31 ТРАВНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ТЮТЮНОКУРІННЯМ

ПАЛІННЯ ТЮТЮНУ: ЗВИЧКА ЧИ ХВОРОБА?
Тютюн завіз до Європи відомий мореплавець Колумб. Спочатку куріння вважалося корисним, тому лікарі тих далеких часів використовували його як лікувальний засіб, всіляко боролися за його поширення. Але дуже скоро в його цілющих властивостях розчарувалися, але паління тютюну поширювалося. Тютюн споживають шляхом жування, вдихання через ніздрі (нюхання) і шляхом куріння. Куріння є найпоширенішим варіантом.
Нікотин потрапляє в організм із вдихуваним повіт­рям і тютюновим димом, куди входять різні подразнюючі речовини, в тому числі канцерогенні — бензпірен, дібензпірен, котрі стимулюють ріст злоякісних пухлин, а також вуглекислий газ, кількість якого у багато разів перевищує вміст його в повітрі, і окис вуглецю.
У невисоких дозах нікотин порушує клітини центральної нервової системи, що призводить до почастішання пульсу, дихання, порушення серцевих скорочень, іноді до нудоти, блювоти. У високих дозах нікотин проявляє свої властивості нервової отрути і може викликати параліч центральної нервової системи. Нікотин чинить негативний вплив на залози внутрішньої секреції, зокрема, на надниркові залози, котрі виділяють гормон адреналін. Останній викликає спазм судин і підвищення артеріального тиску. Куріння також призводить до явищ кисневого голодування.
Більшість курців намагаються самостійно кинути курити. Тривалість утримання від куріння буває різною, зриви ремісій наступають найчастіше через різні ­зовнішні причини — компанія, неприємності, емоційні коливання та інше. Це рідко відбувається, через що з’являється абстинентний синдром «цигаркових снів».
Слід зауважити, що багато курців не вважають куріння бідою. Вони легковажно ставляться до шкідливих наслідків, що виникають внаслідок вживання нікотину. Багато хто вважає, що куріння — нешкідливе. Такі погляди є глибокою помилкою.
Куріння є частою причиною стійкого звуження судин ніг, що призводить до тяжкого страждання — облітеруючого ендартеріїту, котрий, у свою чергу, може призвести до необхідності ампутації кінцівок. Кожна викурена цигарка руйнує стільки вітаміну С, скільки його міститься в цілому апельсині.
Серед курців число хворих на рак та осіб з перед­раковим станом набагато (в 20 разів) більше, ніж серед решти населення. Відсоток смертних випадків від злоякісних утворень органів дихання у курців підвищується. Рак губ, стравоходу, гортані, шлунка — в осіб, котрі вживають нікотин протягом багатьох років.
Великої шкоди завдають курці людям, котрі не курять, тому що в результаті згоряння тютюну, в повітря надходять шкідливі речовини. Так, через 1,5 години перебування в накуреному приміщенні в організмі людини концентрація нікотину підвищується у 8 разів.
Особливо шкідливе куріння для дітей і підлітків, що відбивається на фізичному розвитку, хлопці дуже повільно ростуть, не набирають вагу. Порушення обміну речовин, особливо вуглеводного, призводить до зниження м’язової сили, підвищеної стомлюваності, зниження опірності організму. Такі діти, підлітки, виглядають худорлявими, з землистим кольором ­обличчя, часто хворіють.
Паління є однією з причин розвитку нервових розладів у підлітковому віці. Діти стають дратівливими, запальними, погано сплять, послаблюється увага, порушуються пам’ять, розумова діяльність. Куріння не є основною причиною захворювання на епілепсію, але може бути провокуючим і обтяжуючим чинником у появі судомних нападів.
В останні роки куріння стало широко розповсюджуватися серед дівчаток, котрі не хочуть відстати від моди, від хлопчиків, прагнуть самоствердитися в колі своїх однолітків. Нікотин для зростаючого жіночого організму ще більш шкідливий. Бо дівчинка стане матір’ю, будучи вже в якійсь мірі «інвалідом», оскільки багато років до цього систематично отруювала свій організм курінням.
Непоправної шкоди куріння може принести жіночому організму. Жінки-курці рано старіють. З роками змінюється зовнішній вигляд жінки, вона грубіє, з’являється своєрідна «мужоподібність», у деяких змінюється голос, він стає осиплим, темніють зуби, змінюється колір шкіри. Жінки-курці у 6 разів частіше, ніж ті, що не курять, страждають хворобами щитовидної залози, у два рази частіше у них бувають пологи з ускладненнями, у вісім разів частіше вони виявляються взагалі бездітними.
Боротьба з курінням повинна бути цілеспрямованою, наполегливою і тривалою. Занадто довго людство вживає і зловживає цим, щоб воно могло в найкоротші терміни усвідомити всю згубність цієї шкідливої звички і відмовитися від неї.
К.БУСЛЕНКО, лікар-нарколог