СПІКЕР, РЕГЛАМЕНТ І «МОВНЕ ПИТАННЯ»

СПІКЕР, РЕГЛАМЕНТ І «МОВНЕ ПИТАННЯ»

\"СПІКЕР,Схоже, «мовне питання» стане головною «фішкою» цьогорічних виборів до парламенту. Очевидно, що ця тема популярна у політиків і партії влади, і опозиціонерів.
Ні керівник парламенту Володимир Литвин, ні його партія не голосували за поданий до Верховної Ради України на перше читання законопроект стосовно «мовного питання». Однак, саме вони опинилися у епіцентрі необгрунтованої критики, попри те, що Володимир Литвин займає принципову позицію щодо мовного питання в Україні, яку він неодноразово публічно озвучував: «У Державі Україна має бути єдина державна мова — українська».
«Відповідно до Конституції України і закону про Регламент, Голова Верховної Ради України не наділений правом одноосібно формувати або змінювати розклад пленарних засідань. Тому за нинішньої ситуації єдине, що я можу ­запропонувати, — розглядати усі законопроекти на мовну тематику для більш повного розуміння важливості цієї проблеми і відповідальності кожного народного депутата за рішення, яке він прийматиме», — наголосив у спеціальній заяві Володимир Литвин.
Коментуючи наступний розгляд законопроекту про мови, В.Литвин зазначив, що поправок буде дуже багато, «не менше, ніж до Кримінального кодексу».
Утім, звичайних освічених людей не полишає передчуття, що аргументована позиція Голови Верховної Ради мало важить для політиків-популістів, і спікеру слід очікувати нових нападок. Адже популістам потрібно знайти виправдання власній неорганізованості і бездіяльності, в тому числі і за голосування ­стосовно «мовного питання».
Позиція В.Литвина і його політичної сили стосовно мовного питання була і залишається однозначною, так само, як і оцінка нинішньої ситуації: «Спроби роздмухувати протистояння у «мовному питанні», визначити ворогів, як не дивно, спрямовані не на захист української мови, а на радикалізацію ситуації в країні».
Сергій РАВИЧ