ГОЛОВНЕ — ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ

Цифри, що бачимо вище — вражають. Туберкульоз — одне з найпоширеніших і найзагрозливіших захворювань людини, тварин, птахів. Веде себе агресивно, вражає всі вікові і соціальні групи населення в їх найбільш працездатний і репродуктивний вік, негативно діє і на дітей та підлітків. Туберкульоз стоїть у перших рядах за кількістю хворих у світі. Як уникнути цієї хвороби, ми попросили коротко розповісти Берту Костянтинівну ДИНЯК, завідувачку рентгенологічної служби.
— Берто Костянтинівно, і все ж, як уберегтися від цієї важкої хвороби?
— Насамперед — флюорографія.
— А скільки чоловік за минулий рік пройшло флюорографічне обстеження?
— За 2011 рік по Новоград-Волинському місту та району пройшло 51473 особи. З них виявлено патологій — 597 чоловік, де зафіксовано активного туберкульозу легень 54 чоловік, онкопатологій — 11, пневмонії — 193, серцево-судинних систем — 107 чоловік. Раджу всім із розумінням та увагою поставитися до свого здоров’я, тому що виявлена патологія на ранніх стадіях набагато піддається лікуванню, ніж та, яка знаходиться в хронічній формі.
— Скажіть, будь ласка, а скільки разів на рік потрібно проходити флюорографічне обстеження?
— У зв’язку з епідемією туберкульозу, рекомендовано і необхідно проходити флюорографічне обстеження один раз на рік.
— Де його можна пройти?
— Флюорографічне обстеження ви можете здійснити на 5-му поверсі дорослої поліклініки міськрайТМО у 123 ка­бінеті на комп’ютерному цифровому флюорографі, з 8.00 до 17.00 години, та на першому поверсі інфекційного корпусу ТМО на плівковому флюорографі, з 11. до 17. години.
— Мабуть, через різні причини не всі мешканці району в змозі пройти флюорографію…
— Населення сільської місцевості, крім того, має можливість пройти профілактичну флюорографію на пересувному флюоромобілі, що працює згідно з графіком за місцем проживання.
— А чи потрібно платити за обстеження?
— Ні. Ці процедури для населення проводяться безкоштовно.
— Берто Костянтинівно, що порадите людям, аби не захворіли на цю тяжку ­недугу?
— Потрібно уникати прямих контактів із хворими на туберкульоз людьми і тваринами, бездомними тваринами. Користуватися особистими предметами гігієни. Вести здоровий спосіб життя: регулярно відпочивати, виконувати фізичні вправи, загартовуватися, не курити, не вживати алкоголю, наркотиків. Якщо ви все ж таки курите, то в жодному разі не докурюйте цигарок після інших. Це може призвести до зараження мікобактеріями. Дотримуватися також принципів раціонального харчування: вживати поживну їжу, багату на вітаміни, білки, жири і вуглеводи, мінеральні речовини для підвищення імунітету. Регулярно провітрювати житло, робити щоденно вологе прибирання, не допускати накопичення пилу в приміщенні.
— Які симптоми цієї ­хвороби?
— Якщо людина більше двох тижнів почуваєтеся погано, її турбує кашель, знижений апетит, підвищена температура, пітливість, особливо вночі, задуха, кровохаркання, — потрібно негайно звернутися до свого дільничного лікаря-терапевта. Головне — зробити це вчасно. Своєчасно виявлений хворий, який одержує повноцінне лікування, через 6-8 тижнів не є джерелом інфекції. Вчасно розпочате лікування є запорукою ­повного вилікування.
— А що робити, коли вдома, наприклад, є хворий на туберкульоз?
— Насамперед, дотримуватися режиму поточної дезінфекції, а саме: посуд, яким користується хворий, кип’ятити в 2-процентному розчині питної соди, або використовувати дезінфікуючі засоби дозволені для використання в Україні за рекомендацією медпрацівників. Для хворого виділити індивідуальний рушник, постільні приналежності. Забезпечити регулярне прання білизни з кип’ятінням протягом 15-30 хвилин. Приміщення регулярно провітрювати і прибирати вологим методом із застосуванням дезінфікуючих засобів.
— Дякую за розмову.
— Всім бажаю здоров’я! Не хворіти і вчасно проходити флюорографічне обстеження.
Розмовляв Микола МАРУСЯК