«ЛЕСИНІ ДЖЕРЕЛА» — НОВІ ГРАНІ УСТАЛЕНИХ ТРАДИЦІЙ

«ЛЕСИНІ ДЖЕРЕЛА» — НОВІ ГРАНІ УСТАЛЕНИХ ТРАДИЦІЙ

Рівно за тиждень у нашому місті розпочнеться міжнародне літературно-мистецьке свято «Лесині джерела». В рамках цього, такого довгожданого і одного з найграндіозніших і наймасовіших для нашого міста свят, на теренах Новограда-Волинського має відбутися чимало заходів. Зокрема і в музеях міста всі три святкові дні будуть гостинно відчинені двері — в кожному з них у ці дні будуть ті чи інші дійства. З цього приводу наша розмова з директором музею родини Косачів Сергієм КУЦЕНКО.
— Сергію, розкажіть, будь ласка, які заходи у ці три святкові дні відбуватимуться саме у музеї Косачів?
Насамперед, хочу повідомити, що ми будемо працювати всі три дні — 30, 31 липня і 1 серпня. Протягом святкових днів у музеї проводитимуться екскурсії. Тож запрошуємо всіх гостей міста і новоград-волинців відвідати музей родини Косачів 30 липня у нас День відкритих дверей, а 31 липня і 1 серпня — безпосередньо відбудуться заходи.
Так, 31 липня буде проходити всеукраїнський конкурс автентичного співу. В цьому році конкурс буде проходити трішечки в іншому форматі. Куратор і організатор цього конкурсу Галина Кучинська спробує розширити коло учасників за рахунок того, що будуть представлені не лише соло-співаки, а й дуети, цілі колективи, які пропагують народний спів. Має бути дуже цікаво.
О 17 годині 31 липня у нас заплановано літературно музичний захід: театралізований концерт камерного ансамблю «Класік», де відбудеться поєднання класичної музики і поезії — перекладів Лесі Українки. Поезію буде виконувати наш земляк, студент театрального вузу Володимир Сурай, а також студентка цього ж вузу — Світлана Сухарєва. Під час цього дійства будуть використані і фрагменти танцю. Тобто, це новація, це також ще одна грань до всього розмаїтого калейдоскопу святкових заходів.
Все це дійство відбува­ти­меться під єдиною назвою: «Я свой летучий стих, блестящий самоцветом, бросаю в свет букетом из молний и цветов» (переклад з італійської Лесі Українки) — лунатиме музика українських та західно-європейських композиторів і вірші-переклади Лесі Українки європейських поетів ХІХ-початку ХХ сторіччя.
— Чи плануються якісь заходи в музеї першого серпня — в День памяті Лесі Українки?
— Цього дня, о 13 годині, у нас відбудеться Всеукраїнський конкурс виконавців художнього слова імені Лесі Українки — професійних виконавців, які приїдуть уже вп’яте до нашого міста з різних куточків України, і у виконанні яких у стінах музею пролунає поезія співачки «досвітніх вогнів».
Також всі ці дні у нас працюватимуть виставки — персональна виставка відомої у нашому місті та за його межами майстрині народної творчості Ірини Пінкусевич. Будуть представлені різні види її робіт — вишивка, чудові і дуже оригінальні роботи з пуху тополі, в’язання, фрагменти одягу…
Будуть також представлені роботи художників, наших земляків: Василя та Віктора Фурманів, Володимира Лиманця, Станіслава Павловського, Олександра Серба та інших.
— Всі ці роботи, які будуть представлені на виставках у музеї, можна буде тільки подивитися, чи й щось придбати?
— Під час самої виставки вони не продаватимуться, але після її закінчення можна буде домовитися з авторами цих робіт щодо їх можливого придбання.
Тож, як бачите, план заходів у нас досить насичений: буде на що подивитися та що послухати. Маючи нагоду, щиро запрошую новоград-волинців та всіх гостей нашого міста відвідати у святкові дні музей родини Косачів.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА