ХОЛОДНО, АЛЕ ДО РЕКОРДУ ДАЛЕКО

Коли вже більшість була в очікуванні теплих весняних днів, — на Україну обрушилося різке похолодання. Синоптики пов’язують його з циклоном, що прийшов із півдня Скандинавії. Стовпчики термометрів буквально за одну ніч «стрибнули» донизу й протягом останніх кількох днів утримуються біля позначок у 15-18 градусів морозу. Це — у нас, на Поліссі. А на сході й північному сході України — ще градусів на десять холодніше.
Від початку лютого 2011-го новоградські синоптики мінімум температури повітря зареєстрували вночі, 16 числа, — -19,1 градусів. За день до цього було — -17,90С. Досить холодно надворі було й на День закоханих — -15,70С. Та все ж, хоча й мерзли руки, ноги й вуха, — до рекорду далеко.
Найхолодніший за останні 62 роки лютневий день у Новограді-Волинському мав місце у 1976-му. Тоді, 8 лютого, було зафіксовано -28,20С. Про це, спираючись на дані багаторічних спостережень, повідомила начальник місцевої метеостанції Ганна ДЕНЕЖ.
Взагалі, в аналогічний період у середині й на початку другої половини минулого століття, було незрівнянно холодніше, ніж тепер. У 1950-60-х роках лютнева температура повітря надовго затримувалася в межах -22-250С.
Натомість, потеплішав лютий у 1990-х. А також — на початку нового тисячоліття. Згідно з архівними даними, що зберігаються в метеостанції, третя декада лютого 1990 року була найтеплішою за понад шістдесят останніх років спостережень. Тоді місцеві синоптики фіксували 13-16 градусів тепла. Своєрідний «червоний» рекорд було встановлено 26 лютого, того ж року — +16,70С.
Весняна погода спостерігалася також у першій декаді лютого 2002-го, коли стовпчики термометрів досягали 10-14 градусів вище нуля.
Повертаючись до цьогорічної зими, то вона, хоч і близиться до календарного завершення, — все ж позицій не здає. Наразі синоптики прогнозують, що мороз дещо послабить свої лещата 18-19 лютого. Але потім слід знову готуватися до похолодання.
Олег БРЮХАНОВ