ХРОНІКА 17/2010

НЕ ЛОВИСЬ, РИБКО, НІ ВЕЛИКА, НІ МАЛЕНЬКА
Щовесни риба, керуючись інстинктом продовження роду, втрачаючи обережність, іде до місць нересту. Тому для збереження рибної популяції щорічно діє низка обмежень на рибну ловлю. Забороняється навіть заходити човном до нерестилищ. На жаль, ці перестороги чинні лише для чесних людей.
Весна — золота пора для браконьєрів усіх мастей, яким байдуже майбутнє наших водойм. Їх не обходить, що кожна ікряна риба, котра стала їхньою здобиччю, — це тисячі ненароджених мальків. Понад усе — жадоба швидкої наживи. Й у хід ідуть різні заборонені засоби лову: від кількасот метрових тенет до «електровудок». Адже свіжу рибку охоче купують на ринках, при цьому абсолютно не цікавлячись її походженням. Але те, що байдуже пересічному покупцеві, — не залишається поза увагою міліції.
Від початку переднерестового періоду, протягом квітня та червня, на території області проводяться оперативно-профілактичні заходи щодо попередження браконьєрства та інших порушень правил рибальства. Вже на початку операції працівниками Новоград-Волинського МВ УМВС за ст.85 КУпАП притягнуто до адміністративної відповідальності 7 чоловік, вилучено (екрани, рибальські сітки тощо) 31 знаряддя лову.
Наказом Головного державного управління охорони використання і відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства у Житомирській області у 2010 році заборонено будь-яке рибальство на час ходу риби на нерест і на період відкладання ікри з 1-го квітня по 20 травня на річках та їх притоках; на водосховищах та ставках — з 1-го квітня по 9 червня; у новостворених водних об’єктах, а також придатковій системі річок та інших водних об’єктів — з 1-го квітня по 30 червня; будь-який вилов раків у водоймах, що підконтрольні управлінню у періоди виношування ікри з 1-го квітня по 20 червня та з 20 липня по 10 вересня. Цим наказом також заборонено пересування будь-яких плавзасобів у строки та у місцях, оголошених органами рибоохорони нерестовищами, за винятком суден державних органів, що здійснюють патрульну службу.
О.ЮЗЬКОВ, начальник ДС Новоград-Волинського МВ

ТРЕНУЙСЯ, ЯК ПРАЦЮЄШ — ПРАЦЮЙ, ЯК ТРЕНУЄШСЯ
Життя працівників ОВС постійно перебуває під загрозою. Тому потрібно повсякчас вчитися новим прийомам захисту та протидії правопорушникам. Саме цим систематично займаються працівники Новоград-Волинського МВ УМВС — вдосконалюють свою професійну, фізичну та вогневу підготовку. А допомагають їм у цьому майстри спорту. Повторюючи задані вправи, правоохоронці на собі переконались, як можна легко, не витрачаючи зайвих зусиль, змусити правопорушника підкоритися їхній волі.
Можна бути впевненим: навички та знання, набуті у процесі підготовки, стануть у пригоді під час реальної боротьби зі злочинцями.
ЯКЩО ЗЛОДІЄМ ВИЯВЛЯЄТЬСЯ…
«Не довіряйте незнайомцям! Не впускайте їх у свій будинок», — часто чуємо ми. Та, як показує черговий випадок, з обережністю треба ставитися не лише до незнайомців, але й до деяких родичів… Найстрашніше, коли красти починає власна дитина, і всі спроби зупинити її не допомагають.
За допомогою до оперативного чергового Новоград-Волинського міськвідділу звернулася жителька району, котра виявила зникнення золотих прикрас зі свого будинку. В ході слідчо-оперативних заходів з`ясувалося, що крадіжку здійснила її дочка, котра за попередньою змовою разом із подругою вирішили вчинити крадіжку золотих виробів, що згодом здали в ломбард міста.
По даному факту порушено кримінальну справу.
Рівень злочинності серед неповнолітніх багато в чому залежить від виховання, від батьківської уваги. Дитина, котра завжди відчуває, що про неї піклуються, підліток, який виріс в атмосфері сімейної злагоди та гармонії, навряд чи піде на злочин.
ОПЕРАЦІЯ «ВІЗИТ»
Авторитет міліції складається не лише за цифрами порушених справ, а й за громадською думкою. Щоб бути ближче до людей, аби вони знали, що міліція за них хвилюється, періодично проводиться відпрацювання та рейди. Ось і цього разу, з 12 квітня по 30 червня, проводиться дільничними інспекторами Новоград-Волинського МВ УМВС операція під умовною назвою «ВІЗИТ».
Основною метою даних заходів є підвищення обізнаності про стан оперативної обстановки на територіях обслуговування, налагодження належної взаємодії з населенням.
Під час проведення операції дільничні інспектори та їх громадські помічники відвідують помешкання громадян міста та району, перевіряють гуртожитки та готелі. Як повідомив начальник СДІМ Олександр Омельчук, — жителі охоче йдуть на контакт, вони, якщо й не розповідають про якісь підозрілі факти, то нерідко діляться своїми бідами. Правоохоронці щиро вірять у те, що такі зустрічі з дільничними почнуть приносити свої плоди.
«Коли до мене у квартиру зайшов наш дільничний інспектор, — спочатку не зрозуміла, що сталося. Ніби ніяких протизаконних дій за собою не відчуваю. Але, як він дав мені свою візитку та поцікавився нашими справами, — була приємно вражена. Помітно, що працівники міліції дійсно турбуються за наш спокій. Більш того, оце невимушене спілкування збільшує довіру до них, як до простих людей. Навіть забувається, що перед тобою — людина в формі. Галина С. (57 років)».
НЕПОВНОЛІТНІ ЗЛОЧИНЦІ
До Коростишівського РВ звернувся житель райцентру, котрий повідомив, що 11 квітня, упродовж часу з 10.30 до 19.30, з його будинку, куди злодій проник через кватирку, було викрадено 10 тис. гривень та ювелірні вироби із золота. Загальна сума збитку становить близько 15 тис. гривень.
Оперативники карного розшуку за підозрою у скоєнні злочину затримали трьох місцевих жителів, двоє з яких є неповнолітніми — 17 та 15 років. Викрадене частково вилучено.
ШАХРАЙКИ
У Червоноармійському районі до оселі пенсіонерки, під приводом продажу цукру та продуктів харчування, зайшли дві невідомі жінки. Після їх уходу господарка виявила, що із шафи зникли гроші в сумі 3 тис. гривень.
ОДИН БУДУЄ, ДРУГИЙ РУЙНУЄ…»
18 квітня працівники відділу державної служби охорони при УМВС за підозрою у вчиненні крадіжок двох металевих дверей із недобудови на одній із вулиць м.Житомир затримали 2-х жителів обласного центру.
О.ПЕТРУК, помічник начальника по взаємодії з громадськістю та ЗМІ