ЩОБ ЛЮДИ ДІЗНАЛИСЯ ПРАВДУ ПРО УКРАЇНСЬКУ ІСТОРІЮ

ЩОБ ЛЮДИ ДІЗНАЛИСЯ ПРАВДУ ПРО УКРАЇНСЬКУ ІСТОРІЮ

Саме з такою місією в місто завітали співробітники обласного відділення СБУ та його архіву і передали до центральної міської бібліотеки 26 примірників книжок останніх років видання. Хазяйка зустрічі Валентина Михацька — директор міської ЦБС — вважає, що подібна література буде користуватися попитом у центральній бібліотеці міста і займе чільне місце серед 52 тисяч її книжок.
На їх презентацію у читальному залі зібралися очільники міста, району, місцеві краєзнавці, вчителі історії, представники громадських організацій. За словами Олега Река – заступника начальника управління обласного відділення СБУ, мета акції – збереження та оприлюднення історичної правди про ті сторінки минулого, на яких довгий час стояв гриф «таємно». Олег Володимирович розповів про роботу слідчо-оперативної групи, яка проводила розслідування щодо фактів голодомору на території Житомирської області у 30-ті роки. Встановлено 857 поховань жертв голодомору, опрацьовано понад 3000 архівних документів, допитано понад 110 безпосередніх свідків тих жахливих подій, вивчені дані Книжок реєстрації актів смерті 30-х років. Факти, викладені у 16 томах кримінальної справи, свідчать про факти геноциду у 6 районах Житомирської області.
Презентовані книжки містять архівні матеріали про діяльність служб ВНК-НКВС-КДБ під час голодомору, політичних репресій, розкривають нові факти українсько-польських відносин та боротьби УПА за незалежну Україну.
Матеріали про постраждалих у трагічні роки репресій та ВВВ стануть змістом українсько-німецького проекту «Український мартиролог» (перелік осіб, котрі постраждали, були замучені), над яким працюють українські архіви. Міський голова Микола Боровець подякував гостям за такі важливі, цікаві подарунки і, в свою чергу, подарував архіву книжки з історії Новограда-Волинського.
На важливості акції обласного відділення СБУ наголошували голова районної державної адміністрації М.О.Іванюк, голова районної ради В.В.Гончарук, голова ветеранської організації міста К.М.Малов. Вони були солідарні в тому, що подарована література допоможе розібратися у складних історичних подіях, сприятиме національно-патріотичному вихованню новоград-волинців, а декому допоможе дізнатись правду про своїх репресованих близьких. Адже, згідно з Законом України «Про Національний архівний фонд» з більшості документів, які не містять інформацію про державну таємницю через 75 років, гриф «таємно» може бути знятий.
На численні питання присутніх відповіла співробітник обласного архіву СБУ Олена Оніщук. Вона наголошувала на відкритості свого відомства для всіх бажаючих, незалежно від поглядів та ідеології.
З метою доступу до матеріалів, що цікавлять громадян, створено електронну базу архівних видань. Адреса інформаційно-довідникового залу: м.Житомир, вул.Фещенка-Чопівського, 7, щодня, крім суботи, неділі. Олена Іванівна подарувала електронну версію архівних матеріалів міській ветеранській організації.
Відділ інформації та зв’язків з громадськістю міської ради