ЗНАХІДКА У... ХЛІБИНІ

ЗНАХІДКА У... ХЛІБИНІ

ЛЮДСЬКИЙ ФАКТОР НА ВИРОБНИЦТВІ — НЕ ВИКЛЮЧАЄТЬСЯ
До редакції газети «Звягель» звернувся житель міста М.Я.Маласюк зі скаргою наступного змісту: «Перед Паскою я купив хліб «Дарницький» у хлібозаводівському магазині по вул.Радянській. Коли почав їсти, то всередині виявив ділянку непромісу...». Після цього обурений покупець звернувся із заявою про цей випадок у Новоград-Волинську райСЕС, яка вжила відповідних заходів, про що громадянина Маласюка було повідомлено письмово: «Держсанепідслужбою розглянута Ваша заява щодо виявлення в хлібі подовому «Дарницькому» виробництва ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод» ділянки непромісу, що свідчить про порушення технології. Відповідальна особа оштрафована на суму 102 грн. Голові правління ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод» направлений припис щодо посилення контролю за якістю виготовляємої продукції». Здавалося б, інцидент вичерпаний, але Микола Якович приніс у редакцію ту брачну хлібину, щоб і читачі змогли побачити, «який хліб печуть». Аби розібратися у цій непростій ситуації, редактор «Звягеля» зустрівся із головою правління ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод» Сергієм Портянком та начальником лабораторії підприємства Валентиною КОРНІЙЧУК.

Сергій Портянко: «Справді, у хліб потрапила абсолютно безпечна річ, і, за нашими даними, — це шматок непромішаного тіста. Звичайно, такого не повинно було трапитися. Але у процесі виробництва в нас все-таки присутній людський фактор. А саме — як люди поставилися до прибирання ліній після випікання. Тут я бачу шматок тіста, який після неякісної зачистки залишився в бункері і потрапив з наступною зміною на випічку даної продукції.
Ці питання були розглянуті працівниками санітарно-епідеміологічної служби, яка забезпечує захист прав споживачів. 27 квітня відбулася розширена нарада на підприємстві, де було прийнято рішення щодо встановлення контролю за веденням технологічного процесу та санітарної обробки технологічного обладнання, проведена нарада зі всіма майстрами, пекарями та накладено адміністартивне стягнення (102 гривні) на техніка-технолога, який працював у цій зміні. Тобто, ми відповідно відреагували і провели роботу. Я можу додати, що ми робимо дуже багато для того, аби такі речі не відбувалися.
Слава Богу, що у нас нема таких прецедентів, як у Луганську, коли були миші у хлібі. Там було телебачення, преса і висвітлювали півроку це питання. Я нікого не захищаю, бо люди вже понесли покарання. І над цим ведеться робота. Ми днями отримали національний рейтинг серед хлібозаводів області — за високі стабільні показники результатів діяльності ми маємо перше місце серед 24 заводів області. Станом на 2012 рік наша компанія здобула перевагу над конкурентами та посіла перше місце в рейтингу, згідно з профілюючим КВЕДом «Виробництво хліба та хлібобулочних виробів» за підсумками останніх двох років серед підприємств усіх форм власності, які зареєстровані та працюють у Житомирській області. Звісно, це не пом’якшує того порушення, що відбулося, через, так званий, «людський фактор». Хочу додати: хто не працює, той не помиляється.
Мушу наголосити, що громадянин Маласюк саму хлібину нам не надав, тому я вдячний вам за фото, на якому добре видно пеніцілін, цвіль. Ця ­буханка випущена 12-13 квітня, фотографії зроблені приблизно 24 квітня, це виходить ­12 днів, при терміні зберігання хліба 36 годин. Хліб — це органічна речовина, тут немає стабілізаторів, консервантів, у цьому вся і суть. Ми покупцю доносимо виключно органічні речовини: борошно, рідкі дріжджі, сіль, вода. Якщо ми щось і додаємо в інші сорти хліба, не у масові, то ціль наша — зробити ці сорти профілактично-лікувальними. Бо сьогодні ми додаємо льон для покращання кишково-шлункового тракту, де коріандр, де кунжут, витяжки житнього солоду — тобто, все натуральне. Ми проводимо велику роботу, аби приносити своєму покупцю задоволення від вживання нашого продукту, аби він завжди відчував, що ми з душею все це робимо. Мені прикро, що ми маємо такі негативні моменти, які на сьогодні, мов крапля дьогтю у бочці меду. Ось у нас завтра — день технолога, день виробництва. І я покажу людям ці фото, бо вони не розуміють, що сталося».
Валентина Корнійчук: «У нас ведеться робота з дотримання інструкції щодо попередження попадання сторонніх предметів у продукцію. І виявлення всіх домішків у нас мають допустимі норми — це 3 міліграми на 1 кг борошна — стандарт. Це металодомішки з борошна. І все це залишається на магнітах. Якщо раніше у нас були старі магніти, то зараз ми про цю проблему забули. У нас всі люди ходять у спецодязі, білі халати, косинки, ніяких шпильок, все за інструкцією. І ми можемо у будь-яку пору доби їх перевірити. І я хочу особисто вибачитися перед тим покупцем за те, що сталося, проведемо роботу на майбутнє».
Підготував Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ
Фото Віктора ТИМОЩУКА