НАВІЩО СПИЛЯЛИ ДЕРЕВА?

«Досить часто бездумно і безжально, часом, самоправно, знищуються на дорогах та подвір’ях дерева. Коли запитуєш «навіщо?» — можна почути таке: треба замітати листя, а ніхто не хоче.
Хочеться вигукнути: «Люди, схаменіться!» До чого ми докочуємося? Хіба нас у школі не вчили елементарного, що життя на землі триває саме завдяки наявності рослин, які поглинають вуглекислий газ, а взамін виділяють та «дарують» нам кисень. Це явище ще зветься «фотосинтез».
А особливо у містах — це природна киснева подушка! Не говорячи про красу, естетичний вигляд.
Дерева знищуються просто злочинно. Так, по вулиці Волі господарями нині збудованої крамниці знищено в один день на тротуарі чотири молодих гарних дерева (липа, клен). Мабуть, новий господар їх «викосив», щоб не псувати екстер’єр його забудові, або знову ж — щоб не замітати восени від листя тротуар, або ще чогось. Між людьми, на зупинці, почула таку розмову: «Варто заплатити, кому треба, і тобі спиляють все, що ти схочеш».
Хто дає на таке дозвіл? Це ж злочин. Що це за нові служби, які не озеленяють, а «роззеленяють» місто?
Шановні земляки! Не будемо осторонь. Рятуймо, шануймо кожне дерево — це наше життя, життя майбутніх поколінь.

Тетяна Георгіївна ГОРОБЕЦЬ, біолог, м.Новоград-Волинський»

Щоб з’ясувати ситуацію, що виникла, ми звернулися до Антона Анатолійовича ДЕМ’ЯНЕНКА, спеціаліста 1-ої категорії відділу благоустрою УЖКГ та КВ міської ради. Ось яку він дав відповідь.
— Шановна Тетяно Георгіївно! Всі дерева в місті, за виключенням приватних територій і домоволодінь, можуть бути зрізаними лише в порядку, визначеному чинним законодавством, а саме: на підставі акту, складеного з виїздом на місце спеціальною комісією з питань видалення зелених насаджень на території міста (комісія затверджена рішенням виконавчого комітету міської ради від 28.10.09 №385) і погодженого в Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Житомирській області, видається наказ по управлінню житлово-комунального господарства та комунальної власності міської ради, що і є підставою для видачі дозволу (ордеру) на знесення зелених насаджень. Включення дерев в акт обстеження можливе лише у виняткових випадках, визначених законодавством (якщо дерево аварійно небезпечне, сухостійне, хворе, загрожує падінням на перехожих, житлові будинки, проїжджу частину тощо).
Щодо конкретно чотирьох «молодих, гарних дерев» породи липа і клен на вулиці Волі, то три липи, якщо б Ви подивились раніше зі сторонни житлових будинків, — всередені трухляві, крім того, мали значний кут нахилу на автомобільну дорогу та припарковані поряд автівки. Коріння ж клена руйнувало фундамент житлового будинку №12, його гілля загрожувало обривом лінії електропередач. Дані висновки підтверджені актами обстеження від 27.08.2009 року, 26.10.2009 року, 28.09.2010 року.
Разом із тим, місцева влада завжди була противником зне­шкодження зелених насаджень, адже дерева, як справедливо зазначено у вашому листі, «це — природна киснева подушка», і знешкоджувати їх безпідставно, без вагомих на те причин, — дійсно є злочином. Крім того, щорічно міською владою замовляється, доставляється до міста і висаджується на територіях загального користування та вулицях до 1500 саджанців дерев різних порід. Тому, шановна Тетяно Георгіївно, ми щиро вдячні за Ваше занепокоєння і небайдужість щодо благоустрою міста Новограда-Волинського і його екологічного стану та сподіваємось на Вашу активну діяльність і підтримку не лише у висвітленні своєї точки зору у засобах масової інформації, а й під час проведення загальноміських весняних заходів із благоустрою та озеленення.
Підготував Микола МАРУСЯК