ЛИТВИН СТАВ СВІДКОМ РОЗГРОМУ ЖИТОМИРЯН

ЛИТВИН СТАВ СВІДКОМ РОЗГРОМУ ЖИТОМИРЯН

АЛЕ ЧИ СТАНЕ ВДАЛИЙ ДЕБЮТ «АВАНГАРДУ» ЗАПОРУКОЮ УСПІХУ, — НАРАЗІ ВЕЛИКІ СУМНІВИ
Не беруся стверджувати на всі сто, та навряд чи раніше футбольні турніри обласного рівня відкривалися у присутності такої кількості високопосадовців, серед яких — Голова Верховної Ради України. 17 квітня матч-відкриття футбольного сезону 2011 року в Новограді-Волинському — гру 1/16 кубка області між новоствореним клубом «Авангард» і житомирською командою СДЮШОР — відвідали Володимир Литвин, його брат Петро Литвин, генерал-лейтенант, командувач Південного оперативного командування, депутат Верховної Ради Микола Рудченко, керівники області, міста й району.

Фото О.СТОПИЧЄВАЩе під час попереднього офіційного візиту до Новограда, у лютому цього року, Володимир Литвин, відповідаючи на запитання про розвиток гри «номер один» на його малій батьківщині, пообіцяв, що приїде сюди на футбол і чим зможе — допоможе. Автомобіль швидкої допомоги, який, крім його основної функції, чергуватиме на домашніх матчах новоградської команди, газонокосарка — для підтримання футбольного газону в належному стані, чотири комплекти футбольної форми та спортінвентар — ось із якими подарунками прибув до земляків Голова Верховної Ради.
«Будемо разом із місцевою владою опікуватися футбольною командою Новограда-Волинського. Потрібно докласти зусиль, щоб і стадіон привести в нормальний вигляд», — під оплески вболівальників, котрих традиційно зібралося на стадіоні кілька тисяч, запевнив Литвин. При цьому зауважив, що сам він у цьому спорті не новачок — і як вболівальник, і як гравець.
— У нас є клуб — «Фортуна», сформований із гравців віком від 30 до 60 років. Щоб команди, які зараз вийшли на поле, не розслаблялися, — ми зіграємо з переможцем. Але попереджаю: ми завжди приїжджаємо зі своїм суддею і граємо, доки не виграємо, — дещо повеселив публіку Володимир Михайлович.
…Вийшовши вперше у біло-синій формі, що, за винятком прізвищ на спинах і клубної емблеми, була копією одного із дизайнів форми київського «Динамо», новоград-волинська команда «Авангард» вже у перші десять хвилин повела в рахунку — 2:0. Молодь житомирської спортивної дитячо-юнацької школи олімпійського резерву, якій волею жеребу вже на першій стадії довелося вийти на поле проти кращих граців області попереднього року, виявилася не готовою до потужних атак господарів. Дебютними голами в новому сезоні відзначилися капітан команди Дмитро Горбаченко і Павло Осарчук.
Не забарився і третій гол. Його автором став новачок команди Євгеній Рябчук, котрий покликаний замінити минулорічного голеадора Юрія Періна, він у міжсезоння перейшов до професійного клубу другої ліги.
Не минуло й півгодини від початку гри, як чергову багатоходівку господарів (усі голи і небезпечні ситуації біля воріт житомирян виникали після по-справжньому розкішних атак «Авангарду») на дальній штанзі замкнув Дмитро Горбаченко. Вітаємо капітана із першим у сезоні дублем!
Перевага в чотири м’ячі, здобута легко й невимушено, дещо розслабила гравців «Авангарду», й вони почали припускатися помилок у захисті. Наслідком однієї з таких став гол у відповідь. За кілька секунд до свистка на перерву команда СДЮШОР примусила воротаря господарів Максима Дуброва виймати м’яч із сітки власних воріт.
Та вже по перерві новоградці, на радість вболівальникам, почали забивати знову і знову. П’ятий гол (якого, щоправда, вже не побачили почесні гості, оскільки у перерві, поспілкувавшись із пресою, покинули стадіон) після розіграшу штрафного гарматним ударом забив Ігор Носарєв. Усередині другого тайму, вийшовши сам на сам із воротарем, дубль оформив Рябчук. А після вдалих дій поблизу воріт гостей рахунок до непристойного (7:1) довів Дмитро Лободін.
…Словом, яскрава перемога «Авангарду» і шлях до 1/8 фіналу кубка області — відкритий. Із такими думками й надією на краще покидали вболівальники трибуни стадіону. Втім не все так райдужно навколо нової команди, як це здавалося на перший погляд. Тренер Андрій Лось, попри перемогу з різницею в шість м’ячів, після матчу стояв замислений і без радості на обличчі. На запитання кореспондента «ЗІ» про можливе підсилення команди перед іграми із більш серйознішими суперниками, відповідь прозвучала, як грім з ясного неба: «Яке підсилення?! У нас тільки послаблення може бути…».
...Пускай уходят мнимые друзья, Что лишь триумфы праздновать готовы К тебе, моя команда, верю я, Заслуженный успех вернется сноваЯк виявилося, двоє ключових гравців нинішнього складу — захисники Ігор Носарєв і Роман Весельський — отримали вигідне запрошення від житомирського «Арсеналу», (нещодавно створеної команди, що має наміри влітку заявлятися у другу лігу українського футболу). Саме в ту лігу, куди ще кілька місяців тому сватали новоградський «Звягель-750» після успішного попереднього сезону. Звісно, що хлопці такою пропозицією зацікавилися, оскільки там гроші вже обіцяють, а тут, попри полум’яні слова чиновників, — досі невизначеність.
Не будемо знову переказувати останні події, упродовж яких у місцевому й обласному футболі багато хто встиг пересваритися й перемиритися, зникла з футбольної карти області команда «Звягель-750», і створився «Авангард». Відзначимо тільки, що проблеми «Авангарду» від такої рокіровки не вичерпані й дотепер.
По гарячих слідах, на наступний день після гри, у кабінеті міського голови відбулася зустріч представників команди з Володимиром Загривим. Вирішували питання щодо остаточного затвердження статуту клубу, пошуку коштів на оплату вступного внеску, що обов’язковий при заявці на турнір, обговорювали варіанти, як зберегти для команди провідних гравців. Як і раніше, влада не має можливості утримувати футбольний клуб коштами міського бюджету, тому єдина надія — на спонсорів. Володимир Загривий пообіцяв, що проведе бесіди з кожним із потенційних меценатів.
Радує хоча б те, що «Авангард» уже заявився і в обласні змагання, і в розіграш чемпіонату України серед аматорських команд. Та чи під силу буде провести сезон на достойному рівні — наразі невідомо. У світовому футболі є безліч прикладів, коли добротні команди «розтягали на запчастини» конкуренти, ­щойно з’являлася інформація про фінансові негаразди.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА