ПРАЦЕВЛАШТОВАНО ПОНАД 45 ТИСЯЧ БЕЗРОБІТНИХ

ПРАЦЕВЛАШТОВАНО ПОНАД 45 ТИСЯЧ БЕЗРОБІТНИХ

Саме стільки громадян з Новограда-Волинського й району змогли працевлаштуватися, скориставшись послугами міського центру зайнятості за період із 1991-го по 2010 рік. Якщо поглянути на найсвіжіші дані, то за 11 місяців поточного року із зареєстрованих 5911 безробітних 2226 отримали роботу за направленням центру зайнятості.
Із такою, певною мірою — позитивною, статистикою наближаються до професійного ювілею працівники центру. 21 грудня — двадцятиліття від дня створення відзначатиме Державна служба зайнятості України, одна з перших структур, що з’явилися у процесі формування нашої держави.

РОБОТОДАВЕЦЬ — «КЛІЄНТ НОМЕР ОДИН»
Це лише на перший погляд здається, що головними клієнтами служби зайнятості є безробітні. Насправді ж, «клієнтом номер один» тут називають роботодавців. Оскільки саме завдяки їм постійно поповнюється банк вакансій, відтак — люди мають більше можливостей знайти підходящу роботу.
— У першу чергу хочу подякувати нашим найкращим працедавцям, — розпочинає розмову директор Новоград-Волинського центру зайнятості Віктор СЕРБІН. — Найбільш активно в нинішній час співпрацюють зі службою зайнятості в питанні кадрового забезпечення ЗАТ ВКФ «Леся», Новоград-Волинське досвідне лісомисливське господарство, Центр поштового зв’язку №4, ВАТ «Новоград-Волинський хлібозавод», ТОВ ВО «Техна», ТОВ «Новоград-Волинські шляхи», ТзОВ «Церсаніт-Інвест», КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго».
Начальник відділу активної підтримки безробітних Наталія Чаюк консультує відвідувачів <br/>центру щодо професійного навчанняСлужба зайнятості — це свого роду ланка ланцюга між людиною, котра шукає роботу, й роботодавцем. Від ефективної діяльності цієї ланки, без перебільшення, часом залежать людські долі. Саме тому колектив Новоград-Волинського центру зайнятості намагається, як стверджує його керівник, не тільки «сухо» виконувати завдання Уряду та місцевої влади, а й знаходиться в постійному творчому пошуку, відпрацьовує нові підходи й технології в наданні соціальних послуг.
У свій час саме на базі Новоград-Волинського центру зайнятості впроваджували пілотні проекти — Єдину технологію обслуговування незайнятого населення та Єдину інформаційну аналітичну систему. До речі, Віктор Сербін був одним із співавторів-розробників цих систем.
Багаторічна робота колективу, що нині сформований з 31 працівника, була відзначена низкою вагомих нагород. Серед них — перемога в номінації «Кращий центр зайнятості з надання ефективних послуг незайнятим та безробітним громадянам з числа соціально вразливих верств населення», отримана у 2007 році, подяка від Прем’єр-міністра України (2010 рік), перемоги в рейтингу популярності «Гордість міста», почесні грамоти та відзнаки директору центру та його працівникам.
— На сьогодні в нашому центрі створено всі умови для ефективної роботи з клієнтами служби зайнятості, — наголошує Віктор Андрійович. — Цьому сприяє хороша матеріально-технічна база: сучасні комп’ютери, так звані, тач-скріни, що дають можливість безробітним ­громадянам без сторонньої допомоги дізнатися про наявність вільних вакансій не тільки в окремому регіоні, а й по всій Україні. Роботодавці, у свою чергу, мають змогу ознайомитися з професійно-кваліфікаційним складом безробітних, підібрати собі необхідних працівників, отримати консультації.
Поряд із цим варто визнати, що не всі проблеми із працевлаштуванням безробітних піддаються вирішенню. Однією з таких залишається пошук роботи для молодих дипломованих спеціалістів.
Пошук оперативних вакансій за допомогою комп’ютера вільного доступуМОЛОДИМ — ...НЕ СКРІЗЬ У НАС ДОРОГА
Вже давно ні для кого не секрет, що диплом про вищу чи середньо-спеціальну освіту — аж ніяк не стає гарантом успішного подальшого праце­влаштування. Більше того, чимало роботодавців, розглядаючи кандидатури потенційних працівників, основну ставку роблять на наявність досвіду роботи, якого в молодих спеціалістів, звісна річ, ще немає. От і маємо замкнене коло: на роботу не беруть, бо відсутній досвід, досвіду немає, бо ще ніде не мав нагоди його набути.
У цьому році започатковано державну програму зі сприяння у працевлаштуванні молоді. Йдеться про, так зване, надання першого робочого місця. У переліку — переважно робітничі професії, близько півсотні.
— Ми заключаємо з підприємством угоду, згідно з якою воно має гарантувати робоче місце молодому спеціалісту впродовж двох років. Протягом першого року його заробітну плату компенсує підприємству центр зайнятості, — розповідає Віктор Сербін. — Втім, квота для Новограда-Волинського й району в цьому році склала всього 5 чоловік. Ми за такою схемою працевлаштували шість, тобто, навіть перевищили план. До речі, схожий підхід застосовується при пошуку роботи для представників соціально незахищених верств населення. Теж діє державна програма (вже понад п’ять років), за якою роботодавець отримує певну дотацію. У такий спосіб робоче місце отримали 837 чоловік.
Прийом громадян ведуть спеціалісти відділу організації працевлаштування населення Ірина Шаповал та Олена ЧерненкоВРЯТУЄ ПРОФОРІЄНТАЦІЯ
— Профорієнтаційну роботу з молоддю починаємо вже з сьомого класу. Адже людина має вже з цього віку замислюватися над власним майбутнім, повинна «прислухатися» до своїх здібностей, — продовжує Віктор Сербін. — Ми співпрацюємо зі школами міста й району. Проводяться уроки реального трудового життя, заняття зі школярами, ярмарки вакансій тощо.
Одна з новинок — профорієнтаційні термінали, на сьогодні встановлені в шести школах (до кінця року планується охопити такими терміналами всі міські школи). По-перше, вони зручні й доступні. По-друге, з їх допомогою можна отримати найсвіжішу інформацію про стан і перспективи ринку праці, про вищі й професійно-технічні навчальні заклади, умови навчання. Профорієнтаційні термінали мають суттєву перевагу перед друкованими довідниками, оскільки тут інформація постійно оновлюється. А це важливо, особливо, якщо йдеться про актуальність професій на певний проміжок часу в конкретному регіоні, про рейтинг робочих місць.
— Наше гасло — «Робота існує для тих, хто її шукає», — підводячи підсумки вищесказаного, зауважив Віктор Андрійович. — І в службі зайнятості завжди нададуть реальну допомогу у працевлаштуванні, якщо людина бажає працювати.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА