ЄДИНОЮ КОМАНДОЮ — НА БЛАГО РІДНОГО МІСТА

ЄДИНОЮ КОМАНДОЮ — НА БЛАГО РІДНОГО МІСТА

Чи є на сьогодні опозиція в складі депутатського корпусу міської ради, і проти чого та проти кого вона виступає? Які підводні течії вирують на пленарних засіданнях та які рішення викликають найбільше дискусій? Відповіді на ці питання я отримала, побувавши на засіданні постійної комісії міської ради з питань транспорту, зв’язку і підприємництва, де на чолі з секретарем міської ради В.І.Михальчуком і головою комісії В.І.Остапчуком депутати обговорювали різні моменти роботи міської ради і діяльності комісії зокрема. В складі цієї комісії — і колишні опозиціонери, котрі протягом багатьох років критикували і відслідковували роботу міської влади. Однак нині їх думки багато в чому змінилися, що не може не заслуговувати на увагу. Тож ми пропонуємо нашим читачам нотатки з цього засідання:
Василь ОСТАПЧУК:
— Моє завдання, як керівника, як голови постійної комісії, знайти для кожного члена нашої комісії такий фронт робіт, де він міг би якнайкраще реалізувати свій потенціал. Минув рік, і за цей час ми вже добре знаємо можливості один одного і працюємо, як одна команда. Кожен із нас — особистість і відіграє важливу роль у житті Новограда-Волинського. Так, один із членів нашої комісії, Павло Беляк, нещодавно став лауреатом на конкурсі «Гордість міста». Він насправді заслужив це своєю працею, тими податками, які пішли у міську казну. І у кожного є певні досягнення в тих чи інших галузях. Ті, хто прийшов за партійними списками, трохи менш навантажені, мажоритарники, які обиралися від округів, — більше. Бо, крім основної роботи, вони ще активно працюють на округах.
До всіх питань, що вирішуються на сесії, депутати підходять принципово. Кожне питання детально розглядається на засіданнях постійних комісій, деталізується, запрошуються представники виконавчих органів, заступники міського голови, і всі моменти грунтовно вивчаються й аналізуються. Зокрема — це бюджет, соціальні і земельні питання. Практично всі питання щодо діяльності нашого міста.
Повертаючись до особистостей, хотів би нагадати, що Анатолій Володимирович Легенчук — один із найбільших фахівців в Україні щодо створення і організації роботи ОСББ. Він є членом правління спілки співвласників житла України. ОСББ, яке він очолює, нині є одним з найкращих.
— У чому ж особливості роботи саме вашої комісії?
Анатолій ЛЕГЕНЧУК:
— Наша комісія особлива тим, що кожен з її членів неначе доповнює один одного. Це радує і дуже допомагає працювати. Саме в такій команді однодумців хочеться спілкуватися і вирішувати всі питання. Пригадую перші наші засідання з приводу кредиту Водоканалу. Спочатку ж наша комісія була категорично проти того, аби брати такий великий кредит. Це — гроші, їх треба віддавати. Але оскільки я у місті являюся головою асоціації комунальних підприємств Новограда-Волинського, я зрозумів усю необхідність цього рішення і переконав членів нашої комісії, що такий кредит Водоканалу край необхідний. Якщо сьогодні не модернізувати це підприємство, то завтра вже може бути пізно. Сьогодні є кошти, а завтра їх може і не бути. Друге питання — як ми будемо ці кошти використовувати і як ми будемо їх віддавати. Чи дамо можливість Водоканалу мати свої внутрішні резерви і покласти певні кошти на розвиток підприємтва, чи будемо весь час фінансувати його.
Сесія міської ради, що відбулася 16 лютого, теж вкотре показала принциповість нашої комісії, зокрема — з питання розподілу бюджетних коштів. Мабуть, ми одні з небагатьох, хто до кожної витрати підходив по-господарськи, скурпульозно аналізуючи, чи така витрата дійсно на сьогодні край необхідна, чи може зачекати. Так само принципово ми ставили питання і про співфінансування, бо поки люди не вкладуть власну гривню, вони не будуть відчувати себе господарями. І це важливо.
Павло БЕЛЯК:
— Дякуючи нашому земляку Володимиру Михайловичу Литвину ми отримали серйозні кошти на соціально-економічний розвиток міста. І ці кошти потрібно правильно використати.
Василь МИХАЛЬЧУК:
— Варто підкреслити, що депутати саме цієї комісії виступили на сесії з пропозицією переглянути перелік деяких об’єктів, що мали фінансуватися за рахунок згаданої субвенції. Окремі об’єкти викликали сумнів — чи є така нагальна потреба саме сьогодні їх фінансувати. Завдяки активній позиції цих депутатів, чотири таких об’єкти були зняті з переліку тих, що мають фінансуватися, на загальну суму до півтора мільйона гривень. Зокрема мова йде про спортивний майданчик, турнікети, Парк Перемоги біля Будинку офіцерів, облаштування кладовищ. Це теж буде робитися, але, можливо, фінансування переглянеться, щось доопрацюється.
Василь ОСТАПЧУК:
— У місті нині робиться багато хороших справ, і одна з таких — ремонт кінотеатру імені Щорса та облаштування його під молодіжний центр. Депутати оглянули приміщення, і ніхто не виступив проти цих заходів. До речі, там також є величезне підвальне приміщення, яке можна було б облаштувати під центральний міський ринок. Адже сьогодні люди мерзнуть на «Авангарді», працюють у жахливих умовах. А там — тепло і самий центр міста. Думаю, що ця пропозиція заслуговує на увагу.
Влада повинна слухати депутатів — це лейтмотив має бути: не прислухатися, а саме слухати! А вже депутати мають прислухатися до влади. Але найбільш відповідальний за все, звісно, міський голова. Навіть депутату можна інколи вийти із ситуації, таким чином, мовляв, я казав голові, а він не зробив. Я, колишній опозиціонер до міської влади і міського голови, сьогодні скажу: що дуже поважаю Володимира Івановича Загривого, який працює на громаду, і ми будемо його підтримувати. Створена Володимиром Івановичем атмосфера у міській раді, у виконавчому комітеті сприяє роботі і вирішенню всіх питань у спокійному, діловому русі. Мер так вміє поставити питання, що навіть завзяті колишні опозиціонери розуміють — це потрібно для блага міста. В такому режимі ми і працюємо.
Анатолій ЛЕГЕНЧУК:
— Я завжди говорив, що у нашому місті є дуже хороші керівники, начальники відділів, управлінь, тільки потрібно дати їм працювати. Так от Володимир Іванович — саме така людина, яка дає повністю розкритися потенціалу кожного керівника. У нього є команда — прекрасні заступники, розумний і толерантний секретар міської ради. Всі вони — злагоджена команда. У кожного керівника є своє завдання і саме за це з нього і запитують. Це дуже важливо — вміти не тільки своє донести, а й почути інших. Так було і є з першого дня у міській раді і депутатському корпусі.
Василь МИХАЛЬЧУК:
— Всі депутатські комісії сьогодні працюють злагоджено. Хотів би відзначити комісію Віктора Кузьмича Мельника. Там дуже серйозно розглядають питання освіти, науки, культури, дуже принципово ставиться кожне питання, багато дискусій. Те ж саме можна сказати про комісію, яку очолює Василь Іванович Неук. Мені часто доводиться бути присутнім на засіданнях комісії транспорту і зв’язку, де всі питання ставляться і вирішуються дуже демократично. Багато працює земельна комісія під керівництвом Олега Івановича Журбенка, яка засідає щотижня і вирішує дуже складні питання. І моє завдання — об’єднати всіх депутатів для того, щоб була плідна робота.
Ігор БОНДАРЧУК:
— Підприємництво — це важлива складова міського бюджету. Підприємцям нині доводиться непросто — прийнято новий податковий кодекс і багато регуляторних актів, які обмежують ті чи інші моменти роботи. Прийнято новий бюджетний кодекс, який дуже врізає надходження до місцевого бюджету. Нам, по суті, залишили бюджет розвитку, який включає в себе продаж землі і комунального майна (переважна більшість вже продана) і єдиний податок. Це непростий перехідний період. Як на мене, то треба більше уваги надавати розвитку підприємництва.
Василь МИХАЛЬЧУК:
— З цього приводу, я вважаю, що потрібно ввести таке аби комісія проводила засідання частіше і з усіх цих питань приймала тих же підприємців у якийсь один день тижня чи місяця. Щоб підприємці могли прийти і заявити про свої проблеми чи порушити ті чи інші актуальні питання. Тоді ви будете тримати руку на пульсі і добре знати життя новоград-волинських підприємців. Так само буду радити іншим комісіям встановити ті чи інші прийомні дні. Важливо, щоб кожен новоград-волинець міг вільно звернутися в профільну комісію, щоб його там почули і допомогли. В такому руслі і будемо працювати.
Оскільки наша зустріч відбулася напередодні гарного весняного свята — 8 Березня, то від імені депутатського корпусу ми вітаємо всіх жінок Новоград-Волинщини і хочемо побажати їм гарного настрою, віри, надії і любові, успіхів у всіх починаннях!
Записала Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА