НА ВУЛИЦЯХ НОВОГРАДА-ВОЛИНСЬКОГО З’ЯВИТЬСЯ КОЗАЦЬКИЙ ПАТРУЛЬ

НА ВУЛИЦЯХ НОВОГРАДА-ВОЛИНСЬКОГО З’ЯВИТЬСЯ КОЗАЦЬКИЙ ПАТРУЛЬ

На вулицях нашого міста найближчим часом має з’явитися козацький патруль. Саме таке рішення має розглядатися на одному з найближчих засідань виконавчого комітету міської ради. Власне, козацьких організацій у нашій державі існує чимало. Що ж це за козаки, які допомагатимуть оберігати спокій на вулицях Новограда-Волинського, яким чином такий патруль має бути організований — саме про це наша наступна розмова із заступником обласного очільника, козацького отамана товариства Анатолієм ЛЕГЕНЧУКОМ:
— Анатолію Володимировичу, розкажіть,будь ласка, коли було зареєстроване Товариство українського реєстрового козацтва у Новограді-Волинському, чим воно займається?
— У Новограді-Волинському ми зареєстровані вже більше року. Зазначу, що за цей час зроблено дуже багато різних справ.
Нагадаю, що реєстрове козацтво — це ті козаки, які завжди стояли на захисті своєї рідної землі. У Новограді-Волинському вже понад триста років тому було створено звягельський полк козаків, котрі стояли на захисті рідного міста. Цей полк був настільки прославлений, що навіть потрапив до літопису української держави. Основна наша мета — це патріотичне виховання молоді, взявши при цьому всі найкращі традиції дідів та прадідів.
Сподіваюся, що товариство буде активно розвиватися у нашому місті та поповнювати свої ряди. Нещодавно прийняли присягу молоді козачата у промисловому технікумі, дуже гарний музей є у ЗОШ №4.
— Як виникла ідея запровадити козацькі патрулі на вулицях міста?
— Ця ідея виникла десь перед 9 травня, коли ми зібралися і побачили, що потрібно докласти ще чимало зусиль, аби добре налагодити систему громадського порядку на вулицях Новограда-Волинського. Ми виступили з проханням до міського голови винести на розгляд міського виконавчого комітету питання про задіяння козаків-реєстровців до охорони громадського порядку в місті. Адже реєстрове козацтво — це не лише якісь парадні, святкові виступи, а й конкретна робота, реальні справи. Ось патрулювання і буде однією з таких добрих справ на благо рідного міста.
— До речі, це безкоштовна допомога. Ми будемо у вихідні та святкові дні обходити саме двори багатоповерхівок, адже на вулицях достатньо міліцейських патрулів, а от двори залишаються поза їх увагою. Всі ми знаємо, що рішенням сесії міської ради заборонено вживання алкогольних напоїв у громадських місцях, але не завжди це рішення виконується. Тож ми якраз будемо слідкувати за тим, щоб молодь та люди іншого віку не розпивали алкогольних напоїв, де трапиться. Частенько спостерігаємо картину, коли молоді люді п’ють спиртне у дворах, а поряд на дитячих майданчиках граються малюки... Діти чують нецензурну лексику, а коли жителі будинків зроблять зауваження,то їх ніхто не слухає, а то й просто сварка виникає. Тому ми вирішили, що саме така наша допомога буде потрібна.
— Чи буде козацький патруль одягнений в особливу форму, чи матиме якісь відзнаки?
— Так, всі учасники патруля будуть у формі. Не у парадній, а у звичайній формі реєстрового козацтва. Мабуть, будуть відповідні пов’язки, щодо цього,то ми ще порадимося. Переважно патруль працюватиме у святкові дні, від післяобідньої пори до пізнього вечора. А загалом, час покаже, як складатиметься наш графік. При потребі будемо організовувати патруль і в інший час.
— Скільки у Новоград-Волинському осередку товариства нараховується козаків?
— На даний час — вже більше сорока. І це тільки офіцери, а ще ж є багато молоді, студентів, козачат, які також залучатимуться до цієї справи. Тож разом — ми серйозна команда, яка зможе надати реальну допомогу місту.
— Анатоліє Володимировичу, а з якого віку можна вступати до лав товариства, і чи це тільки чоловіча команда, чи й дівчатка можуть залучитися до цієї справи?
— Не тільки хлопці та чоловіки. У наших рядах є і козачки, яких ми називаємо Берегинями. Це люди різного віку — зі шкільної лави, і старші.
Торік ми приймали до лав козачат школярів біля Партизанського дуба у Дні партизанської слави. І коли наші сивочолі ветерани бачили свою юну патріотичну налаштовану зміну, то розчулювалися до сліз. Тож до козацьких рядів ніколи не пізно прийти, якщо у серці є Бог та любов до рідної землі.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА