НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ ДІЛИТЬСЯ ВЛАСНИМ ДОСВІДОМ

НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ ДІЛИТЬСЯ ВЛАСНИМ ДОСВІДОМ

21-23 березня у Кам’янці-Подільському відбувся щорічний тренінг-конференція для працівників муніципальних відділів підтримки — тих, хто працює з муніципальною програмою врядування та сталого розвитку, що запроваджується ПРООН. У заході взяли участь 45 учасників, представників різних міст, партнерів програми, з усіх куточків нашої країни — заходу, сходу, півночі і півдня, Криму. Серед них — і Новоград-Волинський, який є одним із перших серед міст, що працюють з даною програмою. З цього приводу наша наступна розмова з начальником відділу підтримки муніципальних ініціатив міської ради Іриною Гудзь:
— Ірино Леонідівно, які саме питання обговорювалися цього разу на конференції?
— Основним завданням конференції було поділитися напрацюваннями, тими досягненнями, які є в напрямку розвитку наших муніципалітетів і, звичайно, обговорювали, як працювати далі, плани як на поточний, так і на наступний рік. Також тренінг цікавий тим, що організатори готують тематичний навчальний матеріал для підвищення кваліфікації працівників муніципалітетів.
Цього року на тренінгу нам розповідали про мистецтво публічного виступу. Як правильно підготувати доповідь і зацікавити аудиторію. Адже важливо не тільки знати, а й вміти донести свою думку до слухача і правильно відповідати на запитання.
— Ірино Леонідівно, ви говорили про те, що міста-учасники конференції ділилися власним досвідом. Цікаво — як Новоград виглядав на фоні інших міст в розрізі питань, що обговорювалися?
— Важливо те, що ми працюємо з даним проектом ще з 2005 року і весь час намагаємося вдосконалити нашу співпрацю. Досить приємно відзначити, що ми нарощуємо співпрацю з міжнародними агенціями, а не залишаємося тільки виключно у взаємодії з муніципальними програмами врядування та сталого розвитку. Активізуємо співпрацю з нашими німецькими парт­нерами — німецьким технічним товариством проекту енергоефективності у будівлях, також ми працюємо з вітчизняним фондом сприяння місцевого самоврядування, і саме цей досвід — як ми нарощуємо співпрацю з іншими агенціями — викликав надзвичайний інтерес в інших міст-партнерів. Нас із цікавістю слухали і задавали багато запитань.
— Якщо говорити про конкретні кроки, то що вже зроблено в цьому напрямку?
— За час співпраці з проектом ми реалізували понад 25 ініціатив на суму 3 мільйони гривень. Можна згадати про діагностичний центр, молодіжний центр, нам вдалося зберегти школу №5 — там реалізували багато проектів. У напрямку співпраці з вищеза­значеним проектом торік було реалізовано реконструкції санвузлів у школі №4, де відремонтовано таким чином 11 санвузлів. Це цікавий проект, але і досить вартісний, а зініційований був саме громадською організацією. Отже, не лише управління освіти реалізувало даний проект, а також тут брала участь вся громада, батьки, вчительський колектив, діти. Вони відслідковували все — від початку написання заявки на конкурс до прийому і аж до введення в експлуатацію реконструйованих санвузлів.
А ще одним проектом було відновлення джерела питної води на вулиці Водопровідній — даний проект знаходиться в стані реалізації, і тільки погодні умови не дозволяють його завершити. Інформаційні кампанії з раціонального використання енергетичних ресурсів. На цей рік нами підготовлено два проекти: будівництво бювету питної води по вулиці Щорса і відбудова нашого знаменитого джерела по вулиці Житомирській в районі заводу «Біоветфарм».
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА