НА ЗАВАДІ ПОСІВНІЙ — ЗАТЯЖНА ВЕСНА

НА ЗАВАДІ ПОСІВНІЙ — ЗАТЯЖНА ВЕСНА

Затяжна весна, коли вже не холодно, але ще й не тепло, — стала на заваді весняній посівній кампанії, темпи — якої саме через погодні умови дещо уповільнилися. Проте, хлібороби сіють, а на державному рівні ще й обіцяють допомогти сільгоспвиробнику суттєвими коштами, що виділяються під ряд програм. Саме про це наша наступна розмова із начальником управління агропромислового розвитку Новоград-Волинської РДА, кандидатом сільськогосподарських наук, Р.М.КИРИЛЮКОМ:
— Руслане Миколайовичу, на якому етапі нині весняна посівна на полях Звягельщини?
— Комплекс весняно-польових робіт у господарствах Новоград-Волинського району розпочався із підживлення озимого клину, стан якого добрий та задовільний, невеликий відсоток — тільки зріджений. І нині у нас підживлено практично 100% посівів, це складає 13 тисяч гектарів.
Господарські підприємства району також приступили до підживлення багаторічних трав, боронування, догляду за кормовими угіддями та чергової операції «весняна оранка». Ряд підприємств, а це — «Фаворит-Агро», ПСП «Граніт» та СТОВ «Птахівник» (село Токарів) — під пізні ярі культури здійснили веснооранки від 200 до 400 гектарів і завершили вже цю роботу в господарствах району.
Наступним комплексом весняно-польових робіт є посів ярих культур, яких необхідно посіяти на площах 17 тисяч гектарів, з них 11 тисяч гектарів — ярі зернові.
Є господарства, що вже закінчили ці роботи: СТОВ «Птахівник» та ПСП «Граніт» (село Токарів) і майже фінішує господарство ЗВК «Новоград-Волинський». Всього по району посіяно 5660 гектарів господарствами усіх форм власності — і це 39%.
— Чи можна назвати такий відсоток задовільним на даний час?
— Ми, принаймні, не відстаємо від інших господарств Лісостепової зони. Хоча темпи сівби повільні, тому, що погодно-кліматичні умови не дозволяють розвернутися широким фронтом. Господарства як Лісостепової, так і Поліської зони мають деяке перезволоження на полях, що утруднює підготовку грунту під проведення посіву. Хочу зазначити, що сільгоспвиробники повністю забезпечені насінням ярих зернових культур, а також мінеральними добривами та засобами захисту рослин.
— Яку підтримку хлібороби цього року отримають від держави?
— Досить суттєву. 10 сільськогосподарських підприємств Новоград-Волинського району уклали форвардні угоди із аграрним фондом, і вже отримано три мільйони сто тисяч гривень на підтримку та проведення комплексу весняно-польових робіт. Я вважаю, що ці підприємства вчинили правильно, бо завжди не вистачає обігових коштів, які б дали можливість закупити і мінеральні добрива і пальне.
Слід відзначити, що цього року обласним бюджетом передбачено 10 мільйонів гривень на виконання обласних програм. Хочу звернутися до жителів Новоград-Волинського району і повідомити про те, що обласним бюджетом для нарощування посіву цукрового буряку виділена дотація в розмірі сто гривень за кожну вирощену та здану на переробні підприємства області тонну цукросировини. Всього по даній програмі виділено 3,6 млн. гривень.
Також фінансова підтримка з обласного бюджету у сумі півтора мільйони гривень передбачена на тваринницьку галузь, в тому числі — на розвиток м’ясного скотарства, шляхом здешевлення реалізації осіменіння ВРХ.
Є новини і у галузі бджільництва. У 2011 році з обласного бюджету надійде 700 тисяч гривень, за рахунок чого бджолярі матимуть можливість здешевити вартість цукру для годівлі бджіл, вартість придбання вуликів та придбання засобів захисту.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА