КРАДІЇВ МЕТАЛУ ЗАТРИМАНО

Днями працівники міліції затримали двох молодиків та двох неповнолітніх, на рахунку яких — серія крадіжок з дачного масиву у с.Гульськ. Для встановлення зловмисників свої зусилля об’єднали оперуповноважений та дільничний інспектор. Щоб вийти на слід «лихачів», котрі викрадали металеві огорожі, швелера, труби, тим самим завдавши власникам значних збитків, загальна сума яких становить більше ніж 2500 грн, міліціонери перевірили осіб, котрі перебувають на обліку у міліції, схильних до скоєння правопорушень, так званий «підобліковий» елемент, а також усі пункти прийому металобрухту, оскільки основною версією цих злочинів була крадіжка з метою здачі на брухт. Підозри міліціонерів підтвердилися. Затримали злодіїв пізно ввечері, коли ті вже були навантажені награбованим.
Металошукачами виявилися двоє 21-річних молодиків, один із яких проживає у м.Новоград-Волинський, інший — у с.Гульськ, та двоє неповнолітніх, 15 та 16 років. Обоє підлітків — студенти місцевого навчального закладу.
Молодики одразу намагалися свою вину перекласти на дітей. Ніби підлітки назбирали металобрухту, а їх попросили відвезти на пункт прийому і, мовляв, до інших крадіжок вони не причетні і взагалі вперше чують. Проте, вислухавши історію кожного вже окремо, було видно, що розповіді хлопців суттєво відрізнялися. Ну, аж ніяк «металісти» не сподівалися потрапити до рук правоохоронців, тому й одну «побрехеньку» на всіх придумати не встигли. Зрозумівши, що, вигадуючи далі, вони тим самим лише погіршують своє і без того «скрутне» становище, молодики в усьому зізналися.
Віктор (ім’я змінено), котрий ніде не працює, часто з села приїжджав у місто, заодно навідувався й до друга, котрий працює на одній із СТО. Дружні стосунки хлопці підтримують ще зі школи, оскільки навчалися в одному класі. Ідея заробити грошей у кримінальний спосіб, як розповідають затримані, виникла ще наприкінці минулого року. Про сценарій «візитів» у с.Гульськ хлопці домовлялися заздалегідь. Віктор, у якого був автомобіль, заїжджав за Ігорем (ім’я змінено), який працював до 17.00. Спочатку молодики об’їжджали дачі, щоб оглянути. Потім авто залишали у лісі (як їхати на Івашківку), як кажуть самі затримані, щоб ніхто не бачив. Інструмент для демонтажу хлопці також прихопили із собою заздалегідь.
На одній з дачних ділянок «горе-металісти» викрали 15 металевих швелерів, вагою 450 кг. На інших ділянках зловмисники поцупили металеві стовпчики з огорожі, загальна кількість яких склала 44 шт. З будинків, куди молодики проникали, розбиваючи скло у вікнах та зламуючи замки, виносили металеві диски з плит, чавунні плити-буржуйки, алюмінієвий посуд, металеві спинки з ліжок. В одній із дач злодії прихопили з собою телевізор та магнітофон. Викрадене у «металошукачів» довго не залежувалося. Вже наступного дня Віктор здавав усе «нажите тяжкою працею» на пункт прийому металобрухту, а гроші ділили порівну.
Про свій «подвиг» зізналися і підлітки. Напередодні затримання студенти розібрали металеву огорожу навколо однієї з дачних ділянок. Оскільки вивезти награбоване було нічим, вони, за прикладом дорослих, заховали його у лісі. Наступного дня попросили Віктора з Ігорем допомогти їм відвезти металобрухт у місто, щоб здати, на що ті люб’язно погодилися, тим більше, що схема була у них уже напрацьована. Хлопці розповідають, що їм і на думку не спадало, що пізньої години міліціонери працюватимуть у селі, а тому спокійно вирушили «на діло».
Проблеми із Законом молодим людям, котрі до цього мали незаплямовану репутацію, уже гарантовані, оскільки відносно чоловіків порушено кримінальні справи за ч.2 та ч.3 ст.185 КК України (Крадіжка). За скоєне молодикам загрожує позбавлення волі на строк від 3 до 6 років.
— На запитання, чи цікавився хтось у Віктора при прийомі металу, чи має він документи, звідки така кількість, — повідомив начальник кримінальної міліції Андрій Подік, — затриманий відповів, що ні. Жодних запитань йому ніхто не ставив. Звідси і виникає проблема із розкриттям таких і подібних злочинів, — продовжив Андрій Васильович. Якби на пунктах прийому велася фіксація прийнятого товару, що саме прийнято, яка кількість і від кого, — кількість розкриття таких злочинів зросла б у рази. З цією метою усім власникам пунктів прийому металобрухту правоохоронці вручили відповідні приписи, у яких застерігають підприємців від прийому металу без запису паспортних даних про особу, яка здала товар. За невиконання даного припису, згідно зі ст.185-6 КУпАП, власникам загрожує штраф.
Правоохоронці закликають власників пунктів прийому металобрухту у м. Новоград-Волинський та районі до співпраці. Приймаючи викрадене, навіть цього не усвідомлюючи, ви тим самим сприяєте злочинцю, котрий завдав шкоди комусь із людей. Крім того, ви також завдаєте шкоди собі, адже при виявленні викраденого, воно вилучається, а гроші вам навряд чи хтось поверне.
Анна ВЛАСЮК, ст.лейтенант міліції