ДЕРЖАВТОІНСПЕКЦІЯ ПРОВОДИТЬ КОМПЛЕКС ПРОФІЛАКТИЧНИХ ЗАХОДІВ «АВТОБУС-2011»

ДЕРЖАВТОІНСПЕКЦІЯ ПРОВОДИТЬ КОМПЛЕКС ПРОФІЛАКТИЧНИХ ЗАХОДІВ «АВТОБУС-2011»

Останнім часом значно погіршився стан безпеки пасажирських перевезень. Незадовільний стан справ із забезпечення безпеки пасажирських перевезень викликаний суттєвими недоліками у профілактичній роботі та недостатнім контролем за виконанням перевізниками транспортного законодавства. Велика кількість підприємств та організацій здійснюють перевезення пасажирів без ліцензій, відповідного дозволу та дорожнього листа, перевозять людей не за встановленими маршрутами, здійснюють посадку та висадку пасажирів поза автовокзалами і автостанціями. Значна кількість автобусів, що використовуються для перевезення людей, не проходить щоденну перевірку технічного стану. Договори на обслуговування автобусів, укладені між власниками транспорту та автотранспортними підприємствами, як правило, формальні і не виконуються.
Як наслідок, водії автобусів систематично порушують Правила дорожнього руху, що призводить до створення аварійних ситуацій та скоєння ДТП.
З метою попередження та профілактики аварійності на пасажирському транспорті, посилення роботи щодо зміцнення транспортної дисципліни водіїв та підвищення технічної готовності транспортних засобів, що залучаються для перевезення людей в Україні з 30.05.2011 по 30.06.2011 року проводиться комплекс профілактичних заходів під назвою «Автобус-2011».
Мета операції — попередження аварійності на пасажирському транспорті та посилення транспортної дисципліни цієї категорії водіїв. На даний час в усіх регіонах України працівники ДАІ ретельно перевіряють готовність автобусів, мікроавтобусів та іншого пасажирського автотранспорту до експлуатації на маршрутах. У першу чергу йдеться про справність запасних та аварійних виходів, їх укомплектованість, відповідність переобладнання транспортних засобів законодавчим нормам. Також здійснюється посилений контроль за дотриманням водіями режиму праці та відпочинку, проходженням обов'язкового технічного огляду автобусів перед виїздом на маршрут, а також належного реагування на допущені ними порушення Правил дорожнього руху. Одночасно проводяться цільові перевірки базових автопідприємств щодо виконання ними договірних умов з перевізниками (зберігання транспортних засобів, їх ремонту та належного утримання).
На вимоги керівництва Департаменту Державтоінспекції МВС України, враховуючи тяжкість скоєних нещодавно на Дніпропетровщині та Київщині дорожньо-транспортних пригод на залізничних переїздах, при перевірках дотримання правил безпеки в автогосподарствах, на автостанціях, кінцевих зупинках особлива увага звернута на організацію контролю за виїздом рухомого складу на маршрути, а саме — перевірки технічного стану транспортних засобів, обов’язкового медичного огляду водіїв та дотримання їх режиму праці і відпочинку, наявність запасних і аварійних виходів в автобусах, їх укомплектованість засобами пожежогасіння та медичними аптечками, виявлення фактів незаконного переобладнання автобусів та встановлення додаткових місць для сидіння.
За результатами проведених заходів буде проінформовано голів районних та міських Держадміністрацій із внесенням відповідних пропозицій.
С.ДМИТЕРЧУК, начальник Новоград-Волинського ВДАІ, капітан міліції