ВІЗИТ НІМЦІВ У НОВОГРАД

ВІЗИТ НІМЦІВ У НОВОГРАД

Пролетіли, наче одна мить, два тижні перебування старшокласників із німецької гімназії м.Візентайд, що в Баварії, в гостях у новоград-волинських гімназистів. Цей візит здійснювався в рамках традиційного щорічного обміну між навчальними закладами Німеччини та України. Німецькі та українські гімназисти побували на екскурсії в місті Кам’янець-Подільському, де оглянули фортецю і стару частину міста; відвідали Київ, де ознайомилися з експозиціями в музеї Великої Вітчизняної війни та в історичному комплексі Софії Київської; відвідали Острозький університет, Рівненський державний краєзнавчий музей, а напередодні Великодня — Корецький жіночий монастир. У Коростені оглянули музей «Укриття», що є пам’яткою військової архітектури радянської доби 30-х років. У місті Новограді-Волинському для німецьких гостей організовані екскурсії на сучасні підприємства «Техна» і «Новотекс», в музей сім’ї Косачів та Лесі Українки, чимало пішохідних екскурсій вулицями міста і берегами річки Случ. В українській гімназії німецькі старшокласники стали учасниками інтелектуальних змагань серед найрозумніших і найкмітливіших учнівських команд міських шкіл, посівши друге місце, відвідали вечір старшокласників «Міс і Містер гімназія». Німецьких та українських гімназистів, учасників проекту прийняв міський голова Микола Боровець. Побут і звичаї народу, як і особливості української кухні, німецькі гімназисти мали змогу вивчати безпосередньо під час побутового спілкування, оскільки мешкали в сім’ях їхніх українських однолітків. Ось лишень декілька рядків із отриманих вражень, написаних нашими гостями:
Соня Вайкхарт: Мене вразила українська гос­тинність. У той же час велика кількість сміття на вулицях і околицях міста свідчить, що ще потрібно зробити багато задля нормального побутового облаштування Новограда-Волинського.
Міхаель Ляйс: Найбільше мені сподобалася ескурсія в місто Київ, але розбиті дороги свідчать про справжній рівень безпеки учасників вуличного руху.
Надін Прач: Я хочу відмітити великодушність української сім’ї, у якої я мешкала, її гостинність. В той же час — на вулицях дуже багато бездомних собак і котів, вочевидь, питанням захисту домашніх тварин потрібно приділяти більшу увагу.
Жулі Бернір, французька стажистка: Україна для мене стала справжнім приємним відкриттям. Цікаво було почути багато нового про історію і культуру країни, її зв’язки з історією Німеччини і Франції. Дуже цікаві міста Київ, Кам’янець-Подільський, Острог та Рівне. Змістовним було наше перебування і в самому Новограді-Волинському. Смачною вважаю українську кухню. Проте вулиці після зими виявилися розбитими і брудними, що для європейця незвично.
Німецькі гості цікавилися також нинішнім соціально-економічним станом в Україні, політичною ситуацією, стосунками між людьми. Свою думку про нагородження Степана Бандери і Романа Шухевича найвищими нагородами України виразила Анна Бадор: У Німеччині або у Франції колаборанти, себто люди, які співпрацювали з нацистами, а саме через це відомі на Заході означені діячі, не мають права на державні пільги, не кажучи вже про державні нагороди.
Насамкінець хочеться по­дякувати спонсорам, без допомоги яких впровадження проекту було б неможливим. Це приватні підприємці з ­Житомира Б.Д.Буряченко та П.В.Рудь, директори: Новоград-Волинського м’ясокомбінату — В.О. Дорож, меблевої фабрики «Мірт» — О.М. Ющенко, фірми «Новофарм-Біосинтез» — В.І.Перерва, приватні підприємці: Л.С.Журавкова, С.В.Канюка, депутат міської ради С.О.Крутякова та багато інших небайдужих до питань міжнародної співпраці людей.
У жовтні відбудеться взаємна поїздка до Німеччини українських гімназистів, до якої вже розпочата підготовка.
Валентин ВІТРЕНКО, керівник проекту, вчитель німецької мови гімназії