НОВОГРАД-ВОЛИНЩИНА ОТРИМАЛА РЕКОРДНИЙ УЖИНОК!

НОВОГРАД-ВОЛИНЩИНА ОТРИМАЛА РЕКОРДНИЙ УЖИНОК!

Всі господарства Новоград-Волинщини вже закінчили збір ранніх зернових. І, підводячи перші підсумки, отримали прекрасний результат — друге місце серед всіх районів Житомирщини! А якщо ще й врахувати той факт, що землі нашого району далеко не найкращі в області, то це — дійсно рекордний показник за всі роки незалежності нашої держави. Саме про це наша наступна розмова із начальником управління агропромислового розвитку РДА, кандидатом сільськогосподарських наук Р.М.КИРИЛЮКОМ:
— Руслане Миколайовичу, жнива завершилися, і які ж власне результати маємо в цьому році?
— Результати дуже хороші, і хліборобам Звягельщини є чим гордитися. А якщо конкретніше, то ранні зернові культури обмолочені в господарствах Новоград-Волинського району на площі 22,4 тисячі гектарів, і намолочено 64 тисячі тонн при врожайності 28 центнерів із гектара. Мало це чи багато? Якщо порівнювати з минулим роком, то це на 7 центнерів з гектара більше, зокрема — по урожайності.
Всі без винятку господарства завершили комплекс обмолоту і залишилися тільки пізні зернові культури, тобто кукурудза на зерно і, у деяких господарствах, гречка. Ці жнива виявилися особливо успішними: за роки незалежності вперше наш район вийшов на другу позицію з виробництва зерна продовольчого і ранніх зернових культур. Поступилися тільки Ружинському району. Але ж нам не рівнятися ні до Попільні, ні до Ружина, ні до Чуднова по балу землі, по природно-кліматичних умовах — у названих мною районах вони значно кращі!
Дмитро Фіщук — комбайнер СТОВ «Агросоюз»Тож дуже радує те, що ми вибороли друге місце, але попереду ще дуже великий комплекс осінньо-зимових робіт.
— Які ще завдання стоять перед аграріями?
— За кілька днів розпочнеться обмолот сої — технічної культури, якої в районі посіяно 3100 гектарів, і на кінець вересня заплановано обмолот кукурудзи, якої посіяно 5000 гектарів. Якщо врахувати, що середня врожайність кукурудзи на зерно минулого року складала близько 90 центнерів з гектара, і по 5000 гектарів ми добавимо, то не мало, не багато, а порядку 45 тисяч тонн додаємо до того валу зерна, яке вже зібране. Тобто, є ймовірність, що Новоград-Волинщина перетне стотисячний рубіж у цьому році.
— Хто ж найкраще жнивував цього року, яка урожайність найбільша?
— Підведення підсумків буде на обласних обжинках, що заплановані на 16 вересня на стадіоні агроколеджу у місті Житомирі. Туди будуть запрошуватися передові працівники господарств, передовики-комбайнери, механізатори, водії, котрі перевозили врожай, а також усі керівники наших підприємств. Хочу відмітити, що першість цього року знову ж таки вибороло СТОВ «Птахівник» — підприємство, яке очолює Гальчук Валентина Дмитрівна. При врожайності 56 центнерів з гектара там намолочено близько 7 тисяч тонн ранніх зернових культур. Зауважу, що там найбільший клин зернової кукурудзи. Це дуже велика і напружена робота, але дане підприємство удосконалюється, працює над збиральною та зберігальною базою.
В’ячеслав Веремійчук — комбайнер СТОВ «Агросоюз»У цьому році також неабиякий прогрес зі збирання зернових у ПСП «Граніт» села Токарів, де вчасно завершили жнива і з хорошими результатами — зібрано 7 тисяч тонн зернових культур при врожайності 47 центнерів із гектара.
Хочеться відмітити СТОВ «Агросоюз», де при урожайності 45 центнерів із гектара зібрано близько 5 тисяч тонн зерна.
— Зерно — в коморі, але робота на полях продовжується?
— Так, адже попереду велика відповідальна робота по закладці врожаю на 2012 рік. Відсіяно уже озимий ріпак — 1,5 тисячі гектарів і цю кампанію необхідно було провести до 25 серпня, що і зроблено. Почався посів озимих зернових культур, зокрема, жита. Цією культурою успішно займаються у таких господарствах, як СТОВ «Оберіг» села Броники, СТОВ імені Богдана Хмельницького села Повчине, «Перемога» села Нова Романівка у СТОВ «Городищанському», а також в інших сільськогосподарських підприємствах.
Будемо сподіватися, що наступний рік буде також врожайним, а основи цієї врожайності потрібно закладати вже сьогодні. Поряд із цим такі спеціалізовані господарства як СТОВ «Агросоюз» села Орепи проводить виборку і підйом льонотрести, якої посіяно на площі 402 гектари. Проводиться копання картоплі у фермерському господарстві «Аделаїда». До речі, дуже гарна врожайність цієї культури — біля 300 центнерів із гектара на даному сільськогосподарському підприємстві. «Аделаїда» надзвичайно потужно займається картоплярством, тут садяться передові сорти німецької і голландської селекції, а 20 вересня відбудеться пуск нового картоплесховища, яке єдине у Житомирській області — в селі Тупальці, ємкістю 7 тисяч тонн. Воно — нове, із новітньою комп’ютерною технологією, регулюванням клімат-контролю і рядом інших цікавих моментів.
Слід відмітити також, що дане підприємство закладає основи врожаю 2012 року. Залучаючи, зокрема, землі, що не оброблялися певний час. Це площі, які відносяться до Лебедівської сільської ради. Там тепер вирощуватиметься картопля різних сортів, в основному еліта, що відправлятиметься для посадки у південних регіонах України
— Руслане Миколайовичу, а чи багато є в нашому регіоні сільськогосподарських угідь, що не обробляються, все ще чекають на свого господаря, чи є якийсь рух у цьому напрямку?
— Так, приємно відмітити, що пішов рух з обробітку землі. Тільки у цьому році оброблено близько 2 тисяч гектарів перелогів, пасовищ, сіножатей, які були в певний період виведені із сільськогосподарського користування.
У нас залишилося кілька сільських рад, які чекають свого часу й інвесторів. Це, в першу чергу, Красилівська сільська рада з населеними пунктами Красилівка, Таращанка. В Суховолі теж чекають на інвестора, там у нас проблематична ситуація — приїжджали дві інвестиційні компанії, але люди не дали згоди на оренду їхньої землі. Вони вирішили користуватися землею на свій розсуд, не допускаючи інвестора до використання землі. Також є такі проблематичні сільські ради як Лучицька, Кленівська, де, у свою чергу, також проводилися сільськогосподарські роботи, утримувалися поголів’я тварин, і, я думаю, найближчим часом ми знайдемо туди інвесторів.
Щодо галузі тваринництва, то фермерське господарство «Хлібороб» села Наталівка (керівник Майданович Володимир Степанович), виграло конкурс з обласної програми залучення коштів на закупівлю м’ясного скотарства і закупило у Попільнянському районі за державні кошти 23 голови нетелів м’ясної породи та бугая-плідника загальною сумою на 240 тисяч гривень. Надзвичайно хороший, цікавий проект, я думаю, він нам вдасться, і буде втілено в життя те м’ясне скотарство, що було типовим для зони Полісся, і інші керівники зацікавляться даним питанням.
— Руслане Миколайовичу, наскільки я пам’ятаю, нещодавно була досить складна ситуація у таких селах як Барвинівка, Тальки. Чи змінилася ситуація на краще?
— Ситуація докорінно змінилася на краще — прийшла інвестиційна структура підприємства БЕТЕК, яке розмістило на території Барвинівської сільської ради «ягідний проект» — це посадку на території 20 гектарів малини і 30 гектарів високорослої американської чорниці. Він втілюється в життя, проведені капельні зрошення. Малина росте, почала плодоносити, і в цьому році ще висаджено на площі 20 гектарів саджанці високорослої чорниці. Також хочу сказати, що випробувався німецький сорт озимої пшениці на полях Барвинівської сільської ради на площі 430 гектарів, намолочено 1350 тонн, при врожайності 31 центнер із гектара. Це, власне, сильний врожай для Барвинівки, Тальок. Але інвестори все ж таки виходять з того, що там, де пшениця дає менше 50 центнерів з гектара, її сіяти не будуть. Зараз іде інтенсивний обробіток полів у Тальках і Барвинівці під врожай 2012 року. Тобто можна впевнено сказати, що земля за даними сільських рад буде оброблятися ефективно.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА