НОВОГРАДОМ ЗАЦІКАВИЛИСЯ СПОЛУЧЕНІ ШТАТИ Й ІТАЛІЯ

НОВОГРАДОМ ЗАЦІКАВИЛИСЯ СПОЛУЧЕНІ ШТАТИ Й ІТАЛІЯ

ВІДБУВСЯ ПЕРШИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ФОРУМ «ЖИТОМИРЩИНА ІНВЕСТИЦІЙНА»
Чотирнадцятого вересня у приміщенні Дипломатичної Академії України при Міністерстві закордонних справ України відбувся інвестиційний форум. Цей захід проводився вперше в історії МЗС України, за ініціативи керівництва Житомирської області та безпосередньої підтримки міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка.
Нотою Міністерства закордонних справ України на захід було запрошено 53 посольства іноземних країн, яких може зацікавити економічний потенціал області. У форумі взяли участь представники центральних органів виконавчої влади, керівники 80 найпотужніших вітчизняних та іноземних компаній, які можуть реалізувати свої проекти на теренах Житомирщини, представники більше 20 банківських та фінансових установ. Серед учасників — інвестиційні компанії, які вже мають досвід роботи в області, делегації з усіх регіонів України, а також із Росії, Польщі, Білорусі, Литви, Італії, Китаю тощо.
Делегацію нашого міста очолював перший заступник міського голови Микола Усенко, також учасниками були заступник міського голови з економічних питань Сергій Колотов та начальник відділу економічного аналізу та планування міської ради Світлана Карпінська, котрій редакція «Звягель-Інформу» надала можливість поділитися враженнями від події з нашими читачами:

— Новоград-Волинський разом з іншими районами та містами нашої області був активним учасником цього заходу. Місто запропонувало понад 25 проектів загальною вартістю близько 350 мільйонів доларів США. Основним проектом, представленим на інвестиційному форумі, був — створення промислового парку «Ново-парк» на земельній ділянці, що знаходиться на північній околиці міста. Землі, звичайно, належать Новоград-Волинській райдержадміністрації. Але в нас є певні домовленості по даному проекту. Тут у майбутньому мають створити промисловий парк на ділянці близько 270 га.
Також є можливість розширення (ще понад 90 га). Ця земельна ділянка пропонується для промислових підприємств, переробного комплексу або інвестиційних девелоперів, які зможуть організувати там промислове виробництво.
Світлана Карпінська і Сергій Колотов біля стенду нашого містаСеред інших інвестиційних проектів, запропонованих потенційним інвесторам, — учасникам даного заходу, — були також: забудова центральної частини міста — 5 проектів, серед яких будівництво житлового будинку по вул.Шевченка, будівництво офісних, торговельних комплексів, а також дитячого з бібліотекою. Також значну увагу приділяє влада долі Новоград-Волинського сільмашу, хоче залучити інвестора на це виробництво з метою модернізації, реконструкції даного підприємства. Власники сільмашу бажають зберегти профіль, але в майбутньому хотіли б створити спільне підприємство, або можливий навіть продаж потенційному інвестору з метою модернізації. І, звичайно, не забуваємо про наш пивзавод, маємо на меті відновлення виробництва на даному заводі. Однозначно, там потрібні великі капіталовкладення, заміна обладнання. Це підприємство не так давно працювало, надіємося на можливе відновлення виробництва із повною заміною устаткування.
Сама Житомирська область представила на цьому форумі понад 180 проектів загальною вартістю 4,5 мільярда доларів США. Новоград-Волинський привернув до себе значну увагу учасників заходу. По-перше, це місто обласного підпорядкування, воно знаходиться на перетині шляхів. Через місто проходить автомобільна траса міжнародного значення, і тому воно цікаве для інвесторів. Серед учасників, котрі виявили вже велику зацікавленість, — американське посольство. Його представляв радник з економічних питань Марк Гарднер, котрий детально ознайомився з усіма проектами, представленими на форумі і пообіцяв відвідати наше місто найближчим часом, щоб ознайомитися вже безпосередньо «на місці». Цікавість до міста проявили також інвестори з Італії, які теж обіцяли відвідати наше місто, взяли, крім роздаткових друкованих матеріалів, електронні версії. У нас налагоджений електронний контакт, спочатку ми обмінюємося інформацією, а згодом вони мають на меті вести більш конкретні переговори із укладанням у подальшому меморандумів.
Підготував Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ