КВІТКОВИЙ РОЗМАЙ У ПРОФЕСІЙНОМУ ЛІЦЕЇ

КВІТКОВИЙ РОЗМАЙ У ПРОФЕСІЙНОМУ ЛІЦЕЇ

Прадавні люди усвідомлювали свою цілковиту залежність від природи, розуміли свою беззахисність перед її стихіями і тому ставились до неї з повагою. Нас оточує цілий океан рослин. Але ми не завжди хочемо усвідомлювати, наскільки добробут кожного з нас залежить від отих дарунків нашої землі. Вони дарують нам їжу і житло, очищують повітря від шкідливого вуглекислого газу, збагачуючи киснем, створюють тінь і прохолоду під час спеки, зігрівають у морози, вдягають та ще й лікують нас.
Світ рослин — перша аптека, якою широко користувалися ще наші далекі родичі. Лікарські трави прожили тисячоліття, а хімічні препарати, що потребують дуже великих матеріальних і людських затрат, існують відносно недавно. Проте на грані вимирання та в загрозливому стані зараз перебуває кожний десятий вид квіткових рослин.
Саме тому учні Новоград-Волинського професійного ліцею намагаються не залишатися осторонь цього питання. Щовесни вони власними зусиллями творять красу на території ліцею. На клумбах працюють як хлопці, так і дівчата. Учні старанно перекопують клумби і самі сіють квіточки, щоб восени було мило споглядати на ці яскраві живі килими.
Почався новий навчальний рік — і знову на подвір’ї ліцею гамірно й весело. Радіє душа, милується око, коли всім стає зрозуміло, що їх праця не була даремною. Тож не дивно,що учні груп-переможців брали участь у міському квітковому карнавалі «Моє квітуче місто».
Щоб ще раз насолодитися квітковою красою, восьмого вересня відбулося загальноліцейне свято квітів «Моє квітуче місто». Участь у ньому брали учні усіх навчальних груп. Цей день у ліцеї дійсно був святковий. Ще задовго до початку свята зала наповнилася ароматами різних квітів. Краса чорнобривців, м’яти, калини, горобини, жоржин, ромашок, шипшини, троянд не залишала нікого байдужим. Усіх переповнювало хвилювання і бажання дізнатися про переможців цього конкурсу. Адже кожна група достойно представила квіткову композицію про наше чудове місто. Було проведено захист робіт — прозвучали музичні твори і поезія, в яких оспівувався наш рідний край. Враховуючи якість підготовки, зовнішній вигляд учасників, об’ємність композицій, відповідність темі, членами журі було визначено переможців. Найкращий задум був у груп №10 і №5, які представили композиції під назвами: «Моя Україна» й «Улюблений куточок мого міста». Друге місце отримала робота групи №17 під назвою «Дорога додому». Третє місце здобула група №1 з композицією «Квіткове намисто».
Радувало око, що учні ліцею були вбрані у вишиванки, в руках несли квіткові композиції з верби і калини, голови дівчат прикрашали віночки з живих квітів, а дівчина в костюмі «України» на квітучому рушнику несла квітковий коровай.
Такі заходи допомагають зрозуміти важливість збереження навколишньої краси, виховують любов до прекрасного, розвивають естетичний смак.
Насамкінець варто ще раз наголосити, що рослини — це дзеркало, в якому чітко відбивається ставлення людини до природи. Кожна людина несе відповідальність за здоров’я і долю зеленого друга. Бережімо це багатство кольорів і тонів! Квіти і трави — то вбрання рідної землі, нашої планети, то обличчя людської гідності.
Н.ГОРБЛЮК, Н.ГОРДІЄНКО, викладачі ліцею