БАТЬКА БАЧИВ ЛИШЕ НА ФОТОЗНІМКАХ…

БАТЬКА БАЧИВ ЛИШЕ НА ФОТОЗНІМКАХ…

Звягельчанин Віктор Шульга — серед тих, хто щороку, 15 лютого, приходить до обеліска пам’яті, встановленого на честь воїнів, котрі загинули в Афганістані. На обеліску — одинадцять фотографій. Саме стільки жителів Новограда-Волинського й району назавжди забрала чужа війна. Є тут і фото Вікторового батька, котрий загинув 6 травня 1984-го, так і не побачивши сина, який народився у вересні…
— 24 роки йому було. Майже стільки, як мені зараз, — не відмовляється від коротенької розмови з журналістом син воїна-афганця. — Бачив батька тільки на сімейних фотознімках…
3420 загиблих воїнів, 131 із яких — жителі Житомирщини. Такі втрати понесла Україна у збройному конфлікті, який тепер багато хто називає авантюризмом вищого керівництва Радянського Союзу.
Зокрема, про це і не тільки говорив у своєму виступі під час урочистого мітингу з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав міський голова Володимир Загривий.
— Ви — воїни — до кінця виконали свій обов’язок перед державою, перед своєю совістю. Ви повинні мати всі державні гарантії, її захист, — запевняючи, що зі свого боку міська влада робитиме все від неї залежне, аби ветерани-афганці не залишалися без уваги, зазначив міський голова.
— Радянський Союз брав участь більше, як у двадцяти збройних конфліктах. Тіла наших земляків розкидані по всьому світі… Нині у Новограді-Волинському й районі проживає три з половиною сотні учасників війни в Афганістані, — виступаючи перед бойовими побратимами, громадськістю міста й району, мовив голова Новоград-Волинської спілки ветеранів афганської війни Юрій Шевчук.
Світлу пам’ять про тих, хто поклав життя, виконуючи інтернаціональний обов’язок, вшанували хвилиною мовчання. І, за військовою традицією, — трьома залпами.
Також цими днями в місті відбулося декілька спортивних турнірів, присвячених 22-ій річниці виведення радянських військ із Афганістану. Зокрема, футбольний матч між депутатами міської й районної рад та традиційний турнір із волейболу.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА