ЖНИВА-2009 У РОЗПАЛІ

ЖНИВА-2009 У РОЗПАЛІ

\"ЖНИВА-2009З 9 липня на Звягельщині розпочалися жнива, і на сьогодні вже зібрано чверть всього посіяного хліба. Погода, зокрема часті дощі, дещо призупинили жнива, і на минулих вихідних та на початку цього тижня хлібороби району практично не змогли вийти в поле. Проте, днями вияснилося і, за прогнозами начальника управління агропромислового розвитку РДА Р.М.Кирилюка, цього року можна очікувати, що урожай буде не гірший, як торік. Зокрема, в багатьох господарствах щедро вродила пшениця — рекордсменом з урожайності цієї культури стало СТОВ «Птахівник», де нині збирають на круг понад 60 центнерів з гектара.
Також рекордний урожай жита отримало ПП «Галекс-Агро» — понад 40 центнерів з гектара та ще й екологічно чистого, без застосування хімічних засобів захисту та хімічних добрив. Середня урожайність по Новоград-Волинському району на сьогодні становить близько 30 центнерів з гектара.
Завершилося збирання озимих ріпаків, урожайність яких цього року, як ніколи, залежала від погодних умов. Ще навесні вони були не занадто сприятливими для цієї культури — високі температури вдень і низькі вночі дали не надто позитивний результат для формування озимого ріпаку.
Але маємо гарні пшеницю і жито, — тож будемо з хлібом. Яку ж ціну за нього заплатять хліборобам і чи варто очікувати на підвищення цін на зерно, — наразі це питання обговорюється на всіх рівнях, багато чого обіцяється, та суттєвих зрушень до кращого поки не відчутно.
Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА