ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ НЕ УНИКНУТИ

Серед багатьох нещасть, які нас переслідують, дорожньо-транспортні пригоди — одні з найнебезпечніших і найпоширеніших. Адже ситуацію, що склалася сьогодні на дорогах, все частіше порівнюють із «тихою» війною. Саме до такого висновку спонукають цифри і факти.
Багато мешканців нашого міста неодноразово чули по радіо і телебаченню або читали в пресі інформацію, з якою Державтоінспекція звертається за допомогою до громадян у розшуку автомобіля та водія, який скоїв ДТП і залишив місце пригоди. На жаль, аварії, де водії тікають із місця злочину, продовжують виникати на дорогах Новоград-Волинщини. Збивши пішохода чи велосипедиста, водії не вважають за потрібне зупинитися, надати потерпілому першу допомогу. Причина? Можливо, нервове потрясіння, можливо — прагнення уникнути відповідальності. Хоч там як, а водії намагаються якомога швидше зникнути з місця події, замести сліди.
Слід звернути особливу увагу на те, що останнім часом, у зв’язку зі значним скороченням світлового дня, зросла кількість аварій, пов’язаних із наїздом на пішоходів та з подальшою втечею водіїв із місця пригоди.
За цей рік подібних випадків було чимало. Так, з початку 2011 року на автошляхах Новоград-Волинщини зареєстровано 179 дорожньо-транспортних пригод, під час яких 9 громадян загинуло та 26 поранено, з них — 3 дорожньо-транспортні пригоди, з місць скоєння яких водії зникали, при цьому троє громадян загинули на місці. Втікачів розшукано протягом однієї доби силами працівників ВДАІ та сектору карного розшуку Новоград-Волинського МВ, за скоєне їм доведеться відповідати перед законом.
Але хіба може загроза суворого покарання виправдати таких водіїв? Адже спричинити дорожньо-транспортну ппригоду — це одне, від цього ніхто не застрахований. А ось залишити місце аварії, покинути напризволяще людей, які, можливо, на той час потребували допомоги, — зовсім інше, що не вкладається ні в які моральні рамки.
1 травня поточного року, о 22:30, в с.Повчино Новоград-Волинського району знайдено труп чоловіка. На місці, де знайшли вказаного чоловіка, виявлено уламки передньої підкрилки автомобіля «Опель» та шматочки фарби. Нічні розшуки водія та автомобіля, причетного до пригоди, не дали бажаних результатів, і тільки на наступний день у ході проведення оперативно-розшукових заходів у сусідньому селі працівниками ВДАІ по знайдених речових доказах був встановлений автомобіль та затриманий водій, 1987 р.н., який здійснив наїзд на вказаного чоловіка. За даним фактом ведеться слідство.
16 жовтня, близько третьої години ночі, на вул.Волі автомобілем «Фольксваген» було травмовано громадянина Л., 1984 р.н., який від отриманих тілесних ушкоджень помер у лікарні. На місці, де знайшли вказаного чоловіка, було виявлено уламки переднього бамперу. Тіє ї ж ночі, проведеними оперативно-розшуковими заходами, у дворі по вулиці Житомирській в м.Новоград-Волинський, було знайдено автомобіль з механічними пошкодженнями, схожими до причетності в ДТП, встановлено та затримано водія. Ним виявився уродженець Ємільчинського району, 1986 р.н., який здійснив наїзд на вказаного чоловіка. За даним фактом ведеться слідство.
Останній випадок мав місце 26 листопада поточного року, о 20:40, в м.Новоград-Волинський по вул.Герцена. Поблизу будинку №7 було виявлено труп жінки С., оглядом місця пригоди було встановлено, що жінку було збито автомобілем «БМВ» фіолетового кольору. Проведеними оперативно-розшуковими заходами до 3-ї години ночі було встановлено особу та затримано водія автомобіля «БМВ». Ним виявився житель м. Новоград-Волинський, 1979 р.н. За фактом наїзду на пішохода і залишення його в небезпеці на місці ДТП порушено кримінальну справу.
Подібних фактів можна було б навести чимало. Однак, як бачимо, винуватців ДТП врешті-решт знаходять. А ось, що на них чекає, — вирішить суд, і не варто після втечі з місця автопригоди розраховувати на прихильність долі.
Державтоінспекція застерігає водіїв транспортних засобів: залишаючи місце пригоди, ви автоматично відносите себе до категорії злочинців.
Працівники ДАІ роблять усе, аби ніхто з тих, хто кидають напризволяще потерпілих у ДТП, не уникнув найсуворішої відповідальності перед законом та сім’ями загиблих або травмованих людей.
Якщо сідаєте за кермо, будьте уважними, бережіть життя своє й оточуючих. Адже лише один неправильний крок може призвести до фатального. Нагадуємо, що згідно з Кримінальним Кодексом України, за даний вид злочину передбачено до 12 років позбавлення волі.
Прохання Державтоінспекції до всіх громадян, які стали свідками подібних пригод, або їх учасниками: для більш ефективних пошуків у подальшому слід завжди запам’ятовувати марку, колір автомобіля, його особливі прикмети і цілком зрозуміло, якщо це можливо, — номерний знак. Це допоможе оперативно розшукати втікача.
С.ДМИТЕРЧУК, начальник ВДАІ Новоград-Волинського МВ, капітан міліції