ВСЕ ПРО СУБСИДІЇ

Програмою житлових субсидій передбачено надання громадянам щомісячної безготівкової субсидії для відшкодування витрат на оплату за користування житлом, або його утримання та комунальні послуги (водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергія), а також у готівковій формі один раз на рік субсидії надаються на придбання скрапленого газу, твердого та пічного побутового палива.
Ряд вагомих змін до діючого законодавства внесено постановою Кабінету Міністрів України від 14.07.2010 року №621 «Про посилення соціального захисту під час оплати житлово-комунальних послуг», якою змінено порядок призначення та розрахунку субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, а також значно спрощено процедуру надання документів до органів праці та соціального захисту населення, що зробить процес оформлення житлових субсидій максимально доступним для громадян.
Відтепер суттєво скорочено перелік документів, необхідних для призначення субсидій. Працюючим громадянам необхідно подати лише заяву на отримання субсидії, декларацію та довідки про доходи, а пенсіонери мають надати заяву та декларацію. Громадяни, котрі проживають у приватному секторі, мають надати довідку з будинкоуправління про склад сім'ї для призначення житлової субсидії.
Зазначеною постановою знижено поріг обов'язкового відсотка платежу за житлово-комунальні послуги: з 20% до15% — для працюючих осіб та з 15% до 10% — для непраце­здатних громадян (пенсіонерів, інвалідів), що дає можливість малозабезпеченим верствам населення компенсувати підвищення цін та тарифів.
У разі затвердження нових тарифів і цін на житлово-комунальні послуги субсидії призначаються протягом трьох місяців із часу підвищення розміру платежів.
З метою забезпечення належного обслуговування громадян в управлінні змінено графік роботи із запровадженням продовженого робочого дня, з 8.00 до 20.00, та чергування спеціалістів у вихідні дні, з 9.00 до 13.00, працює телефон «гарячої лінії»: 5-53-95.
У міському управлінні праці та соціального захисту населення для громадян передбачена можливість попереднього запису на прийом до фахівців по телефону та безпосередньо в приміщенні у зручний для них час.
Л.ШУТОВА, начальник МУПСЗН