«ЛЕСИНІ ДЖЕРЕЛА» ОБ’ЄДНАЛИ ТАЛАНТИ

«ЛЕСИНІ ДЖЕРЕЛА» ОБ’ЄДНАЛИ ТАЛАНТИ

Протягом трьох днів у місті Новограді-Волинському проходило Міжнародне свято літератури і мистецтв «Лесині джерела». Двадцять шостий рік поспіль новоград-волинці та гості міста вшановували пам’ять та вклонялися таланту всесвітньо відомої поетеси, своєї талановитої землячки — Лесі Українки. Також місто відзначило своє 755-річчя.
Програма свята була насиченою, цікавою, розрахованою на різні категорії населення. У святкових заходах взяли участь офіційні делегації з Білорусії, Росії, Грузії, Хорватії, Польщі, міст-партнерів із Долини (Івано-Франківська область), Коростеня, творчі митці та колективи із Росії, Білорусії, Іспанії, керівники проектів — Програми українсько-німецького товариства QIZ «Енергоефективність у будівлях» та Муніципальної Програми врядування та сталого розвитку ООН. Урочистості з нагоди відкриття свята відбулися у п’ятницю в МПК, де кращі новоград-волинці отримали найвищі нагороди міста — звання «Почесний громадянин Новограда-Волинського», орден «Звягель» та почесні грамоти міської ради.
За традицією, до уваги новоград-волинців цього дня був представлений спектакль. Вперше на сцені МПК ім.Лесі Українки — драматична імпровізація Львівського драматичного театру ім.Лесі Українки «І все-таки я тебе зраджу» (автор — Неда Неждана), яка продемонструвала непрості сторінки особистого життя поетеси, її кохання. У музеях міста були організовані виставки місцевих художників, літературно-мистецькі заходи, приурочені 25-річчю встановлення пам’ятника Лесі Українці на центральній площі Новограда-Волинського та 95-річчю видання книги «Народні мелодії з голосу Лесі Українки». Цього року виповнюється 40 років державній премії ім.Лесі Українки, тому відбулася літературна зустріч за участю її лауреатів різних років та науковців-лесезнавців. Начальник обласного управління культури ОДА Юрій Градовський вручив обласну премію ім. Лесі Українки лауреатам 2012 року — авторам пам’ятника видатній землячці — скульптору Миколі Обезюку та архітектору Миколі Босенку, головному режисеру свята Миколі Мартинюку. У літературно-меморіальному музеї Лесі Українки презентовано альманах «Зерниця» місцевих поетів та прозаїків.
28 липня активну участь в «Слові до Лесі», урочистій ході, покладанні квітів до пам’ятника Лесі Україці взяли Голова Верховної Ради України Литвин В.М. та голова обласної ради Запаловський Й.А. Зокрема Литвин В.М. з метою контролю за використанням коштів державної субвенції, виділеної на ремонти 4-х відділень лікарні, побував на території міськрайТМО, відкрив після реконструкції пологове відділення. За його ініціативи та сприяння в місті до «Лесиних джерел» було споруджено в різних мікрорайонах міста 5 дитячих ігрових майданчиків, три з яких він відвідав під час перебування на теренах рідного краю. На центральній сцені свята Голова українського Парламенту вручив високі урядові нагороди численній когорті новоград-волинців за їх досягнення у праці, творчості, громадському житті на благо громади міста.Традиційно, на високому рівні пройшли два Всеукраїнські конкурси — виконавців художнього слова ім. Лесі Українки та виконавців автентичного співу«Животоки». Їх учасниками стали професійні читці-артисти державних театрів та студенти-випускники курсів вищих навчальних закладів України з різних регіонів нашої країни — Житомира, Львова, Рівного, Луцька, Луганська, Києва, Новограда-Волинського. Всього 17 професійних читців та 13 аматорів.
У конкурсі «Животоки свої співочі таланти продемонстрували майже 100 учасників із різних областей України.
Родзинками свята стали презентація рекордного короваю «Звягельський коровай — символ єднання рідного краю», — спільна акція Благодійного фонду Володимира Литвина «Майбутнє Полісся» та ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод», народне театралізоване дійство «Деревлянська хата дивами багата». Вагомою подією цього року стало відкриття пам’ятного знаку з нагоди призначення указом російської імператриці Катерини ІІ Новограда-Волинського у 1795 році центром Волинської губернії. Традиційною та популярною стала творча акція «Поліська вишиванка», за участю новоград-волинців та гостей міста, під час якої проходив конкурс на кращу вишиванку.
Від фортеці до «Містечка майстрів» на вул. Шевченка, Чернишевського працювало 7 концертних майданчиків. У «Народній вертівці» взяло участь 24 колективи з Житомирської, Чернівецької, Тернопільської, Хмельницької, Дніпропетровської, Вінницької областей, а також Заслужена артистка Росії Світлана Бочкова, саксофоніст, член Спілки композиторів Росії Михайло Мінкін, вокальні колективи із Білорусії «Добрий вечір» та Іспанії.
Ще однією родзинкою цьогорічного Міжнародного літературно-мистецького свята «Лесині джерела» стали виступи вокального ансамблю камерного співу «Making waves» з Києва, чиї прозорі та ніжні голоси створювали неповторну атмосферу гармонії.
Найкращі колективи Новоград-Волинського району показали свої таланти у новому фрагменті свята «Деревлянська хата дивами багата» на звягельській фортеці. Їх учасники мали нагоду взяти участь у старовинних іграх, конкурсах, частина з яких зібрана на території Новоград-Волинського району, свою неабияку силу у згинанні 10-сантиметрових цвяхів продемонстрував чемпіон світу з гирьового спорту, наш земляк Олександр Дідовець. Учасники дійства мали змогу скуштувати справжній український куліш.
Завершилося святкування, традиційно, святковим концертом за участю народної артистки України, Героя України Ніни Матвієнко, заслужених артистів України, Росії, відомих та популярних виконавців та гуртів. Апогеєм концерту став святковий феєрверк.
У неділю вперше в місті відбувся конкурс-фестиваль баяністів «Поліські переливи», який має всі шанси уже в наступному році стати Всеукраїнським. Професіонали та аматори із Житомирської області продемонстрували численним глядачам свою високу майстерність.
Закінчилося Міжнародне свято літератури і мистецтв «Лесині джерела» гарним святковим концертом на головній сцені міста.
Відділ інформації і зв’язків із громадськістю міської ради