Сучасний хірургічний центр — для жителів Полісся

Сучасний хірургічний центр — для жителів Полісся

12 жовтня закладено перший камінь на будівництві нового хірургічного корпусу міськрайонного територіального медичного об’єднання, що на вул. Медвєдєва, 13. Закладку символічної капсули із історичним написом здійснили Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, міський голова Володимир Загривий та головний лікар Василь Борис. Будівельний майданчик освятив Благочинний Новоград-Волинського Троїцького округу архієрейський намісник Свято-Троїцького кафедрального собору протоієрей Валентин Мороз. Підготували майданчик до проведення будівельних робіт працівники підрядної організації — «Довірче товариство — Перша Волинська фінансово-будівельна компанія «Траст-Інвест-Буд» з Луцька.
Про те, що таке будівництво — вимога часу, зазначив у своєму виступі на цих урочистостях головний лікар Новоград-Волинського міськрайТМО Василь Борис:
— Нині в Україні активно проводяться реформи галузі охорони здоров’я і, згідно з цими реформами, наше місто має бути центром госпітального округу — тут планується створити лікарню екстреної медичної допомоги, що надаватиметься не лише Новограду, а й жителям сусідніх районів. Приміщення для розгортання такої кількості ліжок досі в місті не було. Всі корпуси міськрайТМО лише пристосовані для надання хірургічної допомоги. Зрозуміло, що це не може не впливати на якість її надання. Створює проблеми і те, що існуючі операційні блоки знаходяться в трьох різних корпусах, а реанімаційна служба теж перебуває в іншому приміщенні, хоча саме вона має супроводжувати післяопераційних хворих. Крім того, центральне стерилізаційне відділення працює у старій сторічній будівлі, хоча, за сучасними вимогами, має бути разом з операційним блоком.
Тож назріла проблема — зведення нового хірургічного корпусу. Зрозуміло, що зробити це коштами міського бюджету неможливо. Тож ми, медики та місцева влада, звернулися до В.М.Литвина з проханням допомогти вирішити дану проблему. Володимир Михайлович доклав всіх зусиль для того, щоб це питання мало позитивне рішення — і саме завдяки його сприянню надійшли перші 8 мільйонів гривень для початку цього будівництва.
Будівництво першої черги передбачає зведення операційного корпусу, де на першому поверсі розміститься стерилізаційна служба, на другому — реанімаційна, а третій та четвертий поверхи відведемо під операційні блоки. Передбачається оснащення нового хірургічного центру найсучаснішим медичним обладнанням. Загальна проектно-кошторисна вартість цього будівництва складає 63 мільйони 778 тисяч гривень.
Міський голова Володимир Загривий привітав усіх присутніх із такою радісною і знаковою для нашого міста та всього регіону подією і зазначив, що дане будівництво, за нинішніх непростих часів, стало можливим лише завдяки підтримці і великій напруженій роботі нашого земляка В.М.Литвина, який зробив і робить дуже багато для розвитку і процвітання своєї малої батьківщини, зокрема — і в галузі охорони здоров’я.
Володимир Литвин у своєму виступі підкреслив, що завершення цього будівництва та оснащення хірургічного центру сучасним медичним обладнанням для нього є справою честі. Володимир Михайлович пообіцяв зробити все від нього залежне для того, щоб Новоград став сучасним госпітальним окружним центром і тут були створені всі необхідні умови для надання висококваліфікованої медичної допомоги жителям Полісся.
Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Юрія ДРОБОТА