: 8 дихальних апаратів, 34 концентратори кисню, нарощується кількість кисневих точок (61 точка). Варто зазначити, що один концентратор забезпечує киснем 2 пацієнтів, однак його використання можливе лише в разі сатурації киснем крові вище 80.
Питання постачання кисню залишається проблематичним. До слова, міський голова Микола Боровець бере активну участь у вирішенні проблеми забезпечення лікарні киснем, дефіцит якого спостерігається по всій Україні. На сьогодні запасу кисню для потреб хворих вистачить на 20 днів. Найближчим часом буде облаштовано ще 21 додаткову кисневу точку та встановлено кріоконцентратор, який виробляє кисень.
У міськрайТМО працює 7 бригад для надання медичної допомоги пацієнтам, хворим на коронавірусну хворобу. Функціонує 2 структурних підрозділи: коронавірусне відділення (2-поверховий корпус інфекційного відділення), де лікуються хворі на COVID-19, та ізоляційне відділення (кардіологічне, дитяче, неврологічне, гінекологічне відділення), у якому надається медична допомога хворим із підозрою на коронавірус. Також частково залучено терапевтичне відділення.
Існує певний дефіцит деяких медикаментів, що застосовуються при лікуванні хворих на ковід. Озвучено дві причини:

  1. Відсутність значної частини життєвонеобхідних лікарських засобів (омнопон, промедол, брендові антибактеріальні препарати, розчини (сорбілакт, реосорбілак), антиагреганти (ксарелта, металізе), серцево-судинні препарати та інші) у затвердженому Національному переліку.

  2. Обмежена кількість та відсутність лікарських засобів на ринку України (цифепін, левофлоксацин, фленокс).


Однак лише незначну частину лікарських засобів пацієнти закуповують за власні кошти, і тільки ті, що не включені до Національного переліку або отримують за рахунок коштів лікарняних кас (міської або обласної).
МЕДИКИ
9 місяців щоденної боротьби з коронавірусом виснажили медичних працівників. Тотальна втома посилюється постійним багатогодинним використанням спеціальних костюмів індивідуального захисту.
Між тим, війна медиків із ковід триває. Надзвичайно важливим для уникнення колапсу та перенаповнення лікарні є дотримання самоізоляції хворих на коронавірус і їх контактних осіб. Це — вкрай необхідно для переривання ланцюжка зараження.
На виплату доплати до заробітної плати медперсоналу, задіяному на боротьбу з короновірусною хворобою, уже використано 7,8 млн. грн. (до 300% надбавки до зарплатні).
СТАТИСТИКА
Протягом квітня-листопада 2020 року зареєстровано 1693 лабораторно підтверджених випадки захворюваності на COVID-19 та 2068 підозр. Серед них захворіли 152 медичних працівники та 41 дитина. 95,5% захворюваності реєструється серед дорослого населення. Усього за період епідемії одужало 603 особи.
НАДАННЯ СТОМАТОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ НАСЕЛЕННЮ ПІСЛЯ РЕФОРМУВАННЯ ГАЛУЗІ
У зв’язку з другою хвилею реформ у медицині змінено умови фінансування та надання стоматологічних послуг КНП «Новоград-Волинське міськрайСМО».
Відповідно до законодавства, медичні послуги надаються на безоплатній та платній основі. Зокрема, безкоштовно надається: ургентна (невідкладна) стоматологічна допомога та планова санація дитячого населення до 16 років.
Однак, згідно з підписаним договором з НСЗУ, яка відшкодовує закладу надання безоплатної послуги, її вартість оцінюється в 9 грн 19 коп.
Реальна ж вартість стоматологічних послуг — у рази вища.
Значною підтримкою для медичного закладу стали міська та районна ради. Без дофінансування органами місцевого самоврядування комунальна стоматологія збанкрутувала б. У свою чергу, громада зацікавлена в сприянні та підтримці СМО, яке надає стоматологічні послуги всім категоріям населення, у тому числі — соціально-незахищеним верствам.
Олена ОБУХ, головний спеціаліст відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради