КРИМІНАЛЬНІ «МАКОВІ ЖНИВА»

На сьогодні державою прийнято ряд законів, які спрямовані на протидію наркоманії, але не всі громадяни розуміють важливість та гостроту цієї проблеми, а навпаки, сприяють її поширенню. Якщо закон заборонив посіви снодійного маку, то окремі жителі нашого регіону не зважають на те і засівають плантації «для власного вжитку».
Виявленням незаконних посівів маку на місці займаються дільничні інспектори та працівники сектору по боротьбі з незаконним оборотом наркотиків.
На сьогодні ними виявлено 10 незаконних посівів. Цікавим є той факт, що суб’єктами подібних злочинів виступають люди похилого віку. Так, у жительки
смт.Городниця на городині дільничний інспектор виявив макову ділянку у 1020 рослин. Трохи менше, 1000 рослин, виростила на своїй присадибній ділянці пенсіонерка з с.Миколаївка. Понад 500 рослин знешкодив дільничний у 72-річної мешканки с.Суховоля. Дії цих жінок класифікуються ч.2 ст.310 Кримінального кодексу — незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості п’ятисот і більше рослин чи конопель у кількості п’ятдесят і більше рослин караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років. Ще одна, 43-річна жителька цього ж села, виростила макову грядку, яка налічувала 120 рослин. Такі ж незаконні посіви були знешкоджені правоохоронцями у селах Тупальці, Дідовичі, Теснівка, Гірки, Пилиповичі. На запитання: «Для чого ви, порушуючи закон, посіяли мак?», господарі відповідають, що онукам або дітям на пиріжки. Бажання бабусь, матусь приготувати рідним смачні пироги цілком зрозуміле, але, на жаль, існує й зворотня сторона, яка пов’язана з цією червоною квіткою – наркоманія. Люди не розуміють, що вони порушують не лише закон, а й нехтують власною безпекою, що біда рано чи пізно може прийти і в їхній дім, а наркоманами можуть стати ті ж онуки, які так любили пиріжки з маком.
* * *

Нещодавно працівники роти ДПС у с.Пилиповичі затримали автомобіль ВАЗ 2109, яким керував 23-річний житель м.Шепетівка. Під час проведення огляду салону авто правоохоронці виявили та вилучили два поліетиленових пакети, в середині яких знаходилась подрібнена рослинна суміш зеленого кольору, зовні схожа на наркотичний засіб марихуана. Молодика затримано до з’ясування усіх обставин справи.
* * *

На кримінальну стежину Ігор вперше ступив у 18 років. Відсидівши свій перший строк, через півроку хлопець знову опинився у в’язниці. Нині на рахунку 45-річного чоловіка — грабежі, крадіжки, наркотики. Більшу частину свого життя Ігор провів за гратами.
Однак, нещодавно вийшовши на волю, чоловік знову має усі шанси опинитися на лаві підсудних. Днями оперативники сектору по боротьбі з незаконним обігом наркотиків спіймали чоловіка на «гарячому». У квартирі по вул.Шевченка, де він мешкає, займався виготовленням наркотиків. Приміщення кухні Ігор перетворив на таку собі міні-лабораторію, де правоохоронці виявили та вилучили заготовлений посуд, бинти, розчинник для виготовлення отрути, а у газовій плиті сушилися головки рослин снодійного маку, які, як зізнався затриманий, мав намір використати для виготовлення наркотичного засобу «ширка».
Вилучені речові докази направлені на спеціалізовану експертизу. На запитання, де чоловік взяв головки маку, відповів, що зрізав коробочки на присадибній ділянці у с.Дідовичі. За «бажаним» Ігор прийшов вночі, коли господарі спали. Як з’ясувалося, затриманий говорив правду. У 60-річної сільської жительки на городі правоохоронці виявили 140 рослин маку.
За скоєне чоловікові одразу інкримінують два злочини, а саме: ст.308 КК України «Викрадення, привласнення наркотичних засобів», яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 6 років, а за незаконне виробництво, виготовлення та зберігання наркозасобів без мети збуту закон гарантує порушнику обмеження волі на строк до 3 років або позбавлення волі на той самий строк. А за незаконний посів маку жінці, згідно з ч.1 ст.310 КК України загрожує штраф до 850 грн. або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 3 років.
* * *

Посів у 1100 рослин снотворного маку виявили та вилучили дільничні інспектори в с.Гірки на присадибній ділянці місцевої жительки. 68-річна жінка запевняла, що посіяла та доглядала небезпечну рослину для себе. Відповідно до ч.2 ст.310 КК України «Незаконний посів або вирощування снотворного маку чи конопель», якщо особа вже була засуджена за цією статтею чи яка вчинила один із злочинів, передбачених ст.307, 309, 311, 317 КК України, або вчинені за попередньою змовою групою осіб з метою збуту, а також незаконний посів або вирощування снотворного маку чи конопель у кількості п’ятисот і більше рослин, — караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.
Цього ж дня ділянку маку у 120 рослин виявили у 40-річної жительки с. Теснівка. Згідно з ч.1 ст.310 КК України жінці загрожує штраф від п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.
Анна ВЛАСЮК, помічник начальника МВ, ст.лейтенант міліції