ЗАТРИМАНО НЕБЕЗПЕЧНУ БАНДУ

У Чернігівській області ­затримали міжрегіональну організовану групу квартирних крадіїв. Майже рік кримінальне тріо тероризувало власників квартир у Житомирі, Полтаві. І ось нарешті зловмисники приїхали зі своїм кримінальним промислом до Чернігова.
За інформацією право­охоронців, про те, що серія квартирних крадіжок — справа рук не місцевих злодіїв, чернігівські оперативники зрозуміли вже з перших злочинів. Почерк був один і той самий — серед білого дня у вхідних дверях квартири висвердлювалася серцевина замка, після чого злодії проникали всередину помешкання і забирали все, що потрапляло їм під руку. Потім — перерва на кілька тижнів або й навіть місяців.
Чернігівські правоохоронці почали полювання на зухвалих крадіїв. Оперативники встановлювали в місті їхні зв’язки серед раніше засуджених, побували в місцях, де могли б перепродаватися крадені речі, опитували мешканців будинків про всіх незнайомців. Але чомусь ніхто про цих злодіїв нічого не чув.
Тож, наступним кроком чернігівських міліціонерів став аналіз подібних крадіжок, скоєних в інших областях. Оперативники з’ясували, що схожі крадіжки мали місце в Житомирі і Полтаві, почерк зловмисників був той самий. Сумнівів не було — це одна й та ж група, добре підготовлена і мобільна. У злочинців був автомобіль, на якому вони пересувалися та швидко зникали після скоєних крадіжок.
Саме автомобіль і вивів оперативників на групу зухвальців. Затримували їх правоохоронці на трасі «Житомир-Київ». Зловмисники якраз прямували до столиці, а далі планували їхати до себе додому — у Харків.
Професійно підготовлені групи захоплення спрацювали на «відмінно». У машині співробітники міліції виявили і частину крадених речей, а також знаряддя злочину — болгарки, дрилі та фомки. А ще — аерозольні балончики з нервово-паралітичним газом, пістолет травматичної дії та навіть фальшиве посвідчення працівника внутрішньої безпеки МВС.
Як потім пояснювали крадії, пістолет та балончики — для мешканців квартири, яку обкрадають (якщо невчасно повернуться), а посвідчення — для ДАІшників, щоб не задавали зайвих питань, якщо зупинять автомобіль.
Затриманих доставили до Чернігівського міського відділу, де вони дали свідчення. Всі троє — уродженці Харкова. ­Найстаршому злодію — 46 років, він уже був засудженим за вбивство та розбій. Середньому — 34 роки, у якого також багате кримінальне минуле. А найменшому — 28 років, раніше судимий за розбій.
Кримінальне минуле поєднало цю трійцю, спочатку вони лише спілкувалися, а потім узялися до справи. Щоб не світитися в рідному Харкові, виїздили до інших міст, для зручності і мобільності використовували потужну «Шкоду». Обирали будинки навмання, заходили і дивилися підходящі квартири, точніше, замки, які можна висвердлити. Потім «продзвонювали» спочатку обрану квартиру, а потім — сусідські. Якщо їм хтось відкривав двері, то представлялися працівниками «облгазу» чи «енергонагляду» і йшли.
Якщо ж на їхні дзвінки ніхто не відповідав, то тоді висвердлювали замок, третій сидів на вулиці в авто й «підстраховував».
З квартири викрадали гроші та коштовності, дрібну аудіо-відеотехніку, а після крадіжки одразу виїздили додому. В Чернігові зловмисники скоїли 9 зухвалих крадіжок.
Наразі перебувають в ізоляторі тимчасового тримання. Вони зізналися у скоєному. За фактами крадіжок порушено кримінальну справу за ч.3 ст.185 Кримінального кодексу України (крадіжка, поєднана з проникненням у житло). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до шести років.
«Рупор Житомира»