ЩЕ РАЗ ПРО КОРИСТЬ ЖИТНЬОГО ХЛІБА

З настанням зими, коли організму людини починає не вистачати вітамінів, хлібопекарі радять включити в раціон харчування традиційний житній хліб. Жито — одне із найважливіших злакових культур. Норма вживання житнього борошна (у відсотках до всіх злакових) — біля 30%. Житнє борошно володіє численними корисними властивостями. До її складу входить необхідна нашому організму амінокислота — лізін, клітчатка, марганець, цинк, на 30% більше заліза (ніж в складі пшеничного борошна), в 1,5-2 рази більше магнію та калію. Житній хліб випікається на рідких заквасках з використанням чистих культур молочнокислих бактерій з мінімальною кількістю дріжджів. Вживання житнього хліба допомагає знизить холестерин у крові, покращує обмін речовин, роботу серця, виводить шлаки, допомагає попередити декілька десятків захворювань, у тому числі і онкологічних.
Без сумніву, жито володіє лікувальними властивостями. Воно здатне виводити шлаки, солі та токсини, дякуючи чому допомагає усунути причини багатьох захворювань.
Відомо, що в 70-ті роки Люксембург з онкології кишечника займав одне із провідних місць у світі. З початком вживання в їжу житнього хліба і висівок за даним показником він потрапив до кінця списку. В Німеччині і Польщі житній хліб вважається дієтичним продуктом. Він корисний для людей, котрі страждають малокрів’ям і цукровим діабетом. Але треба врахувати, що через підвищену кислотність, що захищає від виникнення плісняви і руйнуючих процесів, житній хліб не рекомендується людям з підвищеною кислотністю кишечника, страждаючих виразковими захворюваннями.
Але дуже важливо врахувати, що не весь хліб, що наданий у торгівлю, як житньо-пшеничний, є таким. Сучасні технології дозволяють затемняти хліб пшеничних сортів спеціальними добавками, що виключають із рецептури житнє борошно.
Тому хочемо звернути Вашу увагу на корисні властивості хлібів: «Дарницький», «Бородинський», «Васильківський», «Єлисаветградський», «Монастирський», що розроблені спеціалістами Новоград-Волинського хлібозаводу та випікаються з дотриманням усіх особливостей традиційного виробництва житнього хліба. Нещодавно до цього переліку прекрасних хлібів додався ще один вид хліба, що вже встиг сподобатись усім покупцям, котрі його скуштували хоча б один раз. Це — хліб «Лускунчик», заварний житньо-пшеничний з додаванням насіння соняшника, родзинок, тмину та повидла, трикутної форми.
Фахівці Новоград-Волинського хлібозаводу роблять усе, щоб Ваш раціон був по-справжньому різноманітним, смачним і корисним, а найголовніше — безпечним для Вашого здоров’я. Смачного Вам!
В.КОРНІЙЧУК, начальник лабораторії, інженер-технолог