ОБЕРЕЖНО! РАДІОАКТИВНА ЧОРНИЦЯ!

Щорічно в сезон організованої заготівлі чорниці Городницький лісгосп проводить спектрометричний контроль зразків ягоди, зібраної в кожному лісництві на вміст радіоцезію в радіологічній лабораторії Поліського філіалу Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації.
Згідно з протоколами досліджень вказаного інституту в ряді кварталів Городницького лісгоспу вміст радіонуклідів у чорниці перевищує допустимі рівні в 3 і більше разів. Тому мною винесена постанова №31 від 03.07.09 р. про заборону заготівлі чорниці в кварталах №2, 10, 16, 23, 32 Броницького лісництва та №20 — Кленівського.
Чорниця — корисна ягода. Плоди її містять вуглеводи (глюкозу, сахарозу, фруктозу, пектини), органічні кислоти (лимонну, молочну, яблучну, щавелеву). Вітаміни (А, Б, С, РР), мінеральні речовини та мікроелементи, які так необхідні для збалансування обміну речовин в організмі. Багато в ній дубильних речовин, рутину та інші.
Широко застосовується чорниця в народній медицині. Її безперечно необхідно вживати як дорослим, так і дітям, при умові проведення радіологічних досліджень. Останні проводяться на всіх ринках району службою ветеринарної медицини.
Занепокоєння викликає торгівля у невстановлених місцях — «стихійних ринках» — тому що не виключає можливість продажу забрудненої чорниці. Навіть із заборонених місць збору або із сусідніх забруднених радіонуклідами районів.
20 років після Чорнобильської аварії мало що змінили: розпались повністю короткоживучі та середньоживучі радіонукліди. Потужність дози зовнішнього опромінення, на декілька порядків величин, на всій території області знизилась. Але у навколишньому середовищі залишились довго та наддовго живучі радіонукліди цезію, стронцію та інші.
Споживаючи забруднену чорницю, людина отримує внутрішнє опромінення.
Тому хочу надати кілька порад:

  1. Не купуйте чорницю у невстановлених місцях — «Стихійних ринках».

  2. Не збирайте ягоду у заборонених постановою кварталах.

  3. Особисто зібрану для власних потреб чорницю досліджуйте у радіологічних лабораторіях в т.ч. і в райсанепідстанції безкоштовно.


Нехай збір ягід принесе вам насолоду та здоров’я.
Л.ПРОХОР, головний державний санітарний лікар Новоград-Волинського району