ЦЕРКОВНЕ НОВОЛIТТЯ ТА ДЕНЬ ЗНАНЬ — ВЗАЄМОПОВ’ЯЗАНI

14-го вересня (за новим стилем), а 1-го вересня за церковно-слов’янським календарем святкується церковне новоліття — індикт. До цього дня закінчується церковний рік і починається новий відлік усіх церковних свят.
Ми знаємо дату 1 вересня, як день початку занять у школах. Але чому саме в цей день? Виявляється, дата початку навчання в школі і початок нового церковного року тісно пов’язані між собою.
За переказом, саме 1 вересня (за ст. стилем) вперше вийшов на проповідь Ісус Христос. У цей день він у Назареті прочитав пророцтво Ісаії (Іс.61.1-2) «О начале лета Господнего благоприятного» (Лк.4, 16-22). У цьому читанні Господа візантійці бачили вказівки Христа на святкування дня нового року. Переказ пов’язує саме цю подію з днем 1 вересня.
У 325 році Константин Великий, римський імператор, скликав
1-ий Вселенський собор, на якому було вирішено розпочинати новий церковний рік із 1 вересня. Оскільки всі перші школи були при церквах, то і навчання в них розпочиналися з церковного нового року — з 1 вересня. Цей день і донині вважається малим Господнім святом.
Для жителів мікрорайону Дружба 1 вересня залишиться святом на все життя. Адже саме в цей день відкрито новозбудований храм знань — школу №8. Користуючись нагодою, хочемо висловити слова вдячності Голові Верховної Ради України В.М. Литвину за сприяння у фінансуванні; директору школи А.В. Марчук, котра, не шкодуючи власних сил і здоров’я, добивалася фінансування об’єкту; єпископу Житомирському і Новоград-Волинському Никодиму за те, що благословив відкриття школи (відслуживши молебень перед навчанням, сказавши повчальне слово і подарувавши школі образи Спасителя і Пресвятої Богородиці); наміснику Свято-Троїцького кафедрального собору протоієрею Валентину Морозу, котрий напередодні освятив новозбудоване приміщення і побажав батькам і вчителям докладати максимум зусиль для формування морально-духовного світогляду, закладати в душі дітей основи чесності, щедрості, любові до ближнього.
Отже, щиро дякуємо всім, хто причетний до будівництва, відкриття школи №8, і вітаємо з новолітуванням. Бажаємо миру, злагоди і Божого благословення на добрі справи.
Вдячні батьки школярів
Інформацію про індикт взято з журналу «Капелька»