«А у нас — нова дорога!»

«А у нас — нова дорога!»

АБО ПРО ПРОБЛЕМИ ЗВЯГЕЛЬСЬКИХ ВУЛИЦЬ
Саме з такими словами, винесеними в заголовок, зверталися до мене водії так званого нового масиву «Смолка», курсуючи «свіженькою» асфальтівкою, прокладеною перед останніми вихідними по вулиці Звягельській шляховиками ТОВ «Новоград-Волинські шляхи», директором якого є Станіслав Табалюк.
А історія цієї дороги турбувала вже давно не тільки водіїв, а й пішоходів. Перед останніми виборами цю шосейку засипали відсівом, однак після першої зливи її знову розмило і утворилися глибокі рівчаки.
Місцеві жителі вже вулицю Звягельську почали називати «Місячною», мовляв, на дорозі кратерів, як на Місяці!
Тому густонаселеному району ввірвався терпець, і вони написали листа до газети «Звягель», одночасно збирали підписи однодумців. І так трапилося (швидше збіг обставин), що саме під час збирання підписів почався ремонт цієї дороги.
Подамо лист обурених мешканців «Смолки».
«Доброго дня, шановна редакція! Мусимо через вашу газету звертатися до нашої влади. Ще попередній мер Микола Боровець обіцяв, що в 2010 році поремонтує дороги на «Смолці». Обіцянки не виконав. Щоправда, перед останніми виборами вулицю Звягельську трохи засипали відсівом, але після першого дощу її знову розмило, утворилися ями. Ні проїхати, ні про­йти. Люди вночі ламають ноги. Питання до влади: чи планує вона найближчим часом полагодити наші дороги? Якщо так, то коли?»
Жителі нового масиву «Смолка». Всього 28 підписів

Щоб з’ясувати ситуацію, ми звернулися до В.О.ЛЕНЯ, начальника управління
житлово-комунального господарства, енергозбереження та комунальної власності міськвиконкому.
— Насамперед поправлю, — сказав при зустрічі Василь Олексійович, — що капітальний ремонт нещодавно було зроблено не по вулиці Звягельській, а по вулиці Коваля, яка примикає до неї.
— Василю Олексійовичу, в листі йдеться не лише про одну дорогу, а зокрема про всі, що знаходяться на новому масиві «Смолка». Чи планується найближчим часом їх ремонт, чи прокладатиметься асфальтне покриття?
— Яких саме вулиць?
— Скажімо, Кучковського, Сосюри, Орлова, Ліпаткіна, Распопова, Бурковського та інших?
— Зауважу, щоб облаштувати всі дороги в місті, нам потрібно близько трьохсот мільйонів гривень, а міський бюджет може виділяти не більше 3-3,5 мільйонів. Щоправда, на ремонти доріг у місті цього року було освоєно дванадцять мільйонів загального бюджету, тобто, три з половиною мільйони з місцевого та вісім з половиною виділив державний бюджет. Таку маємо статистику. Все залежить від надходження коштів. Проте, дороги ремонтуються. Наприклад, у цьому році для покращання стану доріг вулиць та провулків міста було капітально відремонтовано покриття по вулицях Шевченка, Коростенській, Ільїна, Дружби, Ломоносова, частково — Чижівська, Пархоменка, Житомирська, Герцена, Леваневського, Волі, а також Коваля, Левченка, Гоголя, Пушкіна, Радянська. Здійснено також ямковий ремонт по вулицях Ніколаєва, Лесі Українки, Чехова, Войкова, Єрьоменка, Рокоссовського, Потапова, Героїв Перекопу, Борісова, Пархоменка, Тимошенка, Лубчицькій, Воровського, Гагаріна, Шевченка. Проведений був також ремонт і встановлені нові світлофори на багатьох перехрестях міста. Прокладені три засоби примусового зниження швидкості — так звані «лежачі поліцейські». На одинадцятьох вулицях проведено капітальний ремонт огороджувальних турнікетів, в основному, на перехрестях вулиць. Оновлено «зебри» тощо. Тобто, обсяг проведених робіт немалий. Передбачається також відсипка кам’яним відсівом вулиць Щербакова, Шостацького, Зарічної, Ярослава Галана, Комарова, Бурковського, Орлова, провулку Постишева.
До речі, цього року виконано м’яке покриття доріг на вулицях та провулках «Дружби», «Смолки», «Лубчиці», всього близько сорока вулиць міста.
— А чи планується названі вами вулиці з часом заасфальтувати?
— На жаль, як я вже говорив, усе впирається в бюджет. Практично за один рік заасфальтувати всі вулиці міста неможливо. Але дороги ремонтуватимуться. Плануємо облаштувати дороги і в мікрорайоні «Смолка». Проте ремонтні роботи проводитимуться настільки, наскільки надходитимуть кошти до бюджету.
— Василю Олексійовичу, досить часто зима приходить несподівано. Про це свідчили останні снігопади на початку грудня. В багатьох містах — затори на дорогах, комунальникам бракує спецтехніки, брак матеріалів для посипання доріг тощо. Як щодо цього стоїть питання в Новограді-Волинському?
— Третього грудня для підприємств, установ, організацій міста міським головою було підписано розпорядження щодо забезпечення безаварійності експлуатації доріг міста на зимовий період.
— Що це значить?
— Йдеться про несприятливі зимові умови, тобто, спецтехніку для прибирання снігу та льоду, створення запасів матеріалів для посипання вулиць, тих, які потребують першочерговості.
— Дякую за розмову.
Підготував Микола МАРУСЯК
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА