ЗНЯТТЯ СТРЕСУ І ПІДНЯТТЯ ДУХУ

ЗНЯТТЯ СТРЕСУ І ПІДНЯТТЯ ДУХУ

Вкрилися дерева золотом і багрянцем. Повіває слабкий вітерець, зриваючи з гілок листя, яке, хвильку покружлявши човниками в повітрі, знаходить прихисток на ще не зовсім охололій землі. Сонце ще намагалося подарувати часточку свого тепла, пронизуючи осінні хмари своїми променями. Поля ще пахли пізнім різнотрав’ям…
Саме в ці дні у Брониках, на старому аеродромі, відбулися змагання зі стендової стрільби для мисливців міста та району, які змогли показати свою вправність і майстерність із влучності.
— Такі змагання уже проводяться протягом шести років, — пояснює Станіслав М’ясковський, голова районного Українського товариства мисливців та рибалок, організатор даних заходів. — Мета таких зустрічей, — продовжив він, — підвищення мисливської майстерності при полюванні на пернату дичину та хутрового звіра. За ці роки , зазначу, рівень майстерності влучної стрільби серед постійних учасників змагань зі стендової стрільби підвищився на відсотків п’ятдесят-шістдесят. Щоправда, дані заходи ми проводили у вересні перед полюванням на пернату дичину. Проте цього року, через спекотне літо і пожежну небезпеку, полювання було перенесено. Тому змагання провели на початку жовтня. Але це дякуючи нашим спонсорам, — Олександру Кудіну, директору фірми «Візаж» та Володимиру Андрощуку, приватному підприємцю.
Суть стендової стрільби, як розповів С.М’ясковський, полягає в тому, щоб потрапити у рухому мішень (тарілочку), яка вилітає зі спеціального тренажера — метальної машини. Взагалі стрільба по літаючих мішенях є хорошим способом для тренувань, дає чудові навички у поводженні зі зброєю, влучності стрільби та швидкої реакції.
Цей вид спорту використовує лише гладкоствольну зброю. Максимальним калібром рушниці для стрільби по спортивних мішенях є 12.
Зброя заряджається безпосередньо після оголошення виходу спортсмена. Зміна стрілецького місця здійснюється обов'язково із розрядженою рушницею.
За словами Станіслава Мар’яновича, який також брав участь у цьому турнірі мисливців, найцікавішим у змаганнях була боротьба за перші місця, всі були в напрузі, в очікуванні, коли колеги стріляли по мішенях. У результаті перше місце виборов, як не дивно, наймолодший учасник змагань, 21-річний Сергій Морозюк (до речі, цей молодий мисливець вже кілька років поспіль виборює призові місця), друге місце дісталося Роману Благодирю, третє — Станіславу М’ясковському. У цих змаганнях було і четверте місце, і отримав його Юрій Власюк.
Загалом, мисливці отримали масу задоволень. Хтось стріляв по «тарілках» і уявляв, що перед ним летять качки; хтось був задоволений, що хоч раз у рік постріляв по «тарілках», щоб бути у хорошій мисливській формі, значно покращити свій рівень; для когось це було дуже хороше заняття для зняття повсякденних стресів і підняття духу, доброго настрою та спілкування з однодумцями.
Насамкінець, усі учасники змагань мали змогу покуштувати запашну юшку, де, за звичай, не обійшлося без різноманітних мисливських історій та спогадів.
Микола МАРУСЯК