А «КВОРУМ» ДИВИВСЯ ФУТБОЛ

Зважаючи на складну ситуацію, що склалася на водоймищах Новоград-Волинщини, міськрайонна організація «Громада рибалок» (голова Ігор Левченко) змушена була 31 серпня знову провести збори рибалок-любителів. Зустріч відбулася у приміщенні літнього театру в міському Парку культури та відпочинку.
Разом з тим, керівництво спілки мало на меті розглянути і ряд інших питань, зокрема, питання членства в організації, планування заходів щодо збереження і відтворення водних живих ресурсів, розвиток любительського та спортивного рибальства на території міста та району.
Та, на жаль, на збори прийшло вдвічі менше рибалок, ніж минулого разу. Знову завадив футбол, новоград-волинська команда приймала клуб «Самбір» зі Львівщини. Тому плідної роботи, на котру чекали представники «Громади рибалок», не відбулося. Як хтось із присутніх зауважив: «Бракувало кворуму».
Зате було про що поговорити із державним рибінспектором Валерієм Засухою. Місцевий рибалка Микола Усік дорікнув тому в неефективності роботи даної служби. На що В. Засуха, не без емоцій, запропонував йому самому спробувати в таких умовах боротися з браконьєрами, коли власна техніка ламається, коли в рейди за власний кошт купуєш пальне. І скільки його вже можна купувати? Тим більше, місцева влада обіцяла допомогти в цьому питанні, але здвигів поки що немає. І, щоб виїхати вночі в рейд, потрібні міліціонери з автоматами, але їх не дають. Та й не завжди правоохоронці приїжджають на виклики на річки. Непогано було б, щоби й самі рибалки давали відсіч браконьєрам, як це робиться на Рівненщині, Хмельниччині. Там, якщо побачать нечистого на руку рибалку, — одразу пику товчуть. А у нас мовчать. Рідко хто зробить зауваження.
Щоб покласти край браконьєрству, хтось із присутніх рибалок запропонував пронумерувати човни на річках. У відповідь прозвучала іронія: мовляв, що це так допоможе, як мертвому кадило! І як взагалі боротися з браконьєрами, коли виймаєш з води їхні сітки, а вже наступного дня дзвонять з високих київських кабінетів і з погрозами наказують повернути конфісковане знаряддя лову (це йшлося про городницьких браконьєрів, у котрих конфіскували дорогі сітки в Курчиці. Ці горе-рибалки, якими начебто заправляє тут у нас якийсь Артур, спійману рибу переправляли до Києва поважним дядечкам)?!
На зустрічі згадували цьогорічний початок весни, коли чи не вперше всерйоз узялися за охорону водоймищ. По-справжньому браконьєри перелякалися, їх значно поменшало. Нормальні рибалки з полегшенням перевели подих: нарешті! Та це тривало недовго. Річки знову стали в «клітинку». І це, попри заборону на зберігання, збут, ввезення рибальських сіток в Україну! Ці снасті продовжують продавати на наших ринках. Де контроль? Дрімає? Чи допомагає продавати?..
До того ж, на зборах місцеві рибалки звинуватили державну рибінспекцію у браконьєрстві. Є свідки, котрі кілька тижнів тому бачили, як у Кикові, біля кладки, один із рибінспекторів з якимись чоловіками перегородили Случ сітками, а затим волоком вигребли всю рибу на ямі, щось мішків із шість!
Одразу звернулися до Валерія Засухи: чи правда це? На що рибінспектор коротко відповів: «То не мій район».
А чий то район обслуговування, — дізнатися не складно. І кому знову постачалася риба?..
Свавілля, що відбувається на наших водоймищах, неабияк обурило місцевих рибалок. Лунали заклики на кшталт збиратись усім йти до «Білого дому». Проте, дане питання вирішили в більш конструктивній формі: написати колективного листа на ім’я міського і районного голів, а потім, щоб звернення рибалок було розглянуто на найближчих сесіях і прийняті відповідні рішення.
Закінчити цей невеличкий матеріал хочеться таким ось прикладом. Новоград-волинцям довелося нещодавно побувати на вінницьких річках. Хлопці розповіли, що там, аби порибалити, потрібно купити квиток, вартість якого складає десять гривень. Гроші того вартують, бо риба там є, і за її охороною стежить десять чоловік. Таке явище, як браконьєрство, на Вінниччині практично відсутнє. Чому такого не можна зробити і в нас? Тим більше, ми вже маємо міськрайонну організацію «Громада рибалок». Та й наші рибалки не проти такого нововведення.
Разом із тим, хотілося, щоб на наступні збори прийшло чим більше рибалок. Існує багато проблем і спільно вирішувати їх, звісно, буде легше.
Микола МАРУСЯК