БЕРЕЖІТЬ ЖИТТЯ І ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ

Проведеним аналізом дорожньо-транспортних пригод з участю пішоходів та неповнолітніх було встановлено, що основною причиною дорожньо-транспортних пригод з участю дітей є відсутність належної дисципліни, невиконання ними елементарних норм поведінки на вулицях та дорогах. З початку 2011 року на території Новоград-Волинського району зареєстровано три дорожньо-транспортні пригоди з участю неповнолітніх, при яких троє дітей отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості, а вони — не проходять безслідно і приносять багато горя батькам та дітям.
Раніше вже доводилась інформація про ці пригоди.
Найчастіше в ДТП потрапляють діти-пішоходи, порушеннями яких є:

  • перехід вулиці в невстановленому місці;

  • гра на проїжджій частині дороги;

  • перехід на забороняючий сигнал світлофора;

  • вихід із-за стоячого транспортного засобу та інших об’єктів, що обмежують видимість;

  • керування транспортними засобами, навики їзди на яких відсутні.


А тому переходити вулицю необхідно на пішоходних переходах та в місцях, спеціально для цього відведених.
Якщо такої можливості немає, то слід запам'ятати: перед тим, як вийти на дорогу, необхідно подивитись ліворуч, переконатися у відсутності транспорту, що рухається поблизу, і тільки тоді переходити до середини дороги, де подивитись направо, якщо поблизу транспорт відсутній, — можна закінчувати перехід проїжджої частини.
На вулицях завжди треба бути уважним, обережним та не допускати гри і пустощів на проїжджій частині або тротуарі. Велику тривогу викликають школярі-велосипедисти. Ті, котрі не досягли 14 років, відповідно до Правил дорожнього руху, не мають права їздити по вулицях, дорогах, на яких відбувається рух автотранспорту. Крім цього, велосипед повинен бути обладнаний звуковим сигналом та світлоповертачами (спереду білого кольору, по боках — оранжевого, ззаду — червоного). В темну пору доби необхідно увімкнути освітлення (ліхтар). Дозволяється перевозити лише такі вантажі, що не заважають керувати і не створюють перешкоди іншим. Під час канікул школярі більше часу проводять на вулиці та багато часу, гуляючи без нагляду дорослих. Крім того, має місце кримінальний ухил у поведінці неповнолітніх, пов’язаний з використанням автотранспорту. За кермо сідають неповнолітні, не маючи посвідчення водія та практичних навичок у керуванні транспортними засобами.
За розвагами діти часто забувають про небезпеку, яку криє в собі дорога, а батьки не завжди мають можливість проконтролювати їх поведінку. Безконтрольність, елементарне нехтування нормами безпеки в багатьох випадках призводять до трагедії. Ось тут і з’ясовується, наскільки навчили дитину дома та у школі правильно реагувати в різноманітних життєвих ситуаціях, наскільки усвідомлює вона, що життя та здоров’я — у її власних руках. Основними причинами дитячого дорожньо-транспортного травматизму є: відсутність у дітей навичок поведінки на дорогах та в складних умовах сучасного міста, низький рівень психологічної підготовки. Вирішальна роль у попередженні дитячого травматизму належить школі. Робота з дітьми з вивчення Правил дорожнього руху повинна вестися протягом усього року, у тісному зв’язку теоретичних та практичних занять.
І все ж таки головне — це сім’я, ставлення до цього питання батьків. Вони зобов’язані й мають усі можливості навчити дітей, виховати поважне ставлення до Правил дорожнього руху. Позитивний приклад дорослих допоможе дитині орієнтуватися на дорозі. Хочеться сподіватися на те, що, завдяки спільним зусиллям, ми зможемо зберегти життя і здоров’я наших дітей.
С.ДМИТЕРЧУК, начальник ВДАІ Новоград-Волинського МВ, капітан міліції