ЗАХИСТ КОНСТИТУЦІЙНИХ ПРАВ ГРОМАДЯН

Статтями 43-46 Конституції України визначено, що кожен має право на працю, на відпочинок, на соціальний захист, на безпечні і здорові умови праці і на заробітну плату, причому, не нижче встановленого мінімуму. Кожен громадянин має право на своєчасне отримання винагороди за свою працю, і це його право захищається законодавством. Для регулювання питань оплати праці використовують відповідні закони, нормативні акти.
Законодавство передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення законодавства про працю щодо недотримання термінів виплати заробітної плати, виплати її не в повному обсязі та безпідставної невиплати заробітної плати більше ніж за місяць.
Контроль за додержанням законодавства про оплату праці на підприємстві здійснюється: Міністерством праці України та його органами; фінансовими органами; органами Державної податкової інспекції; професійними спілками та іншими органами (організаціями), що представляють інтереси найманих працівників.
Вищий нагляд за додержанням законодавства про оплату праці здійснює Генеральний прокурор України та підпорядковані йому прокурори.
Практика прокурорської діяльності свідчить, що несвоєчасна виплата заробітної плати є на сьогодні однією з найгостріших проблем у сфері додержання конституційних прав та свобод громадян. За свою працю людина має отримувати грошову винагороду, а сплачені з її зарплатні податки та обов’язкові платежі з часом повинні повернутись до неї у вигляді пенсії чи інших соціальних виплат, тому при проведені перевірок додержання законодавства про оплату праці органи прокуратури особливу увагу зосереджують на додержанні конституційних прав громадян, реальному усуненні порушень, притягненні винних осіб до відповідальності.
При здійсненні нагляду за додержанням законів щодо своєчасної заробітної плати в поточному році міжрайпрокуратурою внесено 8 приписів та подань, принесено 14 протестів; винесено 7 постанов про порушення провадження про адміністративне правопорушення, передбачені ч.1 ст.41 КупАП, стосовно приватних підприємців, які використовують найману працю без оформлення трудових угод.
За результатами розгляду документів реагування в поточному році сплачено заборгованості по заробітній платі в сумі 727 тис.грн., 3 посадові особи притягнуті до відповідальності, подано 1 заяву до суду про видачу судових наказів на загальну суму 5,3 тис.грн. .
Протягом 2009 року за результатами перевірок додержання вимог законодавства про працю міжрайпрокуратурою порушено 3 кримінальні справи, внесено 16 приписів та 6 подань, за результатами розгляду яких сплачено заборгованості по заробітній платі в сумі 2198 тис.грн., принесено 1 протест; винесено 22 постанови про порушення провадження про адміністративне правопорушення, стосовно суб’єктів підприємницької діяльності, за результатами розгляду яких 20 посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності. Подано 13 заяв до Новоград-Волинського міськрайонного суду про видачу судових наказів на загальну суму 65 тис.грн., які задоволені.
Безумовно, одних лише зусиль органів прокуратури у вирішенні питання погашення заборгованості із заробітної плати, легалізації заробітної плати замало. Тут потрібен комплексний підхід усіх правоохоронних, контролюючих та інших органів державної влади і основне, — бажання громадян на оформлення трудових відносин та своєчасне повідомлення про порушення їх трудових прав, а не лише після того, як щось не поділили із роботодавцем.
Сьогодні прокурори захищають насамперед права громадян, які через матеріальний чи фізичний стан неспроможні самостійно захистити свої права в суді чи здійснити процесуальні повноваження. У справах про оплату праці прокуратура представляє інтереси безробітних, осіб пенсійного віку, осіб, які мають на утриманні малолітніх дітей, малозабезпечені категорії громадян.
Однак, якщо роботодавець порушує законодавство про оплату праці, — працівник має право і повинен звернутись до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.
Т.КРИВОШЕЙ, старший помічник Новоград-Волинського міжрайпрокурора, молодший радник юстиції