Колегіантів охоронятиме «Смарсі»

Колегіантів охоронятиме «Смарсі»

Щоразу, відправляючи дитину до школи, батьки прагнуть бути впевненими у її безпеці. Втім, навіть особистий супровід учня до дверей навчального закладу не завжди стає гарантією того, що дитина провела у школі увесь відведений для уроків час. Звісно, прогул рідко коли залишається непоміченим, і зрештою до відома батьків доведуть цей факт, але вже зараз в українських школах впроваджують такі технології, що дозволяють ледь не щохвилинно моніторити відвідуваність. А найголовніше — такі електронно-пропускні системи суттєво підвищують безпеку навчальних закладів, значно знижуючи ймовірність проникнення до приміщень сторонніх осіб. Йдеться про систему безпеки «Смарсі», яка вже протягом п’яти років успішно функціонує в окремих українських школах.
Першим навчальним закладом Новограда-Волинського, який невдовзі обладнають електронною системою «Смарсі», стане колегіум. Про особливості нововведення газеті «Звягель» розповіла директор закладу Камілія СЕДЛЕЦЬКА:

— Кожен учень, а також працівники закладу отримають персональні картки, які слугуватимуть електронною перепусткою. Її вартість
(35 гривень) має бути оплачена коштом батьків. Перепустка — безлімітна, тобто діятиме до того часу, доки дитина є учнем школи, — пояснює Камілія Домініківна. — Одразу при вході будуть встановлені турнікети, між якими залишиться вільний прохід достатньої ширини, щоб не виникало тисняви. За допомогою картки система «впізнаватиме» кожного, хто приходитиме до школи. Якщо ж пройти намагатиметься хтось зі сторонніх, то про це буде повідомлено звуковим сигналом.
До того ж, за окремою згодою батьків, їх можуть інформувати смс-повідомленнями про час, коли дитина прийшла до школи і, відповідно, коли покинула приміщення закладу.
— Вочевидь, система недешева. Як вдалося вирішити питання з її закупкою?
— Нам вона дісталася безкоштовно. Річ у тім, що в минулому році в колегіумі побувала делегація з Польщі. У нас вивчається польська мова, певно, це справило приємне враження на гостей, оскільки в червні цього року ми отримали пропозицію від поляків щодо обладнання нашої школи згаданою системою. Порадившись із управлінням освіти і науки міської ради, ми вирішили спробувати.
Загалом на Житомирську область надійшло п’ять таких безкоштовних систем. Для прикладу, цієї п’ятниці в одній із коростенських шкіл вже відбудеться відкриття.
— А як на це відреагували батьки? Чи не було спротиву?
— Звісно, ми не можемо приймати такі рішення, не порадившись із батьками. Були проведені збори, у яких взяли участь 54 батьків — голови батьківських комітетів та їх актив. Лише п’ятеро висловилися проти. Зараз ми проводимо роз’яснювальну роботу, надаємо батькам відповідну інформацію. Зокрема, приводимо приклад листа-відповіді з Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України голові батьківських комітетів однієї з київських шкіл, в якому йдеться, що (дослівно) «органи управління освітою та керівники шкіл з метою забезпечення безпечних умов навчання і виховання учнів можуть встановлювати електронно-пропускні системи у навчальних закладах, якщо вони відповідають вимогам санітарних та протипожежних правил». Такі дозволи і позитивні висновки відповідних служб у нас є.
— А у випадку надзвичайної ситуації система не стане на перешкоді до евакуації дітей і персоналу?
— При евакуації задіюються не тільки парадні двері, а й інші виходи. Під час тренувальних занять нам вдається звільнити школу за 3 хвилини.
— Матеріально-технічна база колегіуму дозволяє проводити тут різноманітні спортивні змагання, навіть всеукраїнського рівня, заклад часто виступає в ролі господаря профільних семінарів тощо. Все це передбачає присутність великої кількості сторонніх осіб. Як бути в такому випадку?
— Запровадити це ноу-хау ми плануємо одразу після парламентських виборів, оскільки в нас зараз діє виборча дільниця. Але, дійсно, колегіум часто зустрічає гостей. Тож система передбачає відключення. Або ж наших відвідувачів реєструватимемо в окремому порядку. Буде обладнано ще один прохід збоку, біля якого знаходитиметься чергова, в обов’язки якої входитиме записувати дані про відвідувачів.
Розмовляв Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА